עריכת שדה האוהלים 2: תמצית הידע

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
אזהרה: אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תירשם בהיסטוריית העריכות של הדף.
ניתן לבטל את העריכה. אנא בידקו את השוואת הגרסאות למטה כדי לוודא שזה מה שאתם רוצים לעשות, ואז שמרו את השינויים למטה כדי לבצע את ביטול העריכה.
גרסה אחרונה הטקסט שלך
שורה 4,528: שורה 4,528:
 
כאן מתחילה העבודה הקשה - לעצור את המצב הזה רגע לפני שהוא מגיע לשם. להחזיר את המושכות לידיים שלנו בשם הציבור ששלח אותנו, והציבור שבשנתיים האחרונות כבר עושה את זה, הוא נלחם ברחוב.  
 
כאן מתחילה העבודה הקשה - לעצור את המצב הזה רגע לפני שהוא מגיע לשם. להחזיר את המושכות לידיים שלנו בשם הציבור ששלח אותנו, והציבור שבשנתיים האחרונות כבר עושה את זה, הוא נלחם ברחוב.  
 
המשימה שלנו היא להקשיב לאותו ציבור, לשרת אותו ולא להפוך למשרתם של בעלי ההון, מה שיבטל את הדמוקרטיה ויהפוך אותנו לפלוטוקרטיה.
 
המשימה שלנו היא להקשיב לאותו ציבור, לשרת אותו ולא להפוך למשרתם של בעלי ההון, מה שיבטל את הדמוקרטיה ויהפוך אותנו לפלוטוקרטיה.
===המפלגות מיישרות קו כשמדובר באינטרסים של ההון===
+
===על הקושי של המפלגות מול ההון + תמונה מחדמ"צ===
[https://www.facebook.com/photo.php?fbid=872654699429116&set=a.283402828354309.84294.274242409270351&type=1&theater יוסי שאול וליטל ביטון (2014), "מדוע נוח למקבלי ההחלטות לעסוק בנושאים מדיניים?". תמונה וכיתוב על הקיר של דף הפייסבוק "חדר המצב", 28/5/2014. נדלה בו ביום]
+
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=872654699429116&set=a.283402828354309.84294.274242409270351&type=1&theater
 
+
בתמונה:ציטוט: פרופ' מרטין גילנס
+
[[קובץ:10402590_872654699429116_3875784891332352266_n.jpg]]
+
 
+
לא מזמן פורסם מחקר פורץ דרך שקבע כי כמעט כל ההחלטות כבדי המשקל הוכתבו על ידי האליטה הכלכלית. ולמעמד הביניים אין כמעט השפעה על מקבלי ההחלטות. ההחלטות שהתקבלו משרתות בעיקר את האליטה. כך שלמעשה הדמוקרטיה אינה באה לידי ביטוי. שלטון נקנה בכסף.
+
 
+
המחקר מצא עוד שתי נקודות מעניינות:
+
1. למרות שיש הבדלים מוכרזים ורטוריים בין המפלגות - בפועל, כשהם מגיעים לשלטון - כולם מיישרים קו עם האליטה הכלכלית. והיא זו שממשיכה להכתיב את ההחלטות.
+
 
+
2. בעניינים שאינם נוגעים לאליטה הכלכלית דווקא כן נמצאים הבדלים ברורים יותר בין המפלגות, כמו בנושאים אזרחיים או מדיניים (ישראל). כל עוד לא מרגיזים את האליטה, ההבדלים ניכרים לעין.
+
 
+
אמנם המחקר נערך בארה"ב אבל ניתן לחוש את הביטוי של ממצאיו גם בישראל. שימו לב שהמפלגות הגדולות בישראל אוהבות לנגח זו את זו בעיקר בנושאים מדיניים, או בנושאי דת ומדינה, העיקר לא להרגיז את האליטה הכלכלית. אלו נושאים חשובים כמובן, אבל העיסוק בהם הוא מעל לכל פרופורצייה. גם תקשורתית וגם פוליטית. והסיבה לכך היא שהוא אינו דורש להתעמת עם אף בעל הון בישראל. כך למשל תאיים ציפי לבני בפירוק הממשלה על רקע מדיני. אבל היא לא תעשה זאת על רקע יוקר המחייה או המשבר בדיור. דוגמאות ליישור קו עם האליטה הכלכלית:
+
 
+
כולם מדברים על הריכוזיות במשק. מכל המפלגות. כולם יודעים שהמונפולים והקרטלים פה חזקים מדי. וגם פוליטיקאים רבים מדברים בנושא, מקימים וועדות ומגישים מסקנות. האם מישהו מהם העז לפרק מונופול אחד? אחד בלבד? כלום. בעצם היה אחד והוא כבר לא בפוליטיקה. כי המשמעות של פירוק מונופול זה לפגוע בבעל ההון ששולט בו. לקחת ממנו על מנת להגביר את התחרות. וועדת המזון שקדה חודשים רבים אך לא הייתה מסוגלת להציע לפרק את הרשתות הגדולות למשל לכמה רשתות קטנות יותר. למרות שברור לכולם שזה צעד שיביא להוזלה כמעט מיידית במחירים. הם פשוט מפחדים.
+
 
+
דוגמא נוספת מתחום הבנקאות. ברור לכולם שהענף הזה הוא סופר ריכוזי. ושאין שום סיבה שלא ייכנסו מתחרים חדשים מלבד הגנה על הקרטל הקיים. אז למרות כל הדיבורים על ריכוזיות אין אף פוליטיקאי אחד שמוכן להסתכן בעימות מול הבנקים ובנק ישראל ולהציע לפתוח את השוק לתחרות, פרטית וקואפרטיבית. לא עוד בנק אחד, ולא שתיים. תחרות חופשית. כולם מפחדים. יתירה מכך, וועדת הריכוזיות המפורסמת הותירה ביד שרי אריסון (בנק) את שיכון ובינוי (חברת בנייה) ואפשרו לה להכתיב מחירי נדל"ן במשק תוך כדי ניגוד אינטרסים מובהק.
+
 
+
גם בתחומים שלכאורה יש בהם הבדלים בולטים בין שמאל לימין כלכלי, למעשה אין. קחו למשל את המאבק על שכר המינימום. ח"כים תומכים מכל סיעות הבית. בפועל ההבדלים בין המפלגות הגדולות ינועו סביב אותו מספר. האם לעלות את השכר בשלושה שקלים, או חמישה שקלים לשעה. והם יתווכחו, ויקימו וועדה (כאילו ציבורית) שתמליץ בכמה. ומי שיהיה באותו רגע בשלטון יגזור את הקופון על סיוע לחלשים. אבל במהות - השיטה נשארת אותה שיטה כך שהיא תשרת את האליטה הכלכלית. ולאחרים יזרקו פירורים.
+
 
+
ולמרות כל זאת, ממליץ החוקר לא להתייאש ולהשאר במשחק. למרות הלשון ההכללתית, כי מחקרים מסוג זה הם סטטיסטיים ביסודם, בכל זאת לא כל הפוליטיקאים אותו דבר. כמו כן, ממליץ לנו החוקר כיצד כן להשפיע. ההסבר, בראיון המלא: http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000940676
+
  
 
===חצי מונופול חצי ציבורי אפס ביקורת: הכסף הולך למיליציות המיסוי וכיצד הן מגינות על עצמן מביקורת ציבורית===
 
===חצי מונופול חצי ציבורי אפס ביקורת: הכסף הולך למיליציות המיסוי וכיצד הן מגינות על עצמן מביקורת ציבורית===

שימו לב: תורמים אחרים עשויים לערוך או אף להסיר את תרומתכם לשקוף באוהל. אם אינכם רוצים שעבודתכם תהיה זמינה לעריכה על ידי אחרים, אל תפרסמו אותה פה. כמו־כן, אתם מבטיחים לנו כי כתבתם את הטקסט הזה בעצמכם, או העתקתם אותו ממקור שאינו מוגן על ידי זכויות יוצרים (ראו שקוף באוהל:זכויות יוצרים לפרטים נוספים). אל תעשו שימוש בחומר המוגן בזכויות יוצרים ללא רשות!

ביטול / יציאה | עזרה לעריכה (נפתח בחלון חדש)

תבנית המופיעה בדף זה:

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים