הבאר - קואופרטיב באר שבע
קואופרטיב "הבאר" נמצא בתהליכי הקמה כבר תקופה ארוכה, הרכישה הראשונה בוצעה באמצע חודש פברואר, כרגע הסחורה נמכרת רק לחברי הקואופרטיב.
תוכן עניינים |
תחילה קישורים חשובים
תקנון
מטרות הקואופרטיב השכונתי
1. הקואופרטיב יאפשר הוזלת עלויות המחייה והוצאות "הקניות" בפרט בבאר-שבע לחברים בקואופרטיב, דרך רכישה משותפת של סל מוצרים.
2. הקואופרטיב יישאף לגדול תמידית, אך במסגרת אשר תאפשר את המשך אופיו הקהילתי. הקואופרטיב ישאף להיות בית ולשמש כמודל לכל קבוצות נוספות אשר יבקשו להתאחד במסגרת קואופרטיבית.
3. הקואופרטיב יהיה מקום מפגש אנושי המקיים חיי קהילה – תרבות, מפגש, למידה ושיחה.
4. הקואופרטיב מבקש ליצור אלטרנטיבה לתרבות הצריכה ולעודד תודעה צרכנית מפותחת ואקטיבית.
5. יצירת קהילה תומכת וסולידרית אשר תהווה גשר וצוהר לקשרים קהילתיים נוספים
עקרונות מנחים
1. הקואופרטיב פונה לכל אדם, ללא הבדל דת, גזע, מין ולאום המוכן לקחת על עצמו את החובות והזכויות הכרוכות בחברות. שאיפה מרכזית היא שמגוון החברים בקואופרטיב יהיה הטרוגני ככל האפשר.
2. הקואופרטיב יתנהל באופן דמוקרטי, הנותן מקום שווה לכל אחד מחבריו – להצביע, להיבחר, להתבטא, להשפיע ולקחת אחריות
3. הקואופרטיב יתנהל באופן אוטונומי על-ידי חבריו, ולא יהיה תלוי בגורמים חיצוניים ובעלי אינטרסים שונים.
4. שקיפות ושיתוף בנוגע להתנהלות הכלכלית והתפעולית של הקואופרטיב וכן בנוגע למקורות וטיב המוצרים.
5. הקואופרטיב ישאף לאפשר המזון הטוב, המזין והטבעי ביותר השומר על מחיר "שפוי" והוגן. סל הקניות לא ינותק מצורכי הצרכנים, זאת על מנת שהקואופרטיב יהווה אטרקטיבי למס' נרחב של אנשים.
התנהלות שוטפת
הערה: אין שימוש במילה "מנייה" מסיבות משפטיות, ולכן נעשה שימוש במושג "יחידת חברות".
1. הקואופרטיב יערוך מפגשים לשם עדכונים, הצגת ספקים חדשים, תחזוק וארגון המערך וקבלת החלטות, לכל הפחות אחת לרבעון.
2. בהצטרפות לקואופרטיב ישלם החבר/ה 100 ש"ח ("יחידת חברות") לצורכי תפעול שוטף וביסוס הקואופרטיב, אשר לא יוחזרו עם עזיבת הקואופרטיב (ההערה עדיין לא רלוונטית...ודמי פיקדון על סך מאה שקלים אשר יילקחו במידה והוזמן מזון אשר לא נלקח). "יחידת החברות" איננה סחירה, אך ניתנת להעברה, כך שאם מבקש אדם לעזוב את הקואופרטיב, הוא רשאי להעביר את "יחידת החברות" לאדם אחר המבקש להצטרף.
3. חברי הקואופרטיב ייקחו חלק בתורנויות שוטפות- מקסימום ארבע שעות חודשיות.
4. לצורך קיום הקואופרטיב יוטלו תוספת עלות ממחזור הקנייה לפי צרכים כלכלים. כל שינוי יוחלט על ידי הועד המנהל בהתאם לערכי הקואופרטיב ומטרתיו- שמירה על מחירים אטרקטיבים.
5. במידה ויהיו לקואופרטיב רווחים, בסוף כל שנה קלנדרית אסיפת החברים תחליט כיצד להשקיע את הכסף- בין אם למטרות התרחבות הקואופרטיב ובין אם במטרות חברתיות שימצאו החברים לנכון. בכל מקרה, לא יחולקו הרווחים כדיווידנדים לחברים.
6. פירוק הקואופרטיב- הקואופרטיב יפורק בהסכמת 2/3 מחבריו, ונכסיו, באם יהיו כאלה, יושקעו בהתארגנות חברתית אחרת כפי שיוחלט בישיבת החברים.
7. חברות בקואופרטיב- חבר קואופרטיב יוגדר מי ששילם את דמי החברות ("יחידת חברות") וכן מבצע את התורנות החודשית, או לחילופין דואג שאדם אחר מהחברים יחליף אותו בחובותיו. בהחלטות של אסיפת החברים- כל "יחידת חברות" מהווה קול אחד, כך שגם אם אותו משק בית בעל מספר נפשות חולק "יחידת חברות" אחת, הצבעתו תיספר רק כאדם אחד (כלל האנשים במשק הבית רשאים להשתתף בדיון, אולם במידה ותהיה הצבעה, היא תיספר רק פעם אחת). עם זאת, ומבלי לגרוע מן האמור לעיל, חלוקת יחידת החברות לא חלה על תורניות, כך שכל אדם במשק הבית החבר מצופה לקחת חלק בתורנויות החודשיות.
8. (סעיף שעדיין לא רלוונטי...על מזמין המוצרים לבוא, לאסוף מוצריו ולשלם במועד שנקבע. המזמין יחויב בכל מוצר שהוזמן גם אם לא נלקח ולא נשמר למועד אחר עקב התיישנות).
הערות
סעיפים שמודגשים - רלוונטי לשלב 3 (קביעת המודל היומיומי של הקואופרטיב) במידה ונחליט ללכת על מודל הזמנה מראש, הם יהיו חלק מהתקנון. במידה ולא- הם מיותרים.
הצעה לשינוי בתקנון – דמי חבר (3.12.12)
- בתקנון המקורי היה רשום 75 שקלים למשק בית אך נראה שהרוב מסכימים כי סביר יותר 100 שקלים- לשנות תקנון ומצגת ומתחילים להגיד דמי חברות/יחידת חברות. לבדוק ולשנות בכל המקומות הרלוונטים.
- כרגע יש שלד של כ-25 חברים.
- לשפר את הפלאייר.אולי שי תבקש משירן ואולי נילו יכול לפנות לעידן.
החלטה: העלאת סכום דמי החברות ל-100 שקלים. כולל שינוי תקנון וכלים פרסומיים (מצגת, פייסבוק, שקוף באוהל, פלאייר)
תמונת מצב
כללי
קואופרטיב הבאר התחיל להתגלגל לפני כמה חודשים ע"י קבוצה מצומצמת של פעילים, במטרה לייצר מסגרת קהילתית שתאפשר רכישה משותפת של מוצרי מזון בריאים והוגנים ובכך לאפשר אורח חיים שהוא זול, בריא, שאינו מנצל ואינו הורס את הסביבה. חברים מקהילת "שיח" משתתפים ומלווים את הקמת הקואופ. מימון ראשוני לקואופרטיב בסך 8500 ניתן ע"י דיקנאט הסטודנטים לעידוד יוזמות חברתיות, בינתיים התקבל מימון נוסף ע"י קרן שח"ף- קרן לפיתוח קהילות משימתיות. מבחינת עבודה שנעשתה- נלמדו מודלים שונים של קואופרטיבים ברחבי הארץ, נכתבו תקנון ורשימת מצרכים התחלתית (מצורפים), נכתבה רשימת ציוד שיש לקנות וכן הערכת מחיר עבורו, נוצרו קשרים עם קואופרטיבים ברחבי הארץ. המשלוח הראשון כבר בוצע, וכעת נדרש שלב של הסקת מסקנות.
עד לפתיחת הקואופרטיב (היעד היה דצמבר, אך זה נדחה לתחילת פברואר) היו שלוש משימות עיקריות ולצורך כך הורכבו צוותים:
!הערה: לא כולם חייבים להיות חברים בצוותים.
מקום
- צוות אחראי על הנושא:
תום, מרב, גוני, שני, שלומי.
- תמונת מצב 5.3.13:
מתקיימת פגישה עם נציג ועד שכונה ד' (חיים גלר) עבור מקלט ב-7 ברחוב סעדיה גאון, שכונה ב'. המקום הזה הוקצה בתיאום מול העיריה
שורה תחתונה: עתידים כנראה בקרוב לחנוך את המקלט החדש בשכונה ב'.
- תמונת מצב 8.2.13:
- בעקבות מגעים עם העירייה והדירות הפתוחות - קיבלנו אישור להשתמש במקלט ד-12, רחוב עוזיהו 10 (ולא בר גיורא 31)
- השימוש במקלט החל בתאריך זה (יום שישי, 8.2) וכלל את סידורו וחלוקת המוצרים.
- הוראות הגעה למקלט: להיכנס לשביל צד מ-עברו השני של הכביש לכלבו אללוף.
שורה תחתונה: קיבלנו מקלט בשכונה ד' והוא כבר פעיל
- תמונת מצב קודמת 3.12.12:
נערכה פגישה חיובית עם אתי כהן מהעירייה אגף רווחה. רוצים התחייבות לחצי שנה ראשונה מצד העירייה. אפשרויות:
- קבלת אחריות על מקלט: לא ברור אם המלחמה מעלה או מורידה את סיכוי לקבל מהעיריה אחריות על מקלט.
- שכירות של חנות: חלק לא רלוונטיות, חלק יקרות, חלק לא נגישות מבחינת מרחק.
- דירות פתוחות ב-ד': אולי יעזרו לנו עם דירה.
- אפשר לבדוק גם עם איילים ב-ד'.
- אולי מתנסים.
- אלה, מהקואופרטיב מוכנה לנדב חדר פנוי בדירה באופן זמני.
- אפשרות בבית ספר אנתרופוסופי, בעל פוטנציאל להצטרפות משפחות נוספות.
- לבדוק בגן ילדים – דרך אחיקם שגם בקשר עם אתי.
- זמני פתיחה: הצעה נכון לעכשיו דו שבועי, פעם בשבועיים.
החלטה: כרגע יש הסכמה להתחיל עם מה שיש בדירה של אלה או אם יתקבל אישור אז אולי בבית ספר.
- תמונת מצב קודמת 29.10.12:
אולי המשימה הקשה ביותר. מאחר ואנחנו לא רוצים לקחת דמי חברות גבוהים, אנחנו מחפשים מקום שלא נצטרך לשלם עבורו. דורש כרגע סעיקר לנסות לעבוד מול העירייה. המקום צריך להיות ראוי לשמש גם כמחסן למזון וגם כמקום מפגש וקיום אירועים חברתיים. קיים הרעיון של מקלט עירוני, יש שיח עם העירייה בנוגע לכך. אפשרות נוספת שעלתה היא לקבל איזה מחסן ולשפץ אותו, ואפשרות שלישית היא לפנות לוועד בית של בניין ולהציע לו שנשפץ להם את המקלט בתמורה לשימוש בו לטובת הקואופרטיב. אם למישהו יש רעיון למקום, או דרך להשיג מקום, הוא בהחלט מוזמן לפנות אלינו.
1. הדרישות ממקום: גודל (?), מיקום (איזור שכונה ב, דרום ד).
2. להתעקש מול העירייה או להציב דד-ליין
3. התייחסות לכך שזוהי קהילת צעירים – אולי לפנות לעירייה דרך סטארט-אפ.
4. תיתכן אפשרות של שיתוף מול "צומח בדרום" ע"י פיצול גיאוגרפי – סניף רינגלבלום – מכירת מוצרים אורגניים, סניף ב' או ה' – מרכז קהילתי ושאר מוצרים.
שיווק
- צוות אחראי על הנושא:
נילו, שי, אלחנן, כנרת, יעל, שירן
כאמור המטרה היא לגייס חברים וקונים נוספים תוך כדי פנייה לאוכלוסיה מגוונת (גם סטודנטים, גם באר-שבעים).
- משימות
- לפני הקמה סופית:
1. גיוס חברים נוספים, יצירת תשתית של מתעניינים לשלב הבא, זאת ע"י
2. פרסום באינטרנט: הקמת דף פייסבוק ופרסום פוסטים מתאימים ותדירים, הקמת אתר אינטרנט, דף ויקי (כבר קיים).
3. הכנת חומר שיווקי: פלאיירים מ-כמה סוגים שפונים לאוכלוסיות שונות. מציאת נקודה לדגש פרסומי עבור כל אוכ'. מצגת שיווק.
- אחרי הקמה: גיוס חברים נוספים וקהל לקוחות, פרסום שותף.
- מה כבר עשינו וקבענו (8.2.13)?
1. חומר מודפס:
- בצד שמאל ניתן לראות פלאייר במצב ראוי להדפסה ששירן הכינה. על ההדפסה יהיו אחראיים נכון לעכשיו צוות ספקים.
- יצירת כרטיסי ביקור - באיזו צורה? אינפורמטיבית או טיזרים. לא הוחלט.
- הכנת חותמות - הצעה שעלתה לצורך העברת עיקרון של פשטות וקיימות.
- מגנטים - ניתן ליצור אותם מכרטיסי הביקור. דורש התגייסות של חברים נוספים לצורך איסוף המגנטים.
שורה תחתונה: בינתיים יש פלאיירים, אין כרטיסי ביקור
2. אינטרנט:
- בסוף הדף הזה ניתן לראות קישור למצגת ולקבוצת הפייסבוק.
- בדף הפייסבוק יש כבר 141 לייקים. יוצא פרסום חדש פעם ב-1-4 ימים. בינתיים רק נילו מפרסם בדף, בעזרת רעיונות ועריכה של שאר החברים.
- שירן הכינה באנרים עם פירות, שעדיין אינם רלוונטים כי אין התעסקות עם מוצרים טריים (שהתוקף שלהם קצר).
- במפגש 3.2013 השתנו מעט עקרונות יסוד לפרסום בפייסבוק וגם חלוקת העבודה:
- פרסום בעדיפות של דברים הקשורים ישירות לפעילות הקואופרטיב.
- פרסום דברים של ארגונים הקשורים בקשר עמוק עם חברי הקואופ.
- פרסום לכל הפחות פעמיים בשבוע.
- חלוקת עבודה: איסוף - נילו + שי | מיון - יעל + 1 | עיצוב - שירן. חסרים אדם או שניים נוספים בצוות.
- במפגש 6.2.2013 דובר על עקרונות יסוד לפרסום בפייסבוק ומה המטרה במסגרת זו:
- אטרקטיבי, מדבר לקהל רחב - חברי פייסבוק אינם בהכרח חברי קואופ. מיעוט בכתב. משלב בין תוכן ספציפי של הקואופ לתוכן פחות ממוקד (למשל מוצרים מסויימים להוסיף מתכונים)
- נכון לעכשיו פרסום אחד ל-1-4 ימים. לא יותר מפעם ביום (לא להעמיס על אנשים).
- זכויות יוצרים על תמונות – מקור התמונה וקישור. אתרים לתמונות חינמיות. להסתכל על ההסכמים. לקבל כללים ברורים בנושא ממי שכבר מכיר את זה - באחריות נילו. להוסיף הערות תחת פרסומים קיימים כבר עם המקור של התמונות – באחריות שי.
- האם להוסיף לוגו קואופ לכל פרסום או לפחות לחלק מהפרסומים
- חומרים שחובה לעלות - הראיון של שני בגלי צה"ל – באחריות אלחנן.
- אפשר שחברים בקבוצה יחצינו חלק מהשיח על גבי דף הפייסבוק.
- אפשר לפרסם גם דברים מסביב לנושא שיכולים לשמש את חברי הקבוצה(למשל מתכונים) ולא רק עידכונים או דברים על קואופרטיבים.
שורה תחתונה: דף הפייסבוק עובד וגדל בהדרגה. חסרה מעט השתתפות של שאר החברים בקבוצה
3. פנים אל מול פנים
- כרגע בסיס ההצטרפות לקואופ הוא בעיקר בשיטת חבר מביא חבר. זה תפקיד של כל חבר באופן עקרוני. האם לעודד מודל זה בשיטת הפירמידה.
- קליטת חברים חדשים - שיגיעו קודם לחוגי בית או למליאה?
- באמצעות חוגי בית - מי יערוך את חוגי הבית? באיזו מתודה? אפשר התחלה בסגנון - איך אתןם הייתןם רואותים קואופ שהייתןם מקימותים? או פשוט פרונטלי עם שו"ת (שאלות ותשובות)
- במסגרת המליאה - מי ידאג ל"נחיתה רכה" שלהם במליאה? אולי לחלק את המליאה לשניים ובשלב הרשון לקלוט את החדשים? אולי זה יהיה ארוך מדי?
- ניסינו לפתוח דוכן באירוע פורים במרכז אורן, בשוק סוג ד' ברינגלבלום ובשוק ספרים יד שנייה ברינגלבלום. בינתיים סובלים ממיעוט מתנדבים.
שורה תחתונה: יש הצטרפות וגדילה הדרגתית של הקבוצה, אך אין מנגנון לקליטה והיכרות עם החדשים, ולא ששים להתנדב.
4. על מה עדיין צריך לדבר?
- לא ממש דיברנו על יעדים, למרות ש-82 חברים בקבוצת פייסבוק זה טוב בעיני. כן דיברנו על כך שבעבר הוזכר כי מספר חברי הקואופ הוא מוגבל ואין טעם להגדיל אותו באופן שכבר לא תהיה היכרות אישית בין חברים (נניח לכל היותר 100 בתים).
- לא דיברנו על שקיפות באמצעות "שקוף באוהל". צריך לדבר בפגישה הבאה.
- לא קבענו פרק זמן עד הפגישה הבאה.
בחירת ספקים
- צוות אחראי על הנושא:
ורד, מיכאל, אלה, גלעד
- תמונת מצב:
מתוך ההיכרות עם קואופרטיבים נוספים, אספנו מספרי טלפון של מספר ספקים, וכבר כעת מוטל על הצוות האחראי לברר מחירים מול הספקים/חקלאים ולבחור את הזולים, אך גם עם עדיפות למי שמספק תוצרת ישירות מהחקלאי, וכזה שאפשר לסמוך עליו שאורגני הוא אכן אורגני ופייר טרייד הוא אכן פייר טרייד. כמו כן, אם מישהו מכיר חקלאים שירצו לספק מוצרים (ביצי חופש?) ישירות ללא תיווך של ספק- הוא בהחלט מוזמן להפנות אותם אלינו, זה יהיה נהדר אם נוכל לוותר לחלוטין על תיווך של ספק.
- משימות:
1. לאסוף מ-ספקים סוגי מזון ומחירים.
2. לברר פרטים: חקלאי עצמאי, פייר טרייד, אורגני.
3. ניהול מו"מ ראשוני.
4. להשיג מידע מ-קואופים קודמים: סינגור קהילתי וקמה.
- עדכון אחרון לקראת הזמנה שנייה (21.3.13)
1. ההזמנה תבוצע מהספקים הבאים:
- רוב המוצרים מחברת א.ס.פ. פארן (עסק באר שבעי, קישור),
- דבש ושמן זית ממשק פתורה (ליד קרית גת)
- טחינה ממפעל טחינה בקרית מלאכי.
2. גם הפעם ההזמנה תעשה מראש באמצעות פרסום טופס למילוי לחברים. ( המעוניינים בטופס מוזמנים לפנות למייל של הקואופ: habeercoop@gmail.com )
- עדכון ב-צל הזמנה ראשונה (9.2.13)
1. ההזמנה בוצעה באמצעות תבליני מימון (עסק באר שבעי), דבש ושמן זית ממשק פתורה (ליד קרית גת) וטחינה ממפעל טחינה בקרית מלאכי. 2. ההזמנה נעשה מראש באמצעות פירסום טופס למילוי לחברים. ( המעוניינים בטופס מוזמנים לפנות למייל של הקואופ: habeercoop@gmail.com ) 3. הוזמנו רק מוצרים שהחברים ביקשו בטפסים לפחות 40% מהמינימום הנדרש לביצוע הזמנה (למשל אם המינימום הוא 10 קילו, וכל החברים יחד הזמינו לפחות 4 4. הדד-ליין להגשת טופס היה יום שני (21.1.13), ההזמנה הייתה צפויה לצאת ביום שלישי תאריך 22.1.13 והתעכבה בשל התארגנות מחדש בתבליני מימון. 5. המוצרים הועברו ב8.2 למקלט בבר-גיורא 31 והחלה מכירתם. 6. על כל מוצר נכתב המחיר בו הוא נקנה עבור הקבוצה, והמחיר בו הוא נמכר לקבוצה (למרות שזה נכתב, רוב החברים לא ראו והתייחסו לזה). 7. כ-32 איש מילאו את הטופס קילו אז המוצר הוזמן. 8.רשימת המוצרים שהוזמנו:
שורה תחתונה: ההזמנה התבצעה מעסקים מקומיים והתקבלה באיחור קל.
- מה נעשה והוסכם עד כה (3.12.12)?
1. הרצל ביבי, הכי זול – מוצרים יבשים. (אפשר להוסיף לסל קניות של שדה בוקר ורינגלבלום). לבדוק את המקור ממנו הגיעו המוצרים. 2. שמן זית, קמחים, טחינה – מחקלאים פרטיים בישובים מהסביבה. 3. כנראה צריך להגיע לספקים הפרטניים באופן אישי אבל אולי אפשר גם להסתמך על כך שהם יעברו בבאר שבע. 4. צריך לשכלל את העלויות והזמן להגיע לספקים הפרטניים.
טבלת מוצרים כולל מחירים
טבלת המוצרים להזמנה שנייה
מוצר | ספק | מחיר קנייה מהספק + מע"מ (לפני מע"מ) | מחיר לחברי קואופ (לק"ג או ליחידה) | כמות מינימלית שניתן לקבל מהספק בהזמנה (ק"ג) | כמות מינימלית שנדרש מהחברים להזמין (ק"ג( | האם היה מספיק ביקוש כדי להזמין |
---|---|---|---|---|---|---|
דגנים ========== | אורז, בורגול | גריסים, שיבולת שועל | קינואה, כוסמת | קוסקוס | קמח | |
אורז מלא | א.ס.פ. פארן | 6.5 | 25 | 10 | ||
אורז בסמטי | א.ס.פ. פארן | 8 | 25 | 10 | ||
בורגול | א.ס.פ. פארן | 5.5 | 25 | 10 | ||
גריסי פנינה | א.ס.פ. פארן | 5 | 25 | 10 | ||
שיבולת שועל | א.ס.פ. פארן | 7 | 25 | 10 | ||
קינואה | א.ס.פ. פארן | 24.5 | 25 | 10 | ||
קוסקוס מלא | א.ס.פ. פארן | 12 | 10 | 4 | ||
קמח לבן | א.ס.פ. פארן | 4 | ? | חדש | ||
קמח תופח | א.ס.פ. פארן | 6 | ? | חדש | ||
כוסמת | א.ס.פ. פארן | 7.5 | ? | חדש | ||
קטניות ========= | עדשים | שעועית | חומוס | אפונה | ||
עדשים אדומות | א.ס.פ. פארן | 7.5 | 25 | 10 | ||
עדשים ירוקות | א.ס.פ. פארן | 7.5 | 25 | 10 | ||
עדשים שחורות | א.ס.פ. פארן | 7.5 | 25 | 10 | ||
שעועית אדומה | א.ס.פ. פארן | 8 | 25 | 10 | ||
שעועית אמריקאית (לבנה) | א.ס.פ. פארן | 8.5 | 25 | 10 | ||
גרעיני חומוס יבשים | א.ס.פ. פארן | 9 | 25 | 10 | חדש | |
אפונה ירוקה | א.ס.פ. פארן | 5.5 | 25 | 10 | חדש | |
פירות יבשים ======== | פירות יבשים | אגוזים | גרעינים | שקדים | ||
תמר מג'הול | א.ס.פ. פארן | 25 | 5 | |||
צימוקים | א.ס.פ. פארן | 29 | 12.5 | 5 | ||
חמוציות חצאים | א.ס.פ. פארן | 35 | 12.5 | 5 | ||
משמש מיובש | א.ס.פ. פארן | 32 | 12.5 | 5 | ||
שקדים | א.ס.פ. פארן | 55 | ? | |||
אגוזי מלך מקולף | א.ס.פ. פארן | 65 | 10 | 4 | ||
אגוזי לוז | א.ס.פ. פארן | 60 | 13.6 | 5.5 | חדש | |
גרעיני חמניה מקולפים | א.ס.פ. פארן | 17 | 25 | 10 | ||
גרעיני דלעת | א.ס.פ. פארן | 30 | 25 | 10 | ||
מזון נוזלי ========== | שמן | דבש | סילאן | טחינה | ||
שמן זית | משק פתורה | 15 ליחידה | 0.5 ק"ג ליחידה | |||
דבש | משק פתורה | 50 ליחידה | 1 ק"ג ליחידה | |||
סילאן ללא סוכר | ? | 13 ליחידה | 0.88 ק"ג ליחידה | |||
טחינה טבעית מלאה | מפעל קרית מלאכי | 16.5 | 18 | 7.2 | ||
טחינה מלאה אורגנית | מפעל קרית מלאכי | 25 | 18 | 7.2 |
חוץ מזה נשאל על הרצון לצרוך שימורים כגון: טונה, זיתים, מלפפונים במלח/בחומץ, זיתים שחורים, תירס, פטריות, עגבניות מרוסקות.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
טבלת המוצרים להזמנה הראשונה
מוצר | ספק | מחיר קנייה מהספק + מע"מ (לפני מע"מ) | מחיר לחברי קואופ (לק"ג או ליחידה) | כמות מינימלית שניתן לקבל מהספק בהזמנה (ק"ג) | כמות מינימלית שנדרש מהחברים להזמין (ק"ג( | האם היה מספיק ביקוש כדי להזמין |
---|---|---|---|---|---|---|
=== דגנים === | === | === דגנים === | === | === דגנים === | === | |
אורז מלא | תבליני מימון | 8.00 (6.8) | 8.5 | 25 | 10 | +++++ |
אורז בסמטי | תבליני מימון | 9.1 (7.8) | 9.5 | 25 | 10 | +++++ |
אורז עגול | תבליני מימון | 9.35 (8) | 9.5 | 25 | 10 | ----- |
בורגול | תבליני מימון | 6.33 (5.4) | 6.5 | 25 | 10 | +++++ |
גריסי פנינה | תבליני מימון | 6.1 (5.2) | 6.5 | 25 | 10 | ----- |
שיבולת שועל | תבליני מימון | 7.08 (6.05) | 7.5 | 25 | 10 | +++++ |
קינואה | תבליני מימון | 22.2 (19) | 23 | 25 | 10 | ----- |
קוסקוס מלא | תבליני מימון | 11.6 (9.9) | 12 | 10 | 4 | +++++ |
=== קטניות === | === | === קטניות === | === | === קטניות === | === | |
עדשים אדומות | תבליני מימון | 7.08 (6.05) | 7.5 | 25 | 10 | +++++ |
עדשים ירוקות | תבליני מימון | 7.08 (6.05) | 7.5 | 25 | 10 | +++++ |
עדשים שחורות | תבליני מימון | 14.63 (12.5) | 15 | 25 | 10 | +++++ |
מאש | תבליני מימון | 10.4 (8.9) | 10.5 | 25 | 10 | ----- |
שעועית אדומה | תבליני מימון | 7.1 (6.05) | 7.5 | 25 | 10 | +++++ |
שעועית אמריקאית (לבנה) | תבליני מימון | 12.75 (10.9) | 13 | 25 | 10 | ----- |
=== פירות יבשים === | === | === פירות יבשים === | === | === פירות יבשים === | === | |
תמר מג'הול | תבליני מימון | 33.5 (28.6) | 29 | 5 | +++++ | |
צימוקים | תבליני מימון | 35.9 (37) | 37 | 12.5 | 5 | ----- |
חמוציות חצאים | תבליני מימון | 31.4 (26.8) | 32 | 12.5 | 5 | +++++ |
משמש מיובש | תבליני מימון | 31.4 (26.8) | 32 | 12.5 | 5 | ----- |
תאנים מיובשות | תבליני מימון | 33 (28.2) | 34 | 12.5 | 5 | ----- |
שקד מלובן שלם | תבליני מימון | 64.8 (55.4) | 65 | 11 | 4.4 | ----- |
אגוזי מלך מקולף | תבליני מימון | 74 (63.2) | 75 | 11.34 | 4.5 | ----- |
גרעיני חמניה מקולפים | תבליני מימון | 16.15 (13.8) | 17 | 25 | 10 | ----- |
גרעיני דלעת | תבליני מימון | 23.05 (19.7) | 24 | 25 | 10 | ----- |
=== נוזליים === | === | === נוזליים === | === | === נוזליים === | === | |
שמן זית | משק פתורה | 15 ליחידה | 0.5 ק"ג ליחידה | +++++ | ||
דבש | משק פתורה | 50 ליחידה | 1 ק"ג ליחידה | +++++ | ||
סילאן ללא סוכר | ? | 23 ליחידה | 0.9 ק"ג ליחידה | +++++ | ||
טחינה טבעית מלאה | מפעל קרית מלאכי | 16.5 | 18 | 7.2 | +++++ | |
טחינה מלאה אורגנית | מפעל קרית מלאכי | 25 | 18 | 7.2 | +++++ | |
=== שונות === | === | === שונות === | === | === שונות === | === | |
קפה רגבים | רגבים? | 92 | ? | ? | +++++ | |
ברנפלקס | ? | 21 | 20 | 8 | ----- | |
חלבה | ? | 24 | 6 | 2.4 | ----- |
קביעת המודל היומיומי של הקואופרטיב
יש לקיים ישיבה בה נחליט כיצד תתנהל הרכישה בקואופרטיב, כאשר במרחב הקואופרטיבי קיימים שני מודלים עיקריים.
- מודל ראשון- הזמנת המוצרים מתבצעת מראש ע"י כל חבר, הקואופרטיב מזמין את סך כל המוצרים שכל החברים ביקשו להזמין, המתנדבים אורזים את הכמויות בהתאם להזמנות החברים וקיים יום בשבוע בו החברים מגיעים ואוספים את סל המוצרים שלהם.
- מודל שני- מודל שדומה יותר לחנות- הקואופרטיב מחזיק מלאי מכל המוצרים וכאשר הוא פתוח (גם כאן, נניח, יום בשבוע) כל חבר יכול לבוא ולרכוש ממלאי המוצרים. כאשר המתנדבים מבחינים שמוצר מסוים עומד להיגמר, באחריותם להודיע זאת לועד המנהל שידאג להזמנה נוספת.
- מודל שלישי יכול להיות שילוב ביניהם- החזקה קבועה של מוצרים שהרוב רוכשים, והזמנה של מוצרים מיוחדים. כמובן שלכל מודל יתרונות וחסרונות רבים, כשנדבר על המודלים פנים מול פנים אני מניח שכולם יעלו.
ניהול
- לאחר ההזמנה הראשונה יתקיים תהליך הסקת מסקנות תוך בערך שבועיים.
- לפי הביקוש למוצרים נחליט מה מזמינים
- מבחינת מנהלה - הקואופרטיב הוא מטבעו אגודה שיתופית. אגודה שיתופית זה פרוצדורה בירוקרטית בעייתית. זה טוב כי זה המבנה העקרוני של קואופרטיב מבחינה חוקית (לכל החברים הרשאות שוות, קבוצה מנהלת ולא ועד מנהל). הביורוקרטיה:
- צריך להרשם, צריך עורך דין, רואה חשבון... אבל הכי נכון משפטית לקואופרטיב מבחינה משפתית.
- אפשר לפעול תחת עמותת תור המדבר שיהוו את הפן החוקי, אפשר להשתמש בגורמים שנזכרו להלן, להיות מורשי חתימה וכו'. נוח יותר כי המסגרת קיימת.
- אם נגדל נצטרך להיות בכל מקרה אגודה שיתופית.
- הצורך בחשבוניות וקבלות מובן לצרכי שקיפות, לכן עדיף חשבון בנק.
- לחברה לתועלת הציבור כנראה יש את אותן מגבלות כמו של עמותה.
- כדאי לבדוק בסינגור קהילתי לדוגמא בנוגע לעורך דין לעתיד.
החלטה: כנראה שעדיף להתחיל עם העמותה תור במדבר כי יש לנו אמון בהם אחרי שנגדל לבדוק את האגודה השיתופית.
מצב תקציבי
1. 8500 שקל מ"התאחדות הסטודנטים"
2. 25000 שקל מ"קרן שח"ף" לקהילות.
3. היערכות תקציבים: מינימום 20 משקי בית – יחידת חברות 100 ש"ח = 2000 ש"ח.
4. קיימות כלכלית (דורש רווח מינימלי) – תוספת 8% מהמחיר (לחישוב גס, הטווח הוא בין 5%-15%), הערכה של 200 שקל בחודש למשל בית = 3600 שקל
תקציב שנה א' = בערך 39000 שקל
שיתופי פעולה
1. מרכז השל וקבוצת ארגונים נוספים - "הבאר" נבחר במסגרת קול קורא שפורסם ע"י קבותה של ארגונים בנושא כלכלה מקומית מקיימת.
חלק זה דורש הרחבה חלק זה דורש הרחבה חלק זה דורש הרחבה
2. באר שובע – השתתפות בהזמנות, וגם אפשרות לעתיד לספק מקום למכירת מנות מוכנות שמגיעות משם.
3. דובר על שיתוף פעולה עם "צומח בדרום" ברמת הקנייה המשותפת לכל הפחות.
4. מוקד לביטחון תזונתי - טרם סוכמה צורת שיתוף הפעולה.
רשימת קניות התחלתית
- קטניות- קוסקוס, אורז, עדשים, מאש, חומוס, שעועית
- שוקולד, טחינה, חלווה, סילאן, ריבה
- טונה, שימורים- תירס, חמוצים
- חיתולים
- משחות שיניים
- שמן זית
- שמנים
- פירות יבשים
- גרנולה
- קורנפלקס
- קוואקר
- קמח
הערה: בחינת סל המוצרים- שימו לב שבשלב זה לא הוכנסו לסל מוצרים שמתקלקלים מהר כגון פירות, ירקות ומוצרי חלב, לפחות עד שנלמד איך לנהל את הרכישות בצורה טובה
ציוד שצריך
- מקבלים הכל בשקית וכדי שלא ייהרס צריך להשיג
- דליים גדולים שיש בפלאפל ומאפיות... מפלסטיק כמו של צבע גדול של טמבור.
- עדיפות דליים עם ואקום (כמו באדמאמא אצל גור)
- עדיף להשיג דבים ללא עלות וגם מבחינה אידיאולוגית.
- משקל אלקטרוני במחיר 650 שקלים או מיד שניה או איביי. כנראה איביי הכי זול.
- שולחנות
- ארונות עם מנעול.
- קופה רושמת
- טושים ולוח מחיר
- צבע לצביעת קירות כשיהיה מקום קבע
- כסאות
- כלי ניקוי
- מאוורר
- תנור
- תמי-בר
- מחשב – לבדוק מה נילו יביא.
- להכין כפות מבקבוקים - בוצע.
- בנוגע לציוד - כדאי להיות בקשר עם כולם לפני שקונים משהו רציני כדי לאפשר מקורות אחרים אולי זולים יותר, טווח זמן סביר בהמתנה לתגובות והתנגדויות הוא יומיים.
- עוד שבועיים צוות ספקים ישלח פירוט אפשרויות ואחר כך נעשה הזמנה. ונפיץ הלאה.
עדכונים שותפים בנושאים שונים נכון ליום הפגישה 29.10
1. דד-ליין להגשת הצעות מהצוותים – עד הפגישה הבאה 3.12 (במקום 19.11 במקור)
2. אפשרות לקורס בתשלום. תיאום מול קואופ "בשותף" בירושלים (טלאל) – שלושה מפגשים בימי שישי. דורש 4 אנשים ומעלה.
3. להעביר לכולם אחרי הישיבה: סיכום ישיבה, תקנון, רשימת צוותים, תוכניה של המפגש במלק"ש, תוכניה של קורס קואופים
4. תיאום הפגישה הבאה דרך דודל במהלך חודש דצמבר
--------לעדכן על המצב הנוכחי, נכון לחודש פברואר-------- --------לעדכן על המצב הנוכחי, נכון לחודש פברואר-------- --------לעדכן על המצב הנוכחי, נכון לחודש פברואר--------
ראו גם
- דף "הבאר - קואופרטיב מזון באר שבעי" בפייסבוק
- מצגת פרסום
- כתבה בעיתון הסטודנטים המקוונן "הבאר"
- מאהב באר שבע עדכונים מהמחאה בבאר שבע והדרום