דברים שאמר סלימן פחמאווי בעצרת המחאה ברוחה, 9/5/2014

מתוך שקוף באוהל
גרסה מתאריך 10:47, 9 במאי 2014 מאת ברוך אורן (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

הגעתי באיחור אז הטקסט מתחיל מהמקום שבו הצטרפתי.. מתוך האירוע עצרת מחאה: הצילו את "אואזיס" أنقذوا "أؤازيس الروحة" - ראה טקסט האירוע בתחתית הדברים של סלימן. ~ ~ ~ ב-98 הצבא נכנס ותקף ילדים בבית ספר בתוך הכיתות שלהם. יש עדויות לזה. נעלו את השערים של בית הספר כדי שהילדים לא יברחו. עזר ויצמן הגיע לכאן ואמר: בואו נעשה הודנה. אמרנו לו - איך אפשר שאזרחים יעשו הודנה עם הצבא שלהם?

30/12/2000 היה הסכם עם הממשלה.

100 יום לא יכנסו לקרקע (מענייני נפלים של הצבא) ואז יהיה מותר לעבד.

15 שנה אח"כ ידונו שוב בהסכם.

כמו כן הוסכם שיהיה סיפוח - לקבל את השטחים לתחום הששיפוט שלנו. בסמה 3000 דונם. ערה - קבילה 1400 דונם. עיריית אום אלפחם. סה"כ 11,000 דונם. בנוסף 5,000 דונם להקמת אזהת פתוח בין אוםאלפחם לערה. יוזמת ראשי המועצהות המקומיות. נחתם שר הפנים - חתם ב-20/5/2005. בזמנו - בהמשך המשכנו לעקוב1

נטענו 30,000 דונם עצי זית. כמו שעכשיו עשיתם את המצבע של נטיעת עצים שיניבו שמן,, אורגאני ואני מברך על הפעולה של הקמת מטענים כאלו בשטח שהיה נטוש. וגם כן אנחנו מעודדים כל קבוצה שתבוא ותעשה עיבוד, שתראה שיש בעלי קרקע ואפשר לעבוד ביחד. הכל אפשרי

אנחנו פה היום בגלל עוד תוכנית להפקעה. בא לנו הסיפור של קו מתח גבוה 400 שיעבור באדמות אל רוחה. ונסביר למה קו פעולה פוליטית. לא בא לתת חשמל, לא. אלא בכוונת תחילה בא להפקיע את האדמות ולעצור את מהלך התפתחות השטח החקלאי.

קו החשמל הזה בשנת 2002 היה מתוכנן באיזור רמות מנשה, בגבול עין השופט למי שמכיר, והייתה תוכנית מאושרת . צפונית לאיזור ג', צפונית לשטח אש. רחוק מאוד מאיזור אלרוחה. הגישו תוכניות חדשות, שלא ידענו עליהן. בין 2002 ל-2008. ב2008 הוגשה תוכנית שמזיזה את הקו, והקו יעבור בקצה החלקה וממשיך על כל אדמות כפר קרע מעוויה זלעפה. והקו עובדר לא בגבול שטח אש, אלא בתוך האדמות בכוונה תחילה לחצות את האדמות באמצע. לקחת פרוזדור של 100 מטר שאסור לעבד אדמה שמה לאורך כמה קילומטרים. אם זה מבחינת הנזקים הגופניים שייגרמו מהקרינה שמקרינהה המתח הגבוה. ב-2008 לא ידענו על התוכנית הזו ולצערי הרב חלק מהרשויות ידעו , לא יידעו אותנו. רק נודע לנו על העניין הזה בסוף חודש יוני 2013 כאשר התוכנית הייתה מופקדת ומאושרת ויצאו לביצוע, והיה פרסום בעיתון שהתוכנית מאושרת. ואז התחלנו את המאבק שלנו. 22/6/2013. מאז ועד היום נאבקים, ואתם כקבוצה שביצעה פרויקט במקום הזה, ואתם כקבוצה הצטרפתם בחודש האחרון, כי גם כן לא ידעתם. כקבוצה שיש לה עניין לשמור על האדמות. לעבוד במשותף.

ניהלנו מאבק של עשרות ישיבות עם חברת חשמל. והגענו להסכמה על קו חליפי. קיבלנו עותק מהתוכניות שהקו יעבור לשטח ג', שטח אש. צפונה מכאן הקו יעבור. אבל חברת חשמל היא לא כח פוליטי שתוכל להפעיל כח על המחליטים. הגשנו התנגדויות לתוכנית. הקימו ועדה מיוחדת לשמיעת התנגדויות. של ראשי יראשויותף, תושבים, כקבוצה, 23/3/2014 הושמעה ההתנגדות, צצ העניין של המטעים והשמן האורגאני ולחברת חשמל זה פצצה. מה פתאום יש שמן זיתים אורגאני. בשבילנו אני אומר - זה עוד כוח, עוד תגבורת נוספת.

הצבא אומר - זה מפריע לי. אבל לא רושמים שום דבר בכתב. חברת חשמל מוכנה לחתום על תצהיר לצבא שלא מפגיע לצבא שלא מפגיע נטרים לחברת חשמל. גם יותר יעיל ויותר מהיר להעביר את הקו בשטח האש. אבל חברת חשמל רוצה את הקו כמה שיותר מהר.

אנחנו כוועד רוחה, לא נפסיק את המאבק עד שיעבירו את הקו מפה. בשום אופן ופנים.

אתם חופרים יסוד לעמוד חשמל - אני בתוך היסוד. אני לא זז מפה. זה מה שנשאר לי בחיים. אין לי יותר לאן ללכת. אנחנו תומכים בכל מאבק שבא לעמוד לצידנו. אני שמח להגיד שהתווספו עוד כוחות לנו. מועצה מקומית מר עודה ראש רשות ערערה. זה עוד כח.


אנחנו לא מתגרים באף אחד, רק רוצים לשבת לעבד את האדמות. הם מתגרים בנו. בסופו של דבר להתגרות יש גם תגובה, אבל אנחנו לא רוצים להגיע לשם. רוצים לעבוד במשא ומתן. אבל אם הם לא מקשיבים לנו אז יש להם בעיה. לא רוצים לפתור את הבעיה - אנחנו יוצאים מהתמונה, ותפתרו את הבעיה עם 200 אלף תושבים באיזור. מי שיקחו לו את האדמה, אין לו הרבה מה להפסיד.כועד רוחה מנסים בעבודה שלכולם ובתמיכה של כולם - לא להגיע למצבים של 98. אומרים את זה בגלוי.

מחכים לתשובות של הצבא, לא מוותרים ומבקשים תשובה משר הביטחון. משרד הפנים לא נתן תשובה גם לגבי התוכנית האם היא תצא לפעולה. אבל אנחנו נמשיך את המאבק שלנו.

בסוף - כל מי שעשה את הפעולה הזו יבורך, תודה למודר יונס ראש המועצה. ואני מקווה שתישארו פה לעבד עוד ולנטוע עוד זיתים. (סלימן פאחמווי )

טקסט האירוע

العربي بعد العبري דוברים: - מודר יונס, ראש מועצת ערערה - הדס להב, מנהלת עמותת סינדיאנת הגליל לסחר הוגן ושותפה בכרם הזיתים האורגני - עדנאן עבד אלהאדי מחאמיד, בעל קרקע ברוחה - סלימאן אל-פחמאווי, יו"ר הועד הציבורי להגנת אדמות רוחה - מנחה: מיכל שורץ

מטע הזיתים האורגני המכונה "אואזיס – חקלאות אורגנית לסולידריות בין החברה הישראלית והערבית" הוא פרויקט חדשני ויחיד במינו שהוקם בדצמבר 2009, והפך 100 דונם של אדמת בור סלעית באזור רוחה (ואדי ערה) למטע זיתים אורגני מודרני. הפרויקט הוא פרי שותפות בין עמותת סינדיאנת הגליל לסחר הוגן וחברת אל ג'וזור שבבעלות בעלי הקרקע מכפר ערה. אואזיס הוא מטע הזיתים היחיד באזור שהוא אורגני ומושקה, והוא מהווה דוגמא והשראה לכל חקלאי האזור.

השטח היה שטח אש, ולא עובד מאז 1948. עיבודו התאפשר הודות ל"הסכמות רוחא" משנת 2000, לאחר שהצבא העביר רצועה ברוחב 125 דונם שהיתה שטח אש, לשימוש בעלי האדמות.

תכנית של חברת החשמל להעביר באזור רצועת קווי מתח עליון ברוחב 70 מטר מאיימת על קיום המטע. רצועת החשמל תגזול באופן ישיר יותר משליש משטח המטע, והקרינה שיפלוט קו המתח (400 קילו וולט) תשפיע על רצועה ברוחב של 300 מטר. הקו תוכנן במקור לעבור על אדמות מדינה בלתי מעובדות, ואולם, בגלל התנגדות הצבא לתוואי המקורי, הוא הוסט לעבר חלקות פרטיות מעובדות. בהקמת פרויקט אואזיס השקיעו בעלי הקרקע ועמותת סינדיאנת הגליל כמיליון וחצי שקל - בסיקול והכשרת הקרקע, בהנחת תשתיות מים שלא היו באזור, ובגידור. מדי שנה מגיעים מאות מתנדבים יהודים וערבים לעבוד במטע, ומקדמים חיים של דו קיום וסובלנות. צחוק הגורל הוא, שאזור שעמד בשממונו במשך עשרות שנים בגלל היותו שטח אש, יהרס מחדש בגלל שיקולים של הצבא. פגיעתה של התכנית עצומה. אורך רצועת עמודי החשמל שיוצבו בואדי ערה (בקו אווירי) הוא 10 ק"מ. רצועת החשמל תפגע ישירות בלא פחות מאלף דונם של אדמות חקלאיות פרטיות נטועות בזיתים. הקרינה שיפלטו קווי המתח העילי תתפרש על שטח של 4,000 דונם, ועדין לא דברנו על דרכי הגישה לעמודי החשמל שיסללו בשטחים החקלאיים. סינדיאנת הגליל, חברת אל-ג'וזור ושאר בעלי האדמות הנפגעים, דורשים להסיט את עמודי החשמל מהאדמות המעובדות, ולמנוע פגיעה כלכלית וסביבתית חמורה באדמות רוחה, שארית הפליטה של אדמות חקלאיות של תושבי האזור. הצילו את אואזיס, נווה מדבר של גידולים אורגניים מודרניים ומודל לדו קיום באזור

אוטובוס מתל אביב: שעה 08:00 רח' העליה 45, תל אביב. לתאום הסעה מתל אביב: ניר נאדר, 050-6839443 לתאום הסעה מחיפה והצפון: מיכל שורץ 050-4330067

المتكلمون في المهرجان: -مدر يونس، رئيس مجلس عرعرة - مديرة مشروع سنديانة الجليل هداس لهب - رئيس لجنة اصحاب الاراضي في الروحة المهندس سليمان فحماوي - صاحب ارض في الروحة – السيد عدنان عبد الهادي محاميد - عريفة المهرجان – ميخال شفارتس – المتحدثة باسم الحملة لانقاذ اوازيس الروحة

حقل الزيتون العضويّ "أؤازيس الروحة- زراعة عضويّة للتضامن بين اليهود والعرب في إسرائيل" هو مشروع مبتكر وفريد من نوعه أقيم في كانون أوّل 2009، وحوّل 100 دونم من أراضي البور الصخريّة في منطقة الروحة (وادي عارة) إلى حقل زيتون عضويّ عصريّ. هذا المشروع هو ثمرة تعاون بين جمعيّة سنديانة الجليل للتجارة المنصفة وجمعيّة الجذور لأصحاب أراضٍ من عرعرة. ويعتبر كرم الزيتون "أؤازيس" الوحيد في المنطقة العضويّ والمرويّ، وهو يشكّل نموذجًا ومنارة لجميع مزارعي المنطقة. كانت هذه الأرض منطقة إطلاق نار، ولم تُزرَع منذ 1948. أُتيحت زراعتها بفضل "اتّفاقيّات الروحة" من سنة 2000، بعد أن حوّل الجيش الاف الدونمات التي كانت منطقة إطلاق نار لأصحاب الأراضي لاستعمالها. استثمر أصحاب الأرض وجمعيّة سنديانة الجليل في مشروع "أؤازيس الروحة" حوالي مليون ونصف شيقل في تمشيط وتأهيل الأرض، وفي وضع بنًى تحتيّة للمياه لم تكن في المنطقة، وفي بناء الجدران. يصل كلّ سنة مئات المتطوّعين من اليهود والعرب للعمل في الحقل، ويدفعون التعايش والتسامح بين الشعبين قُدُمًا. الخريطة الهيكليّة القطريّة القاضية بنقل خطوط الجهد العالي في أراضي الروحة تشكّل تهديدًا لحقل الزيتون ولجميع الأراضي الزراعيّة في المنطقة. خطوط الكهرباء ستسلب أكثر من ثلث مساحة الحقل، والأشعّة التي تنطلق من خطوط الجهد العالي (400 كيلواط) ستؤثّر على قطاع واسع عرضه 300 متر. ستُلحق خطوط الكهرباء ضررًا مباشرًا بألف دونم على الأقلّ، جميعها أراضٍ زراعيّة خاصّة، مغروسة بأشجار الزيتون. الأشعّة التي ستنطلق من خطوط الجهد العالي ستمتدّ إلى منطقة تبلغ 4000 دونم. أضِف إلى هذه الأضرار الطرق التي ستُشقّ للوصول إلى أعمدة الكهرباء، والتي ستزيد من نطاق الضرر بالأراضي الزراعيّة. في الخريطة الهيكليّة القطريّة الأصليّة، خطّ الجهد العالي يمرّ في أراضٍ غير مزروعة بملكيّة الدولة، لكن بسبب معارضة الجيش لمساره، حوّلت وزارة الداخليّة الخطّ إلى أراضٍ خاصّة وزراعيّة. اقتُرح بديل لهذا المسار الذي يلحق ضررًا بالأراضي، وكان هذا الاقتراح مقبولاً على أصحاب الأراضي والجهات الأخرى، لكنّ الجيش عارضه. من سخرية القدر أنّ المنطقة التي كانت قاحلة خلال عقود من الزمن بسبب كونها منطقة إطلاق نار، ستتهدّم من جديد بسبب رفض قاطع من قبل الجيش. في أواخر شهر آذار، قدّم أصحاب الأراضي اعتراضًا على المشروع. لم يُتّخذ قرار نهائيّ بعد في وزارة الداخليّة، لا يزال الوقت متاحًا لإنقاذ حقل الزيتون. سارعوا ووقّعوا على العريضة. إلى فيسبوك سنديانة الجليل إلى موقع سنديانة الجليل، إلى مقالات حول المشروع.

للتفاصيل: وفاء طيارة، 4330036-050

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים