דן פטנקין

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אפשר להגדיר את דן פטנקין בתור האיש שהביא את "תורת הכלכלה" לישראל. הוא בין אנשי המפתח שעיצבו את החשיבה הכלכלית של מקבלי ההחלטות במדינת ישראל.

הוא הביא את החשיבה הקפיטליסטית למדינת ישראל, בזמן שבאופן רשמי, מפא"י ניהלה משטר סוציאליסטי.

תוכן עניינים

[עריכה] מתוך וויקיפדיה

דן פָּטִינְקִין היה כלכלן ישראלי-אמריקאי, פרופסור לכלכלה ונשיא האוניברסיטה העברית בירושלים. מבכירי הכלכלנים ומניח היסודות ללימודי הכלכלה בישראל. חתן פרס ישראל למדעי החברה (1970).

פטינקין נולד בשם דון פטנקין בשנת 1922 בשיקגו, אילינוי שבארצות הברית. רכש את השכלתו בכלכלה באוניברסיטת שיקגו, לאחריה התקבל לאוניברסיטת אילינוי כחבר סגל, והתקדם בה לדרגת פרופסור. בשנת 1949 עלה לישראל והצטרף לסגל האוניברסיטה העברית כמרצה בכיר. בשנת 1956 הקים באוניברסיטה את מכון פאלק למחקר כלכלי, שבראשו עמד עד 1972. בשנת 1967 קודם לדרגת פרופסור מן המניין.

צירופו של פטינקין לסגל האוניברסיטה היווה את ראשית הוראת הכלכלה המודרנית בישראל. תלמידיו הראשונים היו לבכירי המשק, וחלקם כיהנו במשרד האוצר ובנק ישראל (בהם חיים ברקאי, משה זנבר, ניסן לויתן וסטנלי פישר).

עבודתו נתפסה כאבן דרך במחקר הכלכלי בארץ, ופטינקין עצמו נחשב כאבי הכלכלה הישראלית. בספרו "Money, Interest and Prices" הציג מודל מקרו-כלכלי חדש, המשלב בין השיטה המוניטרית והקינסיאנית. הוא ניסה למזג בין אסכולת שיקגו לבין שיטתו של ג'ון מיינרד קיינס.

מחקריו זכו להוקרה בינלאומית, ופטינקין כיהן כנשיא האגודה האקונומטרית (1974), נשיא האגודה הישראלית לכלכלה, חבר האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים, חבר המועצה המייעצת של בנק ישראל (1956–1967), חבר המועצה להשכלה גבוהה (1960–1975) ותפקידים אחרים.

באוניברסיטה העברית נמנה עם מייסדי המחלקה לכלכלה ומקימי הפקולטה למדעי החברה. בתפקידי מנהלה שימש כדיקן הפקולטה למדעי החברה, רקטור האוניברסיטה ונשיאה בשנים 1982–1986. הוא התפטר על רקע משבר פיננסי חמור. מקור

[עריכה] מאת ניצן וביכלר

מתוך דיוקן לאסתר אלכסנדר ולתקופתה

...אורח מחשבה החדש. ואכן היה זה עולם חדש, שפטנקין וראשוני נעריו הקימו.

למשל החשבונאות הלאומית ודרך פרשנותה שהוקמה על ידם עוד באמצע שנות החמישים. הדרך הזאת, המקרו-כלכלית, לתיאור ולהערכת המשק, לתיאור השינויים שחלים במרכיביו, נראית היום כמובנת מאליה. אולם מי שישווה ספרים ומאמרים שעוסקים במשק הפלסטיני-ישראלי מתקופת המנדט, יראה שפטנקין לימד טכנולוגיה חדשה אשר לא הייתה ידועה עד אז.

גם פטינקין עצמו נאלץ להסתגל למציאות הישראלית, או לגרסה הישראלית לקפיטליזם -- מה שמאוחר יותר, במרקסיזם הסטרוקטוראלי של שנות השבעים, ניתן יהיה לאפיינו כ'קפיטליזם פריפריאלי'.

פטינקין, שבא מאוניברסיטת שיקגו השמרנית של המלחמה הקרה, של מילטון פרידמן וחבורת המוניטריסטים הקנאים, מצא עצמו בונה תשתית מחשבה קיינסיאניסטית. ומחשבה זאת, יש לומר, הייתה שנואת נפשם של הפונדמנטליסטים הנאו-קלאסיקנים משיקגו.

[עריכה] מקורות חיצוניים

[עריכה] ראו גם

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים