הבר קיימא: כלי מזון למשלוחים

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

זהו דף הקשור ליוזמת הבר קיימא. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

בעקבות שירשורפלצת בקבוצת הפייסבוק "חברי הבר קיימא"

תיאור הבעיה
לגבי כלים רב פעמיים יש כמה בעיות
  1. כל מי שרוצה לקנות מאיתנו מחוייב באקסטרא רציני כיוון והוא צריך לקנות שני כלים רב פעמיים יחסית יקרים מה שימנע מהרבה אנשים להזמין
  2. יש בעיה רצינית להחזיר את הכלי למטבח, לשטוף ואז להוציא אותו ללקוח
  3. זה לא נותן פיתרון למישהו שאוכל במסעדה ולא סיים את המנה כיוון והוא לא רוצה בהכרח לשלם אקסטרא על כלי
  4. רוב המנות שלנו דורשות כמה כלים (תבשילים, סלט ורטבים)

תוכן עניינים

הגדרות

חדפעמי

חדפעמיים
כלים במשקל קל אשר קשים לשטיפה, אחסנה ושימושחוזר
חדפעמי פלסטיק
כלי חד פעמי מפלסטיק. [פועה] כשהיא מקבלת את האוכל בכלי קרטון או בפלסטיק לא איכותי, היא זורקת אותו מיד בגמר השימוש, אבל אם היא מקבלת את האוכל בכלי פלסטיק עבה ואיכותי היא תשמור את הכלי לשימוש חוזר בבית. ככל שאני חושבת על זה, רוב האנשים שאני מכירה נוהגים כך (לאו דווקא מטעמים אידיאולוגיים, סתם כי הם קיבלו קופסה איכותית שאפשר להשתמש בה שוב, אז למה לזרוק)
כלי חד פעמי מתקמפסט
זהו כלי מחומר אורגאני אשר מתפרק בערימת קומפוסט תוך פחות מחצי שנה. [פועה] כלים חד פעמיים אקולוגיים (מתכלים בקומפוסט) זה אחד הדברים הכי מיותרים בעיניי. כמעט כולם זורקים אותם לפח, זה סתם בזבוז כסף, ואפילו סוג של הטעיית הציבור (שבטוח שאם הוא הזמין בכלים "אקולוגיים" אז הכל סבבה). אמרו פה שכלי הקרטון הרגילים (והזולים) מתפרקים ב-98%, זה נשמע לי פתרון בהחלט מספק אם רוצים ללכת על האופציה של חד פעמי שיזהם כמה שפחות.
חדפעמי סיני
[יובל.כ]כלים בסגנון הסיני מנייר קרטון כזה שהם הדבר הכי פחות מזהם בעולם הזה של החד פעמי [אורי.א]

הוא מתכלה ב98% (ההדפס והציפוי פלסטיק לא מתכלים אבל הכמויות ממש זניחות), זול ופשוט. יש רק בעיה שאוכל חם עלול לגרום לפליטת מזהמים מהציפוי הפנימי, אז רק להגיד ללקוחות שעדיף לחמם את האוכל חזרה בצלחת רגילה.

חדפעמי קנה סוכר
[אורי.א] אני מכיר גם ספק כלים מתכלים עשויים קני סוכר. הכלים מרובעים, חומים וחמודים. המכסה לא משהו. מתלכלכים בקלות רבה מאד, למרות שאפשר בתאוריה לשטוף אותם בפועל אחרי כל שימוש הם מתלכלכים ומסעדה לא תוכל להשתמש בהם שוב. הם מתכלים אך ורק בקומפוסט (כמו כל דבר). לזרוק אותם לפח רגיל אחרי שימוש חד-פעמי יהיה גרוע מבחינה אקולוגית כמעט כמו להשתמש בכלי פלסטיק חד-פעמיים.


רבפעמיים=אמיתיים

כלים אמיתיים = רבפעמיים
כלים במשקל סביר, קלים לשטיפה, אחסנה ושימושחוזר
אמיתיים מזכוכית
כלי מזון רבפעמיים מזכוכית עם מכסה מפלסטיק בשילוב סיליקון. נסגרים בפטנט כך שניתן לשאת בהם בביטחון נוזלים, מרקים וגם אפשר להכניס לתנור ראו כאן: סרטון וידאו פירוט באתר של סוחר מחירים אפשר לבדוק כאן - 300מל=23שח, 500מל=32שח, 1000מל=41שח
אמיתיים מנירוסטה
כלים רבפעמיים מנירוסטה תמונה מאתר של ייצרן
רבפעמי פלסטיק
[אורי.א] אני מכיר ספק קערות טייק-אוואי מצוינים, פלסטיק באיכות מעולה מתאים למיקרו, להקפאה, סגירה טובה לא נשפך, לטענתם מדובר בפלסטיק שלא משחרר רעלים בחימום. עם זאת הקערה לא מתאימה למרק רותח. ניתן לשטוף ולהשתמש שוב 20-30 פעמים, אם זה אוכל לא שומני אז הרבה יותר. לשטוף במדיח. לשטוף ביד זה יהיה סיוט ולא מספיק נקי לאורך זמן. בסוף ימיה של הקערה הפלסטיק ניתן למיחזור, אבל צריך לברר איפה. בטלפון אמרו שהם לא אוספים את הקערות הישנות לצורך מיחזור.
אחלה-שימושחוזר
[ברוך]להחליט על סוג מסויים של קופסאות ממוצר ספציפי שכל הזמן רוכשים - למשל - קופסאות של חומוס תעשייתי. את הקופסאות מהסוג הסצפציפי הזה אפשרי לבקש מחברי הקואופ להביא מהבית אחרי השימוש כשהן שטופות. עכשיו זה גם חד פעמי אבל גם שימושחוזר. וזה לא עולה לברקיימא שקל.

צד לקוח

תקנות משרד הבריאות
[דנסי] לפי תקנות משרד הבריאות אסור להשתמש בפלסטיק שימוש חוזר, כי הוא מקבל שריטות שאוגרות בקטריות. זה נכון גם לגבי פלסטיק רב פעמי - בבית שלכם זה אחלה, אבל למסעדות אסור לעשות את זה. יחד עם זאת, בנאדם שמביא כלי פלסטיק מהבית שלו (וזה יכול להיות כלי שמכרנו לו) - אין בעיה שנשים לו את האוכל בכלי. [ברוך] גם כלי זכוכית מכילים מכסה פלסטיק או סיליקון. אני מסיק שלעמוד בדרישות משרד הבריאות במקרה הזה *דורשות אי-ציות-אזרחי*.
להביא כלי מהבית
[יובל.כ] כיום מפורסם באתר וידוע שניתן להגיע אלינו עם כלים מהבית ולקחת טייק אוואי (מה שלא פותר בכלל את בעיית המשלוחים ובעיית הלקוחות שרוצים לארוז מנה שהם לא סיימו)
מאגר רבפעמיים-להעביר-אצל-הלקוח
[פועה](הכל בהנחה שרוב המזמינים בטייק אווי הם לקוחות קבועים, מה שנשמע לי סביר כשמדובר במסעדה טבעונית אחת מיני מעטות)
פעם ראשונה נותנים כלים מתנה (כשנהיה עשירים נוכל לעשות כלים מגניבים עם הלוגו שלנו, בינתיים זה יהיה סתם כלים). צריך :לעשות מאגר ממוחשב של לקוחות, כי אחרת כולם יגידו שהם פעם ראשונה ויגמרו לנו את כל הכלים! (או לחייב בתשלום על הכלים, כמו שגליה הציעה)
מהפעם השנייה אנחנו מביאים את האוכל בכלים שלנו ומעבירים אותו לכלי/צלחת של המזמין. הפרוצדורה הזו חייבת להיות ברורה ללקוח בעת ההזמנה, שלא נגיע ולא יהיו כלים מוכנים לקבלת האוכל.
מאגר רבפעמיים-להחליף-עם-הלקוח
כמו הקודם רק שהלקוח מחליף כלי נקי שהוא שטף לפני שהגיע המשלוחן בכלי שהמשלוחן הביא ויש בו מזון, מייד עם בוא המשלוחן.
קואופ-סירקולציה
[פועה] הגעתי למסקנה שצריך סירקולציה של כלים. נראה לי שאנשים יתרגלו בקלות יחסית לשטיפת הכלים אחרי האוכל, אבל יהיה קשה לשבור את ההרגל של אוכל שמגיע בכלים מוכנים לאכילה. ובכן! - האוכל יגיע בכלים רב פעמיים מוכנים לשימוש (כלי קיבול + סכו"ם), שניקח עליו סכום כסף מסוים. בפעמים הבאות - מי שיחזיר לנו את הכלים מהפעם שעברה (שטופים ובמצב טוב!) לא יצטרך לשלם על הכלים החדשים. כדי להפוך את הרעיון הזה לעוד יותר טוב - אפשר לעשות שיתוף פעולה עם כל המסעדות הטבעוניות בעיר ואז אולי כן להשקיע בכלים עם לוגו, רק שזה לא יהיה לוגו של הבר קיימא אלא מיתוג חדש של הכלים הרב פעמיים. ככל שיהיו יותר מסעדות שישתמשו בזה זה ייראה לאנשים יותר נורמאלי ומגניב. כל המסעדות השותפות לפרויקט יוכלו להעביר כלים מאחת לשנייה בהתאם לצורך. הכלים יהיו שייכים לכל המסעדות - זה יהיה קואופרטיב כלים!
[אורי.א] הפיקוח העירוני לא מאשר למסעדה להשתמש בכלים שאנשים אחרים שטפו, מבחינה תברואתית... אבל אולי קואופרטיב שנועד ספציפית בשביל זה כן יעבוד, בתנאי שהוא יעביר את הכלים סניטציה לפני כל שימוש, ושאלה יהיו כלים רב-פעמיים.
שיטת בקבוקי הבירה להחזרה
[אהרון.פ+ברוך]אם חייבים כבר לרכוש כלים אמיתיים חדשים (במתכונת של א.פורת ופועה), אני הייתי בודק אפשרות להשיג לברקיימא כמות של כ-40 יח' מזכוכית או נירוסטה - כאלו שהם עמידים. יתרון לזכוכית כי זו טובה גם למיקרוגל. המשלוח האקולוגי יהיה יקר יותר, כי הלקוח משלם גם פיקדון(=מחיר מלא ש) כלי רבפעמי. אבל יש לו גם יתרונות ללקוח:
  1. הוא קונה למעשה כלים שיוכלו לשמש אותו בהמשך.
  2. אם הוא לא מעוניין בכלי הוא יוכל להחזיר אותם במשלוח הבא/בביקור בברקיימא (וככה אנחנו גם יוצרים נאמנות מסוימת אצל הלקוח) ולקבל החזר. כלומר - התשלום על הכלים הוא בעצם פיקדון.
הארון בחדר המדרגות
[ברוך] לשלב את פתרון האחלה-שימושחוזר עם פתרון חוקי בדמות "ארון עם חד פעמי בחדר המדרגות" בו יאוכסנו אולי 10 יחידות קופסה אחלה-שימושחוזר נקיות כל תחילת משמרת. המלצר/ית ינחה את הלקוח שאם הוא רוצה יש קופסאות כאלו לשימושו בחדר המדרגות, ושאם הלקוח יביא בעצמו, זה יהיה גם חוקי (כי הלקוח הביא מהבית) וגם אקולוגי.

חלופות להחלטה

אהרון.פ: חדפעמי סיני ובקבוקי בירה

אני בעד הרעיון לתת שתי אפשרויות ללקוחות:

  1. חדפעמי סיני - משלוח רגיל בכלי קרטון
  2. משלוח אקולוגי בשיטת בקבוקי הבירה להחזרה.

ככה אנחנו נותנים מענה גם ללקוחות חדשים שלא מוכנים לרעיון המהפכני של לא לזרוק כלים לזבל אחרי שימוש אחד, וגם מתאימים את עצמנו ללקוחות מודעים יותר, שאחרת לא יזמינו בכלל אוכל מבחוץ.

והכי חשוב - אנחנו קובעים סטנדרט חדש של קיימות בתחום משלוחי האוכל. אם זה יעבוד, עוד מסעדות יוכלו לאמץ את הקונספט ולמתג את עצמן כ"ירוקות".

דנסי: חדפעמי פלסטיק ומתקמפסט

כל הכלים במסעדה צריכים להיות רק חד-פעמיים. אפשרי גם חדפעמי פלסטיק וגם חדפעמי מתקמפסט. כשלקוח מבקש/מזמין טייק אווי - אפשר לתת לו את האפשרות לבחור:

  1. חדפעמי פלסטיק בחינם
  2. חדפעמי מתקמפסט בתוספת של 3-5 שקלים (זו התוספת שחישבנו בעבר כשבדקנו מחירים של כלים אקולוגיים)
  3. להביא כלי מהבית

ברוך: חדפעמי סיני, בקבוקי בירה או חדר המדרגות

ללקוח בטייקאווי יהיו 2 אפשרויות:

  1. חדפעמי סיני עם קנס סמלי של שקל
  2. שיטת בקבוקי הבירה להחזרה.

ללקוח שרוצה לקחת שאריות יהיו 4 אפשרויות:

  1. חדפעמי סיני עם קנס סמלי של שקל
  2. שיטת בקבוקי הבירה להחזרה
  3. להביא כלי מהבית
  4. חדר המדרגות

לגבי סכום - מציע גם כאן 2 אופציות ללקוחות:

  1. חדפעמי קנהסוכר בקנס סמלי של שקל (אין פתרון מנייר עדיין, ועדיף קנה סוכר על פלסטיק)
  2. לברקיימא יהיה סטוק של סכום רבפעמי מנירוסטה ולעבוד גם איתם בשיטת בקבוקי הבירה להחזרה.

תמר: פלאיירים

אני מציעה גם שלשליחים יהיו פלאיירים ידידותיים שמסבירים על אופציות המשלוח השונות של המסעדה ואולי בקצרה גם על למה אנחנו מאמינים שחשוב לא להרבות בשימוש בכלים חד פעמיים. כל לקוח יקבל את המשלוח שלו בליווי פלאייר כזה, וזה יחשוף אותו לרעיון של הזמנה אקולוגית בפעם הבאה, גם אם בפעם הראשונה הוא בחר להזמין משלוח רגיל כי לא התחשק לו להוסיף תשלום על כלי אקולוגי.

פועה: להעביר-אצל-הלקוח

לגבי המשלוחים, מציעה לעבוד בשיטת מאגר רבפעמיים-להעביר-אצל-הלקוח. זה הפתרון הכי פשוט, הכי מקיים, והוא לגמרי בחינם.

לגבי סכו"ם, שהסטנדרט היום במשלוחים הוא לא לספק סכו"ם כברירת מחדל (לפחות במשלוחים דרך האינטרנט), ושאם הלקוח מעוניין בסכו"ם הוא צריך לבקש אותו. (זה אמנם רק לסמן וי ברובריקה המתאימה, אבל עדיין - ברירת המחדל היא לא לספק סכו"ם! זה מרשים! נראה לי אלמנטרי שנאמץ את זה גם)

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים