הקמת בית ספר חדש: סוגי בתי ספר בישראל

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

זהו דף במסגרת יוזמת סאדברי בנימינה והסביבה. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

פטור
המצאה של החרדים. אפס תקצוב ממשלתי. מוקם ביוזמת הורים/קהילה. רשות מקומית יכולה לתמוך בו באופן חצי-רשמי. יש להגיש בקשה לרישיון למשרד החינוך לכל המאוחר ב-30/3. הגשת מסמכים עם שגיאה, קלה שבקלות - תוביל לפסילת הבקשה, לכן חשוב להגיש מראש ולוודא תקינות המסמכים.
מוכשר
מוכר שאינו רשמי. בית ספר שמקבל תקצוב של 60% עבור כל תלמיד שרשום בו. בינוי ע"ח הורי בית הספר. מנוהל ע"י עמותה. אם הסגל בעל תעודות וניסיון, ניתן לקבל 70-75% מימון. מוקם ביוזמת הורים/קהילה. רשות מקומית יכולה לתמוך בו באופן חצי-רשמי. הגשת מסמכים עם שגיאה, קלה שבקלות - תוביל לפסילת הבקשה, לכן חשוב להגיש מראש ולוודא תקינות המסמכים.
רשמי
בית ספר שמקבל 100% תקצוב ממשרד החינוך. בינוי על חשבון המדינה. מנוהל ע"י מחלקת החינוך ברשות המקומית. מוקם ע"י רשות מקומית. לרשויות מקומיות יש גמישות מלאה בהתנהלות מול משרד החינוך בכל הנוגע ללוחות הזמנים להקמת בתי ספר מסוג זה.

תוכן עניינים

מה ההבדל בהקשר של הקמת בית ספר דמוקרטי סאדברי?

א'- צריך לטייח הרבה, למיטב זכרוני (שהוא לא להיט כלל) מבחינה פדגוגית, ניהולית. היום דיברתי עם מישהי שהדגישה את הנושא שיהיה מאוד קשה למצוא מנהל שיוכל לייצג אך ורק מול המערכת ולא להביא את הניהול לתוך בית הספר. בסאדברי זה קריטי. אבל ממש יעזור לי כרגע אם תעזרו לנו לפרוט את הקשיים שסאדברי ייתקל בהם ברשמיות כמו שהיא כיום

ב' - בית ספר סאדברי שהוא מוכר ורשמי, התלמידים באתגר לפטר מורה כי המורה מאוגד באיגוד מקצועי

ר' - גם בי"ס מוכש"ר מחוייב לאותם חוקים והסכמים קיבוציים. אין קשר לרשמי.

א' - אולם ספורט לא מחוייב במוכשר לעומת רשמי. להשיג מבנה עם אולם ספורט תקני... זאת יכולה להיות בעיה . אבל אתה נדרש לכיתות וחדרי ספח וכו'. אבל זה בעצם במוכשר.

בגלל שכר המורים הזעום?

מ' אמר שברגע שאתה הופך רשמי השפה משתנה לחלוטין. מה זה אומר?

והנושא של להכניס מנהל במכרז?

והנושא שאנשי הצוות צריכים תעודות הוראה?

ס' - אנשי הצוות יעשו תעודת הוראה אם רצונם להמשיך, אם אסף מכנף עושה תעודת הוראה כולנו יכולים. אם תמצאו מנהל מעכשיו יהיה לכן יותר קל. המכרזים לרוב תפורים

ר'-  גם במוכש"ר הצוות עם תעודות הוראה (אלא אם אתם מוותרים גם על ה 70%-75%)

אילו בתי ספר קל להקים?

ר' - . להבנתי (אני מתחיל לחזור ולשעמם): הקמות חדשות יתקבלו אם המבקשת תהיה רשות מקומית מהפריפריה וכאשר המחוז יחשוב שנחוץ בי"ס נוסף, רשמי (רק אז, נו, שיהיה). נוכל לקדם יוזמות כאלה ודומות אצל זרביב. יופי טופי. כל יוזמה אחרת - כדאי להתחיל להתארגן על מאבק משפטי ו/או ציבורי.

מה עושה המכון לחינוך דמוקרטי?

ט'- דיברתי לפני כמה חודשים עם י' מהמכון (מנכ"ל), הם נכנסים לתמונה כשמשרד החינוך רוצה להקים בית ספר דמוקרטי (כמו זה של אריה מנדלבאום), ואז מתכננים את כל המבנה בצורה חדשנית ותואמת לרוח בית ספר כזה. ר' - המכון לחינוך הכריע - לא מתייצב מול משרד החינוך. רק כשהמשרד קורא לו לפרויקטים בשכר.

מה אנחנו רוצים ממשרד החינוך למעשה? כדי להקל על הקמת בתי ספר דמוקרטיים חדשים?

ר' - רשימת תיוג. נוהל הקמת בית ספר מזרם החינוך הדמוקרטי (שזכה להכרה בייחודיותו). ואם הנוהל יתאר את העגום הקיים, קרי: הסכמת רשות מקומית. הסכמת המחוז. הרי שאין לקבל הנוהל. אין להתנות בחירת ההורים בגחמות או סמכות כללית שתינתן לפקיד זה או אחר. לא יכולה להינתן עדיפות לבחירת הרשות, או המחוז, או הורה הבוחר בברירת המחדל בישובו, על פני בחירת הורים בחינוך דמוקרטי לילדיהם.

כל עוד קיימים מוסדות חינוך מוכש"ר, זו זכות שיש להעניק באופן שוויוני. כנ"ל לגבי גודלם ומספר התלמידים, כמו גם "סגירת כיתות"

במו"מ על מסמך ההסדרה העלינו את הבקשה לכלול התייחסות להקמת בי"ס חדשים. גם את הבקשה לקבוע רפרנט אחראי על הדמוקרטיים במשרד, כסמכות רלוונטית, במקום המחוזות. נדחינו.

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים