התנגדות להקמת עשרה ישובים במבואות ערד - דף עמדה8.2012

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

לעצור את התכנית להקמת פרברי הוילות החדשים בנגב - נייר עמדה

בנובמבר 2011 החליטה הממשלה לאשר את התכנית להקמתם של עשרה יישובים כפריים חדשים בפתחת ערד. תוכנית זו מציבה כביכול את אזור הנגב במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות הלאומי, אך לא כך הדבר. אין חולק על כך שהנגב זקוק לפיתוח, אך הקמת יישובים פרברים חדשים פוגעת באוכלוסייה המקומית וביישובים הקיימים והנזק שבה יהיה רב מהתועלת.

החלטה זו מתעלמת לחלוטין מצרכיהן של הערים והעיירות באזור ומהצורך לחזק את מעמדה של באר שבע כליבת המטרופולין. היא מתעלמת מהדו"ח החריף שפרסם מרכז המחקר והמידע של הכנסת המבקר את התכנית והיא מתעלמת מההתנגדות גופים ותושבים רבים כגון המשרד להגנת הסביבה, ארגונים סביבתיים וחברתיים ותושבי ערד והסביבה.

תוכן עניינים

ישובים חדשים – חלוקה לא צודקת!

התכנית תעלה הון עתק. העלות המשוערת של ההקמה היא מעל 4.5 מיליארד שקלים והעלות השוטפת להחזקת הישובים היא מעל מיליארד שקלים בכל שנה. מתוכך זה ההוצאות הישירות של הממשלה והרשויות הן 1.2 מיליארד ₪ להקמה והוצאות שוטפות של כרבע מיליארד ₪ בכל שנה. סכום עתק זה ישרת 3,280 משפחות בלבד, שייהנו מבית צמוד קרקע בישוב הומוגני ואקסקלוסיבי עם ועדת קבלה המהווה חומה כלכלית וחברתית. זאת – שעה שבישובים קיימים באיזור, כמו ערד, דימונה, כסייפה, וגם באר-שבע, גרים מאות אלפי אזרחים בשכונות שהוזנחו ואשר משוועות לתוספת בנייה, חידוש וחיזוק. דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שעסק בנושא קבע כי ההעדפה של הממשלה להקים יישובים חדשים בנגב במקום לעבות יישובים קיימים תביא לבזבוז כספי ציבור. זאת משום שעלות הקמתה של יחידת דיור ביישוב כפרי חדש היא יותר מפי שלושה לעומת עלותה ביישוב קיים. בסכום העתק שתעלה התכנית ניתן יהיה לבנות הרבה יותר יחידות דיור, להשקיע בתשתיות ובמערכות החינוך, הבריאות והרווחה בערים הקיימות וכך לחזקן לחדשן לטובת כלל תושביהן ותושבים חדשים.

ישובים חדשים- לא חברתי!

הקמת ישובים חדשים תחזק את הדפוס של הפרדה במגורים בין עשירים לעניים ותייצר אסון חברתי. הפרדה כזאת יוצרת עיוותים בחלוקת המשאבים ומביאה לדרדור נוסף של מרכזי הערים הותיקות, בהן עשרות שכונות במצב מדורדר ובתים שאינם עמידים לרעידות אדמה. ערד, באר שבע ודימונה יהיו הראשונות לסבול: האוכלוסייה המבוססת והמשכילה תמהר לעזוב אותן לטובת הפרברים החדשים, ובמרכזי הערים יישארו החלשים שידם אינה משגת לבנות בית צמוד קרקע ביישוב כפרי. מחקרים הוכיחו שתהליך דומה עבר על באר שבע בעקבות הקמת היישובים עומר ומיתר. כדי להפוך את התהליך ההרסני הזה יש להפנות את המשאבים לתכנית לאומית לחיזוק וחידוש שכונות קיימות, ביוזמה ציבורית, אחרי שאלו הופקרו לכוחות השוק, שאינם מגלים בהם כל עניין.

ישובים חדשים – לא שוויוני!

בנגב מתגוררים כיום כ-200,000 אזרחים בדווים, המהווים כ-25% מתושבי הדרום. בנגב 112 ישובים כפריים מוסדרים שבהם מתגוררת בעיקר אוכלוסיה יהודית ורק 11 ישובים כפריים בדווים מוסדרים. הקמת ישובים חדשים תוך התעלמות מוחלטת מקיומם של התושבים הבדווים בשטח מהווה אפליה פסולה. רק באזור המיועד להקמת היישובים החדשים ישנם כ-7,000 איש החיים בחמישה כפרים המשוועים למעמד, להכרה והסדרה תכנונית מזה שנים. התכנית ממשיכה את המדיניות התכנונית שמתעלמת מקיומם, ומעדיפה את הקמתם של ישובים חדשים. יש לפעול למען ההכרה בכפרים הבדווים, והסדרתם התכנונית.

ישובים חדשים - לא סביבתי!

יישובים חדשים פירושם רבבות דונמים נוספים של שטחי טבע שיכוסו בבטון, בתשתיות נוספות של חשמל, מים ותקשורת, וכמובן במאות קילומטרים נוספים של כבישים. המשפחות שתתגוררנה בישובים הפרברים האלו יסבלו מתלות מוחלטת ברכב פרטי על מנת לספק ולו את צרכיהן הבסיסיים. הדבר כמובן שאינו עולה בקנה אחד עם בעיית יוקר המחיה בישראל ועם יעדי המשלה לצמצום פליטת גזי חממה. זכותו של כלל הציבור ליהנות ממרחבי הטבע המצטמצמים שיסגרו למען המעטים שיתגוררו ביישובים הקהילתיים.


אנחנו תומכים בחיזוק הנגב! אך אנו מאמינים שפיתוח אמיתי של הנגב פירושו הפניית המשאבים לחיזוק הישובים הקיימים, השקעה בהם והפיכתם לאטרקטיביים לכלל האוכלוסייה. התכנית המוצעת לא תחזק את הנגב, אלא תחליש את התושבים והיישובים הקיימים באזור ותמשיך את המגמה של הזנחתם. אנו קוראים לממשלה לגנוז את התכנית ולהפנות את מיליארדי השקלים לפתרונות נכונים ושוויוניים לכלל האוכלוסייה המתגוררת בנגב.

לפרטים נוספים: ערן בן נון - 0506914599 רכז מגמה ירוקה במכללת ספיר, sapir@green.org.il

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים