טרור

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מטרת ערך זה, היא להדגיש את הצד המדינתי של ה"טרור":

בשיח הציבורי, מקובל להגדיר כטרור, פעולות מחאה והתנגדות של קבוצות אקטיביסטיות ופוליטיות, ברמות שונות של אלימות. כך למשל, פעולות מחאה סביבתיות הוגדרו כטרור, כגון "טרור אנטי-תאגידי" ו"אקו-טרוריזם". מכאן צמחו הרחבות כגון "טרור דיפלומטי", כנגד פעולות לא-אלימות במישור הדיפלומטי, או "טרור הסברתי", כלפי הבעת עמדות שלא נוחות לנו.

אך יש גם אגף של אלימות שמופנית כלפי הציבור ע"י מוסדות השלטון, שלא זוכה להגדרה טרור. ועל כך נרחיב.

תוכן עניינים

מתוך ויקיפדיה עברית

היסטוריה

המושג "טרור" נולד בעת המהפכה הצרפתית, על מנת לתאר את פעולותיהם של רובספייר ושותפיו - העלאה המונית לגרדום של מתנגדי שלטונם. תקופה זו כונתה שלטון הטרור (בצרפתית: Régime de la Terreur).‏
מאוחר יותר הפך המושג 'שלטון טרור' לתיאור נפוץ לפעולות אלימות של שלטון נגד אזרחים המהווים מתנגדים פוליטיים של השלטון. במובן זה מקובל לדבר, למשל, על שלטון הטרור של סטלין בברית המועצות ושל מאו דזה דונג בסין. בעוד המונח 'שלטון טרור' עשוי לשמש עדיין במשמעות זו, המונח 'טרור' לבדו אינו מתייחס כיום למשטרי דיכוי או ל'טיהורים' המכוונים נגד יריבים פוליטיים.

לזרוע אימה ופחד

פעולת טרור, כפי שמשתמע מהמובן המקורי של המילה - פחד, חרדה, אימה, נועדה לזרוע אימה ופחד בקרב הציבור המותקף ולגרום לו לדמורליזציה ובלבול, ולשיבוש שגרת החיים. לעתים מבוצעת גם כפעולת נקמה במעגל דמים של אלימות. חלק ניכר מנשק הטרור הוא הפרסום הרב שפעילותו מקבלת בציבור, באמצעות התקשורת האלקטרונית והמודפסת. בטרור נעשית פגיעה "בבטן הרכה" של המדינה (האזרחים), במטרה לגרום למדינה להיכנע לדרישות מפעילי הטרור. ביסוד הטרור ישנו גם ערעור של בסיס הלגיטימיות של הממשלה המכהנת, בכך שהיא איננה מסוגלת להבטיח את שלום אזרחיה ולשמור על הסדר הציבורי.

רצח של אזרחים, במטרה להשיג מטרות פוליטיות

מקובל להגדיר "פעולות טרור" כאלו שבהן יש ניסיון מכוון לרצח של אזרחים, בשביל להשיג מטרות פוליטיות: לאומית, דתית, אידאולוגית, חברתית. גם פעולות אלימות אחרות כמו חטיפות אזרחים והחזקתם כבני ערובה, תוך איום לרוצחם, יוגדרו כטרור.

לוחמה זעירה נגד אזרחים

המונח "טרור" (באנגלית: Terrorism) משמש כיום בשיח הציבורי רק לתיאור פעולות של לוחמה זעירה נגד אזרחים (כפי שפורט בהגדרה לעיל). מונח זה נכנס לשימוש החל משנות ה-70 של המאה ה-20 עקב גל פעולות טרור שכוונו נגד מטרות אזרחיות בישראל, באירופה ובטיסות בינלאומיות.

מקור

טרור מדינתי

המונח טרור מדינתי (State Terrorism) מתייחס לפעולות שעשויות להיחשב לפעולות טרור שמבצעת מדינה כלשהי באופן ישיר, בהנחייה ממשלתית או ביוזמת מנגנוני הביטחון שלה, בין אם נגד אוכלוסייה אזרחית באותה ארץ או בארץ אחרת (למשל במקרים של ענישה קולקטיבית וגרימת הרג המוני). לעתים משמש המונח גם לתיאור פעולות שמבצעות ממשלות נגד מנהיגים פוליטיים או גורמים צבאיים (למשל במקרים של התנקשויות).
הגדרה זו משמשת לרוב כחלק משיח ביקורתי על אופיין ותכליתן של פעולות צבאיות שמבצעות מדינות והמונח עשוי לחפוף בחלק מהמקרים את ההגדרות של פשע מלחמה או פשע נגד האנושות

מקור

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים