כלכלה

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

באייטם הנוכחי, אין כוונה להדהד את ההגדרות האנציקלופדיות המקובלות, אלא לתת ביטוי לזוויות שיותר קרובות לשיח הציבורי תכל'ס, ולנסות לקשר בין התאוריה לבין המציאות הממשית והמעשית.

כמקרה מבחן ראשון, להלן לקראת בחירות 2015,להלן משאל שערכה העיתונאית קרן נויבך בין המפלגות, לגבי הפתרון שלהן לבעיית העוני:

זו השאלה ששלחנו לעל המפלגות בנוגע לטיפול בעוני בישראל: מה תכנית מפלגתכם לטיפול באנשים במצב של עוני? מהו שיעור העוני שישראל צריכה לשאוף אליו? ומהיכן יבוא התקציב לטיפול בבעיית העוני. והנה התשובות המפורטות כפי שנשלחו ע"י המפלגות, שמרו, שתפו ותזכרו מה הובטח לפני הבחירות:

תוכן עניינים

הליכוד

לא ענו: הליכוד בראשות בנימין נתניהו.

כולנו בראשות משה כחלון

מפלגת כולנו הודיעה על אימוץ דו"ח הוועדה למלחמה בעוני (ועדת אלאלוף) ומסקנותיו ותפעל לקידום כל מסקנות הדו"ח. כמפלגה חברתית אנחנו שאופים למגר את העוני, קודם כל באמצעות חינוך. כדי לטפל בבעיה יש ליישם את דוח אלאלוף על כל מרכיביו, כולל השאיפה המופיעה בו להגיע בתוך עשר שנים לשיעור העוני במדינות ה OECD.

אנו סבורים כי יש להשאיר את התקציבים מתוך מסקנות הדו"ח שאושרו ל-2015 (מיליארד שבע מאות מיליון שח), בחלקם מדובר על תקציבים חדשים, במיוחד עבור קשישים ודיור, והשאר הם הכוונה חדשה של כספים קיימים.

מפלגת כולנו תפעל ליישום דו"ח אלאלוף למלחמה בעוני, בעיקר בכל הנוגע לקשישים, לתעסוקה ולמשפחות שמקבלות הבטחת הכנסה. כמו כן במפלגת כולנו מאמינים כי השקעה בחינוך היא השקעה לטווח ארוך והיא מחולל הצמיחה הגדול והמשמעותי ביותר. לעומת זאת הזנחת החינוך היא מחולל העוני העיקרי. לכן נפעל להגדלת הדיפרנציאליות בתקצוב בתי הספר והרשויות המקומיות על פי מדדים רלבנטיים ומפולחים, ונחזק מערכות המתמודדות עם נשירת תלמידים והזנה.

הבית היהודי בראשות נפתלי בנט

בישראל אסור שיהיו ילדים שהולכים רעבים לבית ספר, אסור שיהיו קשישים שמוותרים על תרופות או חימום ואסור שיהיו אנשים בלי קורת גג ובלי גישה לחשמל ומים זורמים. נדרש מהלך משולב של תמיכה באנשים שלא יכולים לעזור לעצמם במקביל לעידוד היציאה לעבודה וחיזוק ההכשרה לשם כך לאוכלטסיות שבאופן מסורתי מודרות משוק התעסוקה כמו גברים חרדים ונשים ערביות כפי שדאגתי במהלך כהונתי כשר הכלכלה.

יש להתמקד במיוחד בעובדים בחציון התחתון. ריקי כהן שלנו מרוויחה 6000 ש״ח, לא 20,000 ש״ח. זאת על ידי העלאת הפיריון שיוביל להעלאת המשכורות.

יחד בראשות אלי ישי

העם היהודי צריך לשאוף למדד הנמוך ביותר של עניות בעולם המערבי. בכדי לשפר את העוני יש לתת חינוך חינם לגיל האל מעונות וגנים בחינם. עלות קרקע אפס או מסובסדת לזוגות צעירים בכדי שיוכלו להתחיל את החיים בלי חובות ולהתמודד עם גידול הילדים ופרנסת הבית. כיום המצב אינו מאפשר לחסוך ולהתפתח לאור עלויות השכירות והמחיה.

התקציב יגיע מסדרי עדיפויות שהממשלה תקבע. בין היתר עתודות הגז ושטחי מדינת ישראל שייכים לכל תושבי מדינת ישראל. כל זוג צעיר. ביכולתן של עתודות הגז לאפשר מימון רפורמות אלו.

ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן

במסגרת התכניות העתידיות של ישראל ביתנו בנושא הטיפול בעוני המפלגה תפעל להרחבת מפעל ההזנה ואספקת ארוחה חמה לכל תלמיד לצד הרחבת פרויקט הכריכים שמפעיל ארגון 'לקט ישראל' במטרה להפוך אותו למיזם ארצי, המשך החקיקה בנושא סבסוד האבחונים הפסיכו-דידקטיים לילדים ממשפחות במצוקה כלכלית, החלת חינוך חינם מגיל שלושה חודשים, הרחבת מס הכנסה שלילי, מתן חוגים בסבסוד המדינה ('חוג לכל ילד') וברמה הרוחבית תפעל להנגשת השירותים שהמדינה מחויבת לספק לאזרחיה בתחומי החינוך והבריאות כך שזוג הורים קשי יום יוכלו להעניק לעצמם ולילדיהם את מכלול השירותים בתחומים הללו בדיוק כפי שהם נגישים כיום לזוג הורים ממעמד כלכלי גבוה יותר, ולבסוף – המפלגה תפעל לביטול הקיצוץ הרוחבי שהוביל שר האוצר היוצא על קצבאות הילדים.

שיעורי העוני שישראל צריכה לשאוף אליהם, בשלב זה, הם לכל הפחות שיעור העוני הממוצע של מדינות ה-OECD. מעבר לכך, עמדת המפלגה ומי שעומדת בראש התחום החברתי-כלכלי שלה, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, היא כי על הממשלה שתיבחר ב-17 במרץ לפעול ליישום כל המלצות וועדת אלאלוף למלחמה בעוני בישראל, בדגש על פעילות יזומה וענפה לקידום מיצוי הזכויות של האזרחים החיים בעוני והרחבת התמריצים לאימהות חד הוריות בפרט ואימהות בכלל להשתלב מחדש בשוק העבודה, לצד ההמלצות הנוספת בדו"ח.

יש עתיד בראשות יאיר לפיד

היעד הראשוני הוא להגיע לממוצע מדינות ה-OECD, כאשר היעד לטווח הארוך הוא לצמצם את העוני לאפס ולהעניק העצמה משמעותית לאוכלוסיות מוחלשות.

יישום מדורג של מסקנות הוועדה למלחמה בעוני: שר הרווחה לשעבר, מאיר כהן, הקים לראשונה ועדה מקצועית מיוחדת, למלחמה בעוני בישראל. על הועדה הוטל למפות את מוקדי העוני בישראל ואת הגורמים להיווצרו, כמו גם לגבש המלצות מעשיות שיאפשרו לטפל בשורשי העוני ולחלץ קבוצות שלמות בחברה הישראלית מתוכו. הוועדה הגדירה לראשונה מהו עוני – כלכלי, חינוכי, תעסוקתי ובריאותי - וגיבשה צעדים אופרטיביים למלחמה בו. המלצות הוועדה, אשר אומצו במלואן על ידי כהן, היו אמורות להיות מיושמות באופן מדורג בתקציב 2015, תקציב שאישורו נעצר בשל החלטת ראש המשלה לצאת לבחירות מוקדמות.

• הגדלת קצבאות הזקנה לקשישים מקבלי הבטחת הכנסה: בישראל חיים 190 אלף קשישים מתחת לקו העוני. מלבד קצבת הזקנה הם זכאים לקבלת קצבת הבטחת הכנסה. תקציב 2015 שגיבש שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד, הגדיל את ההשקעה במשרדים החברתיים ביותר מ-10 מיליארד שקלים. תקציב משרד הרווחה גדל ב-2 מיליארד שקלים, מעבר לגידול הטבעי. על ידי תוספת זו ביקשנו להגדיל את קצבאות הבטחת ההכנסה של הקשישים החיים מתחת לקו העוני, על מנת לאפשר להם להזדקן בכבוד. הגדלה זו של קצבאות הבטחת ההכנסה לקשישים נתקעה בשל החלטת ראש הממשלה לפרק את הממשלה ולצאת לבחירות מוקדמות.

• "נושמים לרווחה": בישראל אלפי משפחות נתמכות רווחה, אשר זקוקות לא רק לסיוע תקציבי, אלא לליווי מעשי על מנת לתקן את התנהלותן הכלכלית, להיחלץ ממצבן הכלכלי ולהבטיח עתיד אחר לילדיהן. תכנית "נושמים לרווחה", אשר פילוט שלה שתוכנן להתקיים בשנת 2015 אמורות היו לקחת חלק 5,000 משפחות, נועדה להעניק למשפחות נתמכות רווחה ליווי כלכלי וחברתי. ליווי זה עתיד היה לתת בידיהן את הכלים הנכונים להתנהלות כלכלית, חינוכית ומשפחתית על מנת להיחלץ ממצבן. בשל הבחירות, תמומש התכנית השנה במתכונת מצומצמת מזאת שתוכננה ותוקצבה.

• מענק השתתפות בשירותי הרווחה ליישובי אשכול 1-4 בדרום בעלות של 60 מיליון שקלים: צמצום הפערים החברתיים בישראל ואי-השוויון – מדד נוסף שישראל מובילה בו בקרב מדינות ה-OECD –היה יעד מרכזי במדיניות משרד הרווחה בהובלתו של מאיר כהן. במסגרת מדיניות זו הוחלט להגדיל את התמיכה הכספית ליישובים חלשים, בצורת מענק השתתפות בשירותי הרווחה לרשויות מקומיות ביישובי אשכולות סוציו-אקונומיים 1-4 בדרום הארץ. יישום תכנית זו, שעלותה כ-60 מיליון שקלים, הביאה לביטול שיטת ה"מצ'ינג" (השלמה) לתקציבי הרווחה, על פיה תוקצבו עד אז כלל שירותי הרווחה בישראל. על פי שיטה זו, הרשות המקומית מימנה 25% מעלויות שירותי הרווחה שהיא מעניקה לאזרחיה, והיתרה במימון המדינה, באמצעות משרד הרווחה. במקרים רבים, ברשויות חלשות כלכלית (אשכולות 1-4), לא היה די תקציב להשלים את חלקן, וכך למעשה התקציב חזר למשרד הרווחה ולא הגיע למי שזקוקים לו. ביטול שיטת המצ'ינג יאפשר לרשויות החלשות לקבל מימון מלא לפעילות הרווחה בהן, ללא דרישה להשלים את המימון מתקציבן. כוונת משרד הרווחה הייתה להגיע במהלך 2015, לפטור מהשתתפות בתשלום שירותי הרווחה בכלל הרשויות החלשות. החלטה זו מבטיחה כי יישובי אשכולות סוציו-אקונומיים 1-4 בדרום הארץ יזכו לשירותי רווחה ראויים אשר נחוצים להם. בשנת 2015 תוכננה הרחבת ההחלטה לכדי פטור מהשתתפות בתשלום שירותי הרווחה בכלל הרשויות החלשות בישראל.

המחנה הציוני בראשות יצחק הרצוג וציפי לבני

מיליארד ש"ח בשנה בצעדים הבאים: • הגדלת השלמת ההכנסה של גמלת הזקנה מגיל 70 עד • הקמת מוקד תיאום וטיפול סיעודי לתיאום כלל גורמי הטיפול והסיוע בתחום וצמצום הבירוקרטיה דרך מבחני זכאות אחידים לכלל הרשויות. • שיפור זמינות העובדות/ים הסוציאליים לקשישים בתנאי העסקה הוגנים. • מיצוי אקטיבי של זכויות מול הביטוח הלאומי. • הכללת טיפולי שיניים ובריאות נפש לקשישים בסל הבריאות. מיליארד ש"ח בשנה בצעדים הבאים: • הגדלת השלמת ההכנסה של גמלת הזקנה מגיל 70 עד • הקמת מוקד תיאום וטיפול סיעודי לתיאום כלל גורמי הטיפול והסיוע בתחום וצמצום הבירוקרטיה דרך מבחני זכאות אחידים לכלל הרשויות. • שיפור זמינות העובדות/ים הסוציאליים לקשישים בתנאי העסקה הוגנים. • מיצוי אקטיבי של זכויות מול הביטוח הלאומי. • הכללת טיפולי שיניים ובריאות נפש לקשישים בסל הבריאות. לגבי משפחות שחיות בעוני: 3.6 מיליארד ₪ שנשקיע בחינוך ובבריאות יביאו להפחתה משמעותית בהוצאות כלל המשפחות, והדבר יסייע למי שחי בעוני בראש ובראשונה. נשנה את תקציב החינוך כך שיכלול מרכיב דיפרנציאלי גדול יותר, והשקעה גדולה יותר בבתי ספר לפי שיקולים כלכליים-חברתיים. מערך הדיור המסובסד, בשכירות ארוכת טווח או בעלות חלקית, יאפשר לאלפי משפחות לשכור דירה במחיר של עד 30% מהכנסתן. בנוסף, ננקוט בצעדים הבאים שממוקדים באוכלוסיות עניות: אפס סובלנות כלפי הסדרי העסקה נצלניים ופוגעניים ללא קשר לצורת ההעסקה (קבלן/ישירה וכד' הגברת האכיפה של חוקי העבודה: קביעת יעדי בחינה של מקומות עבודה. מיקוד בפעילות אכיפה יזומה נגד מעסיקים המפרים את זכויותיהם של עובדים בשכר נמוך.הקמת חמ"ל להכוונה ולסיוע לאנשים עם מוגבלויות: הכשרה מקצועית והכנה ללימודי השכלה גבוהה מכילה ופיקוח על מיצוי הזכויות הקיימות. משפחות חד-הוריות יוכלו לעבוד בכבוד: העלאת סף השכר שמאפשר המשך קבלת הקצבה.

מרצ בראשות זהבה גלאון

מרצ מציעה תוכנית מקיפה לטיפול בעוני, שתכלול את העלאת שכר המינימום, הרחבה ושיקום של מערך הדיור הציבורי, עדכון קצבאות הביטוח הלאומי, הוספת תקנים לעובדים סוציאליים, עצירת הפרטת השירותים החברתיים, הרחבת מערך ההזנה, איסור על ניתוקי חשמל ומים כאמצעי לגביית חובות ועוד. ניתן לממן את הצעדים על ידי רפורמה במיסוי שתכלול מס חברות דיפרנציאלי, מיסוי פרוגרסיבי על רווחי הון, הוספת מדרגות מס על ההכנסות הגבוהות ועוד. בנוסף, התוכנית תמומן על ידי שינוי יסודי בסדרי העדיפויות הקיימים, לרבות קיצוץ הדרגתי אך מאסיבי בתקציב הביטחון וביטול תקצוב היתר להתנחלויות.

ישראל צריכה לשאוף שלא יחיו בה ילדים עניים.

ש"ס בראשות אריה דרעי

ש"ס תטפל בעוני באופן אופרטיבי ומשני היבטים מרכזיים: האחד, הגדלת ההכנסה באמצעות העלאת שכר המינימום ל-30 ש"ח לשעה. ההיבט השני הוא הקטנת ההוצאה המשפחתית על מזון באמצעות ביטול מוחלט של המע"מ על מצרכי יסוד מובהקים שעל פי הנתונים שבידנו יניבו באופן מיידי הכנסה של 1500₪ למשפחה. אשר למימון: באותה מידה שמורידים מע"מ על מוצרי בסיס - הרי שמותר להעלות מע"מ על מוצרי יוקרה מובהקים. אין הגיון כלכלי ומוסרי ששיעורי המע"מ על רסק עגבניות, מכוניות פאר וסיגרים, יהיה זהה. צעדים נוספים לטיפול בעוני: הפסקת ההעסקה קבלנית נצלנית, הגדלת מלאי הדיור הציבורי, העלאת המיסוי הישיר והטלת מס אחוזות ומס ירושות.

הרשימה המשותפת

הרשימה המשותפת דורשת הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת הכשלים שהובילו למימדי העוני המפחידים. הטיפול בעוני, באי-שיוויון ובהעמקת הפערים החברתיים מתחיל בראש ובראשונה בהבנה שרוב העניים בישראל הם אנשים עובדים. על כן, יש להעלות את שכר המינימום לרמה שתחלץ משפחות עובדות מעוני. יש לחוקק חוק יסוד זכיות חברתיות שיעניק לאזרחים בישראל מעטפת הגנה חברתית שתספק זכויות חברתיות בסיסיות והכרחיות: הזכות לקורת גג לכולם, הזכות לפרנסה בכבוד, הזכות לחינוך חינם לכולם מהגן ועד האוניברסיטה, הזכות לדמי אבטלה מקיימים והזכות להזדקן בכבוד. את התקציב לטיפול בשערוריית העוני צריך להביא מהפניית הכספים שמושקעים בהתנחלויות, מביטול הטבות המס לטייקונים ומהעלאת מיסים לעשירים.

יהדות התורה

לסייע ממשלתית לצאת לעבודה ולהגדיל את שכרם, לבטל את הקיצוצים שנעשו בקצבאות הזקנה וקצבאות הילדים ולהביא את התקציב ממיסוי סביר מהחברות שקיבלו פטורים ממס או שיעורי מס מגוחכים, מהרווחים הכלואים וכד' כלומר העשירים יממנו את העניים.

מקור: פייסבוק

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים