מאגר ידע בנושא קואופרטיבים

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

זהו דף הקשור ליוזמת מאגר ידע קואופרטיבי. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

מוזמנות ומוזמנים להוסיף, לעדכן, להעתיק, ובמיוחד לשתף את המידע, בציון המקור כמובן :-)

תוכן עניינים

הקואופרטיב והקואופרציה

" קוֹאוֹפֶּרָטיב הוא האיגוד המיישם את רעיונות הקואופרציה. [...] הקואופרטיבים נפוצים מאוד ברחבי העולם בצורותיהם השונות בצריכה, בתחום הפיננסי, בייצור ועוד. כיום חברים כמיליארד איש ברחבי העולם בקואופרטיבים. [...]" קואופרטיב | ויקיפדיה

יסודות

"[...] למן הקמתה של הקואופרציה הראשונה ברוצ'דייל התפתחה התנועה הקואופרטיבית בארצות רבות בעולם. התנועה הקואופרטיבית בעולם מאוגדת כיום במסגרת הארגון הבין-לאומי: 'הברית הקואופרטיבית הבין-לאומית' (I.C.A – International Cooperative Alliance) במסגרת זו חברים למעלה מ-800 מליון חברים וחברות ברחבי העולם.

א. ההגדרה - הקואופרטיב הוא התאגדות עצמאית של בני אדם, המתאחדים מרצונם החופשי על מנת לספק את צרכיהם הכלכליים, החברתיים והתרבותיים באמצעות מיזם עסקי שהוא בבעלותם המשותפת ובשליטתם הדמוקרטית.

ב. הערכים - יסוד מסד לקואופרציה הם ערכי האחריות ההדדית, העזרה ההדדית, הדמוקרטיה, שוויון ערך האדם, הצדק החברתי והסולידריות. בנאמנות למסורת אבות התנועה, דוגלים חברי הקואופרציה בערכי היושר, הפתיחות, הדאגה לזולת והאחריות הכלל-חברתית.

ג. העקרונות - העקרונות הם סימני הדרך ודרכי הגישה המאפשרים לחברי הקואופרטיב לתרגם ערכים אלה לשפת המעש. [...]" פיסת היסטוריה | מרכז הקואופרציה

שבעה עקרונות הקואופרציה

גללו מטה כדי לראות את השאר

"[...]

  • עקרון מספר 1: חברות וולונטרית ופתוחה

הקואופרטיבים הם ארגונים וולונטריים הפתוחים לכל אדם היכול להפיק תועלת מעשייתם והנכון לקבל על עצמו את החובות הכרוכות בחברות בהם, וזאת ללא כל אפליה הנובעת מהבדלי מין, מצב חברתי, גזע, דת, לאום או דעה פוליטית.

  • עקרון מספר 2: ניהול דמוקרטי על ידי החברים

הקואופרטיבים הם ארגונים דמוקרטיים המנוהלים על ידי חבריהם, המשתתפים באופן פעיל בקבלת ההחלטות ובקביעת המדיניות. חברים וחברות הנבחרים לתפקידי ניהול בקואופרטיבים חייבים בדיווח תקופתי לכלל החברים. בקואופרטיבים בסיסיים (בהם החברים הם בני אדם) כל החברים הם בעלי זכות הכרעה שווה, ז.א. לכל אחד קול אחד. גם הקואופרטיבים האזוריים, הארציים והבינלאומיים (בהם החברים הם קואופרטיבים) מאורגנים בצורה ודמוקרטית הולמת.

  • עקרון מספר 3: ההשתתפות הכלכלית של החברים

חברי הקואופרטיב תורמים להונו על פי יסודות הוגנים המוסכמים ביניהם. הון זה הוא בשליטתם הדמוקרטית. בדרך כלל, חלק מהון הקואופרטיב הוא רכושם המשותף של כלל החברים ואינו ניתן לחלוקה ביניהם. ברוב המקרים חברי הקואופרטיב מקבלים תשלומי רבית זעירים או אפסיים על ההון שהשקיעו בקואופרטיב כדמי החברות בו. החברים הם המחליטים על יעוד והשימוש בעודפים וברווחים של הקואופרטיב בין אחד או יותר מהיעדים הבאים: פיתוח הקואופרטיב, כאשר הגדלת ההון שאינו ניתן לחלוקה היא אפשרות אחת לכך; תגמול החברים בהתאם לחלקם היחסי בפעילות הכלכלית של הקואופרטיב; או קידום כל פעילות או יעוד אחר עליו יחליטו חברי הקואופרטיב.

  • עקרון מספר 4: עצמאות ואוטונומיה

הקואופרטיבים הם ארגונים עצמאיים הפועלים לחיזוק העזרה ההדדית בין חבריהם במסגרת שהיא בשליטתם הדמוקרטית. אם וכאשר הם משתפים פעולה עם ארגונים או מוסדות אחרים, כולל מוסדות ממלכתיים, או מגייסים הון ממקורות חיצוניים, הם עושים זאת בתנאים המבטיחים את המשך השליטה הדמוקרטית של החברים בקואופרטיב והמבטיחים את עצמאותו.

  • עקרון מספר 5: חנוך, הכשרה ומידע

הקואופרטיבים מעניקים הכשרה, הדרכה וחנוך לחבריהם, למנהיגיהם הנבחרים, למנהליהם ולעובדים המועסקים על ידם, על מנת לחזק את תרומתם לקיומו ולהתפתחותו של הקואופרטיב. הם מספקים מידע וידע לצבור הרחב – ובמיוחד לקובעי המדיניות ולבני הדור הצעיר – אודות טבעם, תרומתם ויתרונותיהם של הקואופרטיבים והקואופרציה.

  • עקרון מספר 6 : שתוף פעולה בין קואופרטיבים

הקואופרטיבים משרתים את חבריהם ביעילות מרבית ומחזקים את התנועה הקואופרטיבית כאשר הם משתפים פעולה במערכות מקומיות, ארציות, אזוריות ובינלאומיות.

  • עקרון מספר 7: מחויבות לקהילה

הקואופרטיבים פועלים לקידום פיתוח אנושי בר-קיימא בקהילותיהם ובחברתם בצורות ובדרכים עליהן החליטו חבריהם."

פיסת היסטוריה | מרכז הקואופרציה

היסטוריה ורקע פוליטי

ראו גם

קישורים חיצוניים

איך להקים קואופרטיב?

אז חשבת להקים קואופ?

רישום משפטי של קואופרטיב בישראל

אגודה שיתופית, עמותה, חל"צ, חברה, שותפות; או שבכלל אין צורך ברישום?

אגודה שיתופית בערבון מוגבל היא אחת מצורות הרישום המשפטי של תאגיד בישראל, כלומר ישות משפטית. בדומה לחברה בע"מ, האגודה השיתופית מאפשרת לנו לנהל עסקים באופן חוקי, כאשר הערבות להון וחובות האגודה, מוגבלים לסכום שכל חבר העמיד כאשר רכש יחידת השתתפות (מנייה). כמה מהמאפיינים אשר מתאימים את האגודה השיתופית לרישום קואופרטיב על פני חברה בע"מ:

ראו גם - הקמת קואופרטיבים

גללו מטה כדי לראות את השאר

  • קישורים חיצוניים בעברית
  • קישורים חיצוניים באנגלית

עקרונות, מקורות ותובנות ביצירת מאגר הידע

שתי רמות של איסוף ידע

  1. הרמה של הסקרנות הטבעית והרצון לתעד את התהליך האישי/קבוצתי ואולי גם לדאוג לפרסם תוכנית עסקית וכדומה.
  2. "שרשרת המזון" של הידע: נכונות להיות פתוחים לאנשים סקרנים (חוקרים), נכונות של החוקרים להעמיד מחקרים גולמיים ושל חוקרים נוספים לעבד את המחקרים הגולמיים לכדי ידע מעובד יותר. קצת כמו הסדנא לידע ציבורי ובלוגרים. במשמר החברתי זה מחלקת כנסת ומחלקת מחקר.

רשימת ענפי ידע

הזנב הארוך: מאגרים סודיים ומישהו אורז ומוכר אותו למשל ספרים מקצועיים
ידע שארוז בעטיפות של ספרים בחנות ספרים. מצליחים לארוז. הרבה מהעניין זה הרשת שבה מצליחים להפיץ את המוצרים.
ידע שנצבר בתוך חברות מסחריות קוקה קולה, גוגל וכדומה.

ידע בנושא קואופרטיבים - היכן כדאי לחקור עוד?

ראו גם: מידע כללי בנושא קואופרציה וקואופרטיבים

לרשימת הקואופרטיבים הגדולה ~ מומלץ לעדכן על הקואופ שלך :-)

קישורים חיצוניים

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים