מליאת לילה 02/08

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מתמלל: אורן שץ

מנחה: רועי פרומן ואוהד


אוהד

אני אוהד מי שלא מכיר וזו המליאה העשירית. נושא ראשון קשר עם גן העצמאות. מי שלא היה פה קודם, חוקים פשוטים, עובדים לפי נושאים, מי שרוצה להרשם יש לוח כותב את עצמו, נעצור אם גולש, כל אחד שלוש דקות אלא אם נגיע לשלב של שתי דקות. אם הערה דחופה טכנית לסמן <ככה> אם משהו להכנס חצי דקה עד דקה לסמן <ככה> אם מישהו תומך <ככה> שתי ידיים וזהו. לא להתפרץ, לכבד מי שמדבר, לכבד זמנים כדי ללכת לישון בשעה נורמלית כי בד"כ לא קורה. נושא ראשון קשר עם גן העצמאות, מי שרוצה מוזמן עכשיו לבוא להרשם. <הערת קהל: להגיד על מחר בבוקר>.


פרומן

מחר בבוקר הפגנה מול הכנסת לקראת הדיון על חוק הוד"לים, בהמשך נתחלק לקבוצות עבודה לקראת מחר, רשימות שמיות. <קהל: למה מתנגדים?> הפשרת קרקעות מהירה שחיתות, לא מאגד תהליכים חברתיים אחרים, ביבי רוכב על גל הדיור כדי להעביר אותו. הפשרה מהירה ללא פיקוח עם הרבה פחות ביורוקרטיה, המון שחיתות, אין ייעוד קרקע. היו הרבה שיחות על החוק, נמשיך לדבר אח"כ. הנושא הוא קשר עם גן העצמאות. בהקשר להפגנה נתחלק בהמשך המליאה לקבוצות פעולה לקראת ההפגנה מחר, כמה שיותר אנשים מחר בכנסת בשמונה וחצי בבוקר. כל מי שיכול שיבוא להרשם אצל אסף, שמונה בבוקר, בכנסת. נוכחות מקסימלית. קשר עם גן העצמאות.


אוהד

רק לפני שמתחילים, הודעות, הודעה אחת, מי שנשאר לישון, אני מבקש, להרשם ברשימת שמירה ברשימת וולקאם אצל הבחור הנחמד פה עם הכובע, להרשם אצלו. לפי הרשימה הולכים, ראשון מדבר מוטי, לא לסטות מהנושא, אח"כ דברים כלליים.


מוטי

המאהל בעצמאות משקף מחוסרי דיור וגם משפחות וגם חד-הוריות שנלחמים סה"כ לגדל ילדיהם בבית, המאהל פה כן יפרה ויפרוץ ענק אבל צריכים להציב שם גם מאהלים ולחזק את הציבור האמיתי שצריך בית כדי לגדל ילדים שלו


אוהד

נציגים הבאים מגן העצמאות, ויקי, בבקשה, להציג את הנושא, מי שלא יודע, יש לנו מאהל בגן העצמאות, ויקי תדבר על זה


ויקי

מי שלא מכיר אני ויקי אם חד-הורית מגן העצמאות, קודם כל רוצה להגיד בקשר ליום ראשון, יוצאים לפעולה שאנחנו מאוד נשמח שתעזרו לנו, צריכים את הכח שלכם, פרטים זה בהמשך דרך יותם דרך יקיר, הם אנשים שמתווכים בינינו. שיתוף פעולה בינינו בהתחלה היה דווקא די טוב והלך ופחת, אני חושבת שפה יש איזה בחור שהעלה את הקטע שכל יום יהיה צוות מאצלנו בישיבות שלכם וכמובן מפה אצלנו צוות גם, סה"כ נלחמים כולנו על בית ונשמח מאוד אם יהיה שיתוף פעולה והכי חשוב שיהיה יום ראשון, מי שיכול לעזור לנו בשעה שבע, אנחנו מתכוונים להיות בעמידר, פרטים באמת תקבלו אח"כ על איך מתנהל כל הקטע של יום ראשון, זה דרך יותם ויקיר תוכלו לקבל, ונשמח לקבל


אוהד

תודה רבה ויקי, עוד מישהו מגן העצמאות? אחרי שנסיים נתחיל ברשימת דוברים, בבקשה.


מיכה

לי קוראים מיכה אני פעיל בעצמאות המאהל הזה כאן מאוד מרשים, כל פעם שאנו מגיעים הנה אכולי קנאה, יש כאן צעירים סטודנטים בחופשה הרבה זמן בידיים ובאים לתמוך בקהילה שגדלה כל יום, ובעצמאות קהילה קצת שונה מאותגרת מבתים ומרקע הרבה הרבה יותר מאתגר ממה שאנו מכירים בד"כ, יש שם ילדים, המאהל פתוח (אולי כי בגן העצמאות) מאוד ואנשים מכל מיני מקומות בירושלים והקהילה הקטנה לא יודעת להתמודד איתם. יכול היה לעזור תמיכה, קהילה, אנשים שמבינים צרכי ילדים, לו"ז, כל יום בחמש פעילות ילדים ואמהות יודעות לסמוך על זה, קהילה מתפתחת יפה ויכולה לגלוש גם לגן העצמאות, אוכל קבוע, כל מה שחסר כשאין בית ולאנשים בעצמאות אין בית. למאהל שם קוראים אין ברירה, כשיפנו לא יהיה לאנשים שם לאן ללכת והמאהל הזה צריך להבין. אני מקווה ואנו מקבלים ושמחים לראות את הקהילה הזו ניגשת לשם בצורה רגילה לעזור לגדל שם את הקהילה, כל יום מגיעות משפחות חדשות והלוואי שגם סטודנטים חדשים


אור

אני חלק מגן הסוס וביקרתי בעצמאות, והגענו למסקנה שרוצים צוות משותף. המאהלים בירושלים מתחילים להתפזר, כאן, עצמאות קרית יובל עין כרם גן סאקר, גן הסוס הכי פעיל, אני כאן, זה המרכז של כל מה שקורה מסביב, צריך להמשיך ככה אבל ליצור קשר עם מקומות אחרים, העצמאות צריכים עזרה, נקים צוות של כמה מכאן ומשם, נקים הפגנות פעילויות ילדים, בסוף המליאה נדון ונקים צוות, מי שרוצה לקחת חלק נשמח, עמית בחור חמוד שגם בעסק הזה.


אלמוני (עמית?)

בגן העצמאות עשינו מליאה וקבוצות חשיבה, איך פרקטית מתבצע? צוות מפה ומשם, שניים-ארבעה אנשים שהמטרה להתמקד ב: לו"ז – גם יותר עדכון הדדי לגבי מה קורה, גם שדברים לא יתנגשו וגם שכל פעולה בירושלים להביא כמה שיותר אנשים. משאבים – לכל מאהל משאבים שונים, לחשוב איך חולקים ומנצלים בצורה חכמה. עבודה תוכנית – לאן כל מאהל הולך ואיך לקדם את המאהל השני. פגישה על בסיס חד-דו-יומי. בגן העצמאות יותר מרחב ומשפחות, להתמקד בעניין הזה, הפעלות לילדים, לקרב אנשים למאבק שירגישו נוח, לבוא לשם ולהתחבר למאבק. נושא אחרון לא קשור לצוותים – ביקורים – גם של לבוא לשעה שעתיים לדבר עם האנשים, עוזר ומחזק את המאהל, מקדם מטרות ומחזק אנשים שם, אנו מזמינים אישית כל אחד ואחד פה לבוא כמה זמן שבא לכם לבוא לדבר, לא ליצור קשר טכני אלא על בסיס אישי – רק כך זה יעבוד.


מתן

רוצה לחזק מה שאמרו לפניי על הצורך לתאם ולשתף פעולה ולבוא שאנשים בין שני המאהלים יעברו, זה חשוב, פחות אופרטיבית ויותר עקרונית רוצה להדגיש שנורא חשוב להגיד שמאבק על דיור ועל לקחת אחריות זה מאבק אחד. לא טרמינולוגיה של לבוא לעזור ל-, כל המאבקים הם אחד נגד המנסים להפריד אותנו, לא מעמד ביניים ונמוך, לא סטודנטים ומשפחות, אלה לא דברים שונים, כולם מנסים לעבוד ולחיות, בית במיליון וחצי זה מטורף, כולנו במאבק להגיד למדינה שאנו מייצרים אותה ובשבילנו קיימת, אנחנו אמורים לנהל אותה, להגיד לה תעבדי בשבילנו, תעזרי לנו, תגרמי לנו, תאפשרי לנו לחיות בכבוד, זה המאבק של כולנו צריך להזכיר לעצמנו שלתמוך בגן העצמאות זה לתמוך בנו. כל המאבקים אותו מאבק.


ארז

ארז וגנר, מרכז מען ארגון עובדים, לא סתם לפניי עלה מתן מכח לעובדים. שנינו התחברנו מאוד למה שקורה בגן העצמאות, רוצה להעלות הצעה, קראתי טיוטה אתמול לגבי דרישות, הדבר הראשון שקפץ לעיניים זה דיבור על מעמד ביניים. מדובר פה על מאבק של אנשים שלא משתכרים מספיק, לא בדיוק מעמד ביניים אולי אנשים שהיו רוצים להיות- אבל אין כזה מעמד כיום. מדובר פה באנשים שצריכים להאבק על זכויות כעובדים, במאבק של גן העצמאות לרוב נשים חד-הוריות עובדות סיעוד וכ"א, ואני רוצה שלתוך הטיוטה להוסיף בכותרת צדק חברתי שיוויון וצדק, ולא רק צדק, כי אין צדק חברתי בלי שיוויון. והדבר השני – חייבים להכניס – בכל הסעיפים שנוגעים לבנייה, שנוגעים לאיך נרחיב את ממדי הבניה, לא לשכוח את האנשים שבונים, את הזכויות שלהם, שענף הבניה בארץ ננטש ע"י הממשלה והושאר לקבלנים וקבלני משנה.


אוהד

זה לא היה ממוקד לפי הנושא, לא עצרתי אבל להבא אעצור, כי יש דיון ממוקד. אם הבא לא רוצה לדבר על הנושא נעבור לבא בתור.


אלי

שלשום היה מפגש ותכנון של יום העוני עם שתי משפחות מהעצמאות אחת חד-הורית חמישה ילדים, עו"סית אמרה שתכתוב שהילדים בסיכון גבוה, והיא ענתה איך אני אכתוב מה אעשה, כי היא לא יכולה לסגור את החודש. בטיוטה לא הוזכר לחיות בכבוד, היום בתקשורת הוזכר שלחיות בכבוד זה שכר מינימום שזה בדיחה, במקום 4100 4400, כשכולם יודעים שלא מסתדרים עם 8000. צריך לדרוש ביטול שכר מינימום ולדרוש שכר מחיה בכבוד לפחות 65% משכר ממוצע, לפחות 5500 ש"ח כי גם זה לא מספיק. לכן הבקשה שלנו שהמליאה תבקש מההנהלה לדרוש מהמטה הארצי ששכר מחיה בכבוד יוכנס לדרישות כדרישה מינימלית של 65% משכר ממוצע שכולם יידעו שלא אנחנו נאבקים על כבוד מעמד ביניים אלא כבוד אדם בישראל כי הגיעה הזמן שהמדינה תהפוך למדינה של לב שכולם מרגישים אחד את השני.


אוהד

אני חוזר, זה ממש מעצבן אותי, אני אהיה כנה, יש סדר דיבור, מי שרוצה, כרגע יש נושא שהוא קשר עם גן העצמאות. רועי? לא פה. עמית? לא פה. הבנתי.


אלמוני

מניח שדיברו וגם אם לא, מחר בכנסת עולה חוק הוד"לים. אנו רוצים לעשות כל שאפשר לעצור אותו, ולשם זה בהמשך להפגנה היום בגן הורדים מתארגנים להפגנה מחר בכנסת עם פעולה נוספת, בשבילה צריך חמישה אנשים שיודעים לעשות קשירות סנאדות ודברים כאלה, להגיע פה לרועי. חוצמזה כל מי שיכול להגיע ולהפגין נרשמים פה גם. שמונה וחצי מחר בגן הורדים <קהל: שמונה> וחצי <שינו את זה לשמונה> כל מי שיכול מחר בשמונה וחצי להגיע שיקום עכשיו להרשם אצל אסף. אסף וגם רועי בואו.


אוהד

נושא הבא- ברק ואלכס נרשמו? ברק? סליחה. אלכס. מי זה אלכס?


אלכס

קודם כל שאהיה ברור, אני בעד המאבק, כדי שאהיה קשור לגן העצמאות? רבאכ ניסו להבהיר לכם. הבנות מנסות להכיר את הבנים, תבינו עניין. זה בקשר לנושא הנוכחי. בקשר לבא <הפרעות ומאבקים מוזרים על המיקרופון>


יותם

לא אנחנו ואתם, כל המאהלים בירושלים מאבק אחד גדול מפוזרים על מאהלים שונים, כולנו יחד וככה נשאר


אוהד

מסמך עקרונות נושא הבא, הצגנו אתמול, נציד תיקונים של כל הקבוצות. אציג ראשון תיקונים של קבוצת רווחה, אח"כ מי שיש לו להגיד שיירשם בלוח. המגזר השלישי, פירוט נרחב, הקבוצה הגיעה למסקנה שעצם ההתעסקות ברווחה כנושא אך ורק של אוכלוסיה מוחלשת הוא שגוי, עוד נושאים שעלו זה לגבי איך מכניסים את נושא ההפרטה, נושא שעבר פה בין כל הנושאים בקבוצות הדיון, הפרטה היא תהליך פחות חיובי לרווחה חינוך כלכלה, ולכן [...] אני אמשיך, לגבי נושא הפרטה איך עושים למה וכמה, אחריות מוסדות מדינה על שרותים חברתיים, הורדת נושאים ספציפיים של בריאות נפש, זכותם של אזרחים לרווחה העברה לראש סולם העדיפויות של דרישות לממשלה. <קהל: קשה להבין> לא מכירים את המסמך? לא הייתם אתמול? בסדר. אני אחזור על ההקדמה למרות שדיברנו אתמול. הערות תמציתיות רלבנטיות כי כבר דיברנו אתמול. <מקריא מסמך שוב, מהיר מדי לתמלל> <הערת קהל: תתעדכנו על הרקע, בוולקאם סנטר, בפייסבוק, זה יהפוך את הדיון פה ליותר... <משהו חיובי>>


פרומן

...המסמך טיוטה ראשונית, עוברים עליה אתכם ויחד. כל קבוצות דיון מציגה מסקנות לכל סעיף. שרותי יסוד ב<ממשיך להקריא, מהר מדי לתמלל> <קהל: אפשר להוסיף?> מישהו נרשם כבר?


אוהד

אקריא שוב הערות. לגבי המגזר השלישי, שכבות חלשות כיעד עיקרי של שרותי רווחה, והעלאת עדיפות לחיקוק סל רווחה לכל אחד בישראל, תת-סעיף ששמנו בסוף אבל הכי חשוב, כמו גם התייחסות למגמת הפרטה


פרומן

עלה אתמול לא רק תקני כ"א אלא גם כלים שהם יכולים לספק, כי עו"סיות בלי כלים לא עוזרות.


אלמונית

קיבלתי היום המסמך ועברתי עם חברים עו"סים ולא, לכל סעיף – אני אתייחס לרווחה ואז ליתר – קודם כל דרישה להעסקת תיקצוב חסר של שרותים קיימים. דרישה להפסקת תיקצוב חסר של שרותי רווחה קיימים – אם בתי אבות, נוער בסיכון, מסגרות בתוך ומחוץ לקהילה, תיקצוב חסר, איכות נפגעת, מתוך הנחת אוצר שיסתמכו על מגזר שלישי והסרת אחריות. זה דבר ראשון. דבר שני, בניגוד למשרדי ממשלה אחרים ברווחה – לכל מכרז שיטת ניקוד – ברווחה 80% יעילות 20% איכות לשנות קריטריונים, לתת דגש על איכות ולא רק יעילות, כי היום השרותים פוגעניים ולא מרצון העובדים בהם אלא כי כך מנקדים אותם. הדבר השלישי, מבנה תפקוד מהמאה הקודמת 1977 מתייחס לתפקידים לא קיימים, ולא מתייחס לכן קיימים, גובה השכר גם אם מעסיקים פרטיים ושרותים מקומיים רוצים לתת שרותים הם לא יכולים כי דירוג נמוך מדי, וגם לא יכולים לתת מקצועיות מלאה לצרכים ושרות של שנות ה-2000.


פרומן

סבב דיבור על עקרונות ולא רווחה, מי שנרשם על רווחה ידבר עכשיו ואח"כ כללי. עדי? לא רווחה. יונתן? אלי? ברק? עופר? <אלמונית חוזרת: צו הרחבה, להרחיב הסכמי שכר ציבוריים על העובדים המופרטים שלא תהיה העסקה פוגענית, יותר קל לאכיפה, בכל התחומים אגב> ברק? דוד? מתן? על הרווחה?


מתן

שני דברים. אחד זה שמאוד חשוב הנושא של הזכויות הסוציאליות של עו"סים, צו הרחבה הוא צעד חשוב בכיוון אבל צריך לדרוש רק אם אין ברירה, אם כבר מה באמת רוצים, לדרוש ביטול הפרטה של שרותים חברתיים, עמותות זה קשקוש הסרת אחריות של המדינה, ואנחנו רואים – אני פעיל כח לעובדים – יש עמותות רווחה כאלה ואחרות שעובדות עם משרד רווחה ואחרים, והמשרד לא מתקצב אותה אבל "עובד איתה", אז לתקצב את הרווחה שתנתן ע"י המדינה. נושא שני, הגדרת רווחה כמו רק לעניים זה טעות עקרונית, רווחה זה כל אחד מאיתנו יכול למצוא עצמו בצורך, נכה, זקן, המדינה צריכה לספק לא רק למסכנים אלא לכל אחד, כל אחד צריך רווחה, אם רק מסכנים אז תמיד יהיה צדדי ולא חשוב. זהו.


פרומן

מעין? גיורא? <לא קשור> אני רציתי להתייחס למה שמתן אמר. אמר שצריך להעלים מגזר שלישי, אני חושב שהוא עושה עבודה חשוב, עוזר לזהות צרכים שהמדינה <קהל: לא לבטל, אלא שמדינה לא תסתמך עליו.> אוקיי, קיבלתי. עוד מישהו בתחום הרווחה? נעבור לדיור. מישהו כאן מהצוות אתמול? אקריא קודם את המסמך. <הקריא>.


אלמונית

שלום, דיברנו אתמול על הדיור, כמה דברים חשובים. אחד, שממשלה תפעיל חוק הדיור הציבורי, שקיים, ישנם גופים כמו עמידר/גור וכאלה שהממשלה מתחילה להפריט ורוצה למכור, וכך אנשים ממעמד מוחלש נמצאים ללא פתרון. זה אחד. דיור בפריפריה – מצד אחד יש, טוענים, אבל אין תעסוקה או שקשה להגיע לעבודה, והדיור והפרנסה לא נפגשים. דיברנו על פיקוח על שכ"ד, תוכנית קונקרטית לפקח על שכ"ד, אולי מיסוי אולי תקרה וצפיפות הדיור. אולי אפשרות של החלת חוק הגנת הצרכן על בנקים למשכנתאות. קביעת מפתח לדיור בר השגה, צריך קריטריונים בפיקוח כי אם לא יהיו מנגנוני פיקוח מהנהלת המחאה זה לא יקרה. המסמך טוב, חשוב להקים אותו לתוכנית קונקרטית, מצד אחד רב שנתית ומצד שני דברים בוערים על השולחן ולממשלה להגיד דבר ראשון. להקים חזון ובתוכו סדר עדיפויות.


פרומן

אנשים בנושא דיור? גיא. מבחינת התייחסויות, לא רזולוציית פרטים אלא עקרונות


גיא

שכחו פה, הושמט שבעיה מרכזית של אנשים להשיג דירה זה מחיר התחלתי של משכנתא. אם ההורים 90% להשיג בית אנחנו 40% מערך דירה שזה המון כסף שאי אפשר להביא. אז לטפל בעניין הזה. בנוסף בנוגע לפיקוח וקביעת מס לשכ"ד. צריך לחשוב בזהירות, מיסוי דירות יעבור לשוכר שהוא צד חלש, וגם פיקוח עלול ליצור מצב של שוק שחור בדירות להשכרה. אז כל פעם שחושבים על חקיקה, לחשוב איך תשפיע בתוצאות שלה. דבר אחרון, תחבורה ציבורית, לכרוך אותה יחד עם הדיור כדי שאנשים יוכלו לגשת למקום העבודה שלהם.


אוהד

להכנס לדברים לפי הנוהל חצי דקה


אלמוני

להזהר בהקטנת אחוז ערך הדירה לקבלת משכנתא. אחת הסיבות שבגללה נפלו הבנקים למשכנתאות בארה"ב. פתרון אחר, לא הקטנת הון ראשוני להשגת דירה. <קהל: הגדלת משכורת>


אוהד

אם אין הערה אמשיך הלאה. <קהל מעיר> בוא, חצי דקה


אלמוני

רציתי לדבר על בעיה שלא רבים מכירים. לא הערה, בעיה.


אוהד

הערה על מה שאמר?


אלמוני

הבהרה לגבי נושא של לוותר על מכרז למי שנותן הכי הרבה כסף, מה הטעם? הרי אין הגרלה.


פרומן

לשנות ממכרז למרבה מחיר למכרז למחיר למשתכן. אצל החרדים נותנים קרקע למי שנותן הכי בזול בסוף. עופר?


עופר

שתי הערות, ראשונה לגבי דירות רפאים בידיים זרות. הרעיון להעלאת מע"מ מיסוי הוא טוב, רעיון אחר פניה ישירה לבעלי הון שקנו מתוך מחשבה-הונאה של קבלנים, להגיד להם שזה פוגע בשכבות חלשות ובערים בהן היא נמצאת, כי לא גרים שם אנשים, אין מסחר <קהל: ראש העיר הנוכחי שלח מכתב בתחילת הקדנציה והרבה זה לא שינה> <חוזר על ההערה> אני לא שמעתי את זה, יש ניסיון להכניס צעירים וסטודנטים שישכרו ברפאים, אבל צריך להיות רחב לא רק בירושלים, לבוא מהעם שישמעו הרבה ולהכניס לתקשורת חו"ל. נושא שני דיור מעונות סטודנטים שיקרים במיוחד בירושלים, בהר הצופים לא רק בכפר אלא גם בישנים זה כמעט כמו חדר בגבעה הצרפתית, וכסטודנטים זה עוול שצריך לקחת בחשבון


דוד

הדגשתי אתמול וחוזר ואומר – כל המוסיף גורע. מסמך הכי קצר שאפשר, הכי מהר לממשלה לפני שיתמסמס. בעניין הדיור סעיף אחד – במקום מכרזים לכל המרבה במחיר, מכרזים במחיר למשתכן. אם יושג רק זה כל המהפכה הייתה שווה. סלחו שלא אהיה פופולרי, ההפגנה על הוד"לים טעות לא כי טוב או רע אלא כי פינה צרה שרוב הציבור לא בקיא בה, כבקיא נדל"ן גם בהליכים נוכחיים שחיתות. למקד ולהגיע לתוצאות מיד.


אלמונית

דיברנו על מחיר למשתכן ואמרנו שיש סכנה, יש מלכודת, צריך לשים לב לאיכות הבניה ולשטח הבניה יחסית למחיר אחרת ניפול למלכודת דירות מצ'וקמקות שלא יתנו פתרון, ולשים לב לצפיפות הדיור כמה נפשות למ"ר


מעין

קודם כל קיבלתי הערה, דיברתי עם עו"סית אחראית דיור חובות, הפשרת דיור ציבורית גם סיכון, יגרע מהדירות הציבורית, במקביל גם להפשיר מלאי חדש ודירות להשכרה. הגדלת סיוע לזכאים בערים מרכזיות-...


אוהד

נושא הבא חינוך, מישהו שהיה אחראי או חבר בקבוצת דיון שיבוא להציג. מישהו?


פרומן

מישהו שהיה בכלכלה אתמול? ... יש אורחת, מריה ממצרים, רוצה להגיד מילה


מריה

<באנגלית> ערב טוב, שמי מריה, אני מצריה, ביליתי זמן בתחריר <מחיאות כפיים> באתי הנה מחבר לעודד אתכם. בתחריר היה ביטוי "האנשים רוצים" וטוב לראות שבכל המדינות יש קריאות דומות, ושהממשלה צריכה לשרת אזרחים ולא ההיפך, אז תמשיכו <מחיאות כפיים>


פרומן

להוסיף משהו בדיור?


ברכה רג'ואני

אני ממארגני גן סאקר מחוסרי הדיור, שמעתי מה שדיברתם ומציעה לפני שתעשו טעויות חמורות, שועדת דיור תשב איתי כי יש לי מה לתרום, ואני מתפללת ש-15 שנה שאנו עובדים לא יפלו בגלל מסמך שיש דברים טובים אבל דברים נוספים צריכים להתווסף בצורה שונה. אציג עצמי שוב – ניהלתי מאהל מחוסרי דיור מול משרד ראה"מ ואנשים זכו לפתרונות דיור, פועלים גם בלובי וגם בסיוע למשפחות, אני מוכנה לתרום, יש הרבה דברים רחבים, מרגישה שאתם לא יודעים מה זה דיור בר השגה ולי מועיל, לסוג אחד של אוכלוסיה או לכולם, יש הרבה שזה לא נותן מענה, שועדת דיור תשב אתי, מוכנה לסייע ולשבת עם כולם.


אלמוני

בעיה שלא רבים יודעים של מונופול של חברת נשר, היחידה בארץ שמייצרת מלט, מדינה לוקחת מסים מטורפים על ייבוא מלט מחו"ל ולכן אין ייבוא, נשר העלתה מחיר בשנים האחרונות כמעט 50% וגם זה צריך להיות חלק מהמאבק, לפתוח שוק לתחרות עוד חברות מלא, עוד ייבוא מלט, ואם נעשה זה מחיר דירה יירד ב-60-70 אלף שקל, חבל שלא מדברים על זה ולא מכניסים עוד שחקנים.


פרומן

<מקריא מסמך חינוך> לא אקריא כי מלא סעיפים ואם אין נציג נעשה זאת בהמשך.


אלמונית

לגבי חינוך. יום לימודים ארוך עם מפעל הזנה, האוצר דוחה כל פעם את החוק שקיים. לגבי תיקצוב צהרונים שיקר. מסגרות יום לגיל הרך אין מספיק, ילדים שגדלים בבית וצמאים לחברה ואין פיקוח של הצוות. למי שיש ילד יודע שמחירים יקרים, גם מעמד נמוך ובינוני, קודם מישהו הזכיר שנשי מעמד נמוך מעוניינות עזרה במעון, כדי לחזור למעגל עבודה, הן לא יכולות אלא אם מוכיחות שילד בסיכון, ולכן עו"סיות לא עוזרות אלא שואלות "האם אפשר להכניס את הילד תחת בסיכון כדי לקבל את העזרה?" – את זה צריך לשנות.


פרומן

<מקריא מדיניות כלכלית>


אלמוני

אתמול בועדת הכלכלה דנו בזכויות ומעמד עובד. העיקר היה בנושא שלא מופיע במסמך והאם הוא צריך להופיע במסמך, וזה שכר מינימום ומחיה בכבוד. בסוף נכתב שהמינימום אינו מאפשר מחיה בכבוד ו...<מקריא סעיף> התנהל דיון בין חברי הקבוצה האם ניתן לנגוע בנושא של מינימום. היו שטענו שעצם הנגיעה יבריח מעסיקים מהארץ ואנשים לא יעסיקו עובד ב-<סכום> שקל. דעתנו שעובד ישתכר בכבוד ממה שמרויח, אבל הניסוח נשאר כללי – "יותאם ליוקר המחיה" בלי לפרש כוונה. בוא היה פחד של חלק מהקבוצה שזה צריך להיות קבוע לפי סכום מסוים, לפי חלק לפחות 65% משכר ממוצע, הדגשנו שאם לא יהיה כתוב במפורש. גם דיברו על זכויות עובד שתהיה אכיפה של חוקי עבודה שהיום אין, יש שכר מינימום שחלק מהאנשים חושבים שיש לבטלו ולהחליף בשכר עבודה בכבוד שמינימום זה נושא משפיל. רוב הקבוצה כן חשבה ששכר מינימום מוגבר או שכר מחיה בכבוד צריך להכנס למסמך דרישות המאבק.


פרומן

עוד כמה נקודות שכתבו. שכר הבכירים ביחס לשכר הנמוך בחברה. תוגדר תקופת צינון בין תפקידים ציבוריים באוצר לחברות פרטיות.


אלמונית

עוד הצעה- שמחה שהתייחסתם לחוק ההסדרים שמסרס את עבודת הכנסת, כל שנה מחוקקים וההסדרים מחליט מה יתקבל ומה לא. מה שחסר זה חשבים כלכליים במשרדי ממשלה. יש נבחרי ציבור, אין להם סמכות להשפיע, הסכמי שכר הם לא משרדי הממשלה הרלבנטיים אלא מול אוצר, לאוצר יש שלוחות בכל משרד ממשלתי והם מחליטים על תכניות – על מרבית ההצעות פה הם מחליטים, החשב מחליט לא רק כמה כסף אלא גם מה ייעשה בו, והשיקולים רק לטווח שנה קרובה ורק לסעיף מסוים – ולכן חייבים לתת את הדעת, אם רוצים מהפכה חברתית, לאפשר לנו, שהמחוקקים יוכלו לחוקק מבלי שפקידי אוצר יסנדלו אותם באמצעות החשבים הכלכליים במשרדי האוצר השונים


אורן

החלטתי לדבר קצת שונה. בחרתי לדבר על העניין הכלכלי. קודם כל דיברו כאן על חינוך, אבל לא על חינוך עובדי הציבור. נלחמים על הבית אבל לא רק, גם פה על המקום שאנו נמצאים, על איך שנחיה, במקום שכר מינימום 100-200 ש"ח, לקחת לתשובה את כל הגז, להגיד סליחה טעינו, 20 מיליארד שקל ולשים בחינוך, לקחת מפעלי ים המלח. <קהל: אדם השקיע בשביל שיהיה למדינה, המדינה הייתה צריכה.> מסכים שהמדינה עשתה טעות, להגיד תשמע טעינו, להחזיר אלינו, הפקידים – אנחנו מפחדים מהם – כל אחד צריך לדאוג מה הוא יעשה, במקום זה הם צריכים לדאוג מה אנחנו נעשה.


אלמונית

המונופולים והשליטה בפירמידות שכל המשק בנוי בצורה הזו. קשור לכל התחומים בצורה הזו, המחיר של חיתולים גבוה, כי חוגלה היא בבעלות של אותם בעלי של שופרסל, ואז אין עוד מתחרים חוץ מהאגיז. זה רק דוגמה אחת. יש דוגמה לגבי הדיור, בדיור המלט מעלה את הדיור. המדינה מאפשרת למי שרוצה ליצור מונופול ליצור שליטה, מספר משפחות נשלטות ע"י אותם בעלי הון גדולים, המדינה מאשרת להם בכל פעם מחדש – למרות שיש חוקים נגד מונופול – המדינה לא מממשת את החוקים, מאפשרת כל פעם אישורים מיוחדים. זה נושא אחד שלא הייתה התייחסות אליו בכלל, וזה מרכז העניין שגורם לרוב הבעיות. נושא שני שלא התייחסו אליו זה תחבורה, היא השורש של למה לא יכולים לגור בשום מקום מלבד מרכז העיר. המדינה יכולה לעשות תנאי – קשור להורדת מסים – אפשר להוריד מסים על הדלק ולהשאיר מחיר על דלק על כנו. תנאי למדינה, יהיה אינטרס לשפר תחבורה ציבורית, המדינה תעשה הסדר שככל שתשופר תחבורה ציבורית יעלה מחיר מס ודלק, כל עוד לא משפרת, לא יכולים להעלות מחיר דלק. דבר קטן נוסף. <מופסקת>


אורן

<המתמלל עלה לדבר וירד>


אלמוני

רק לאחרונה עם מחאת הקוטג' הציבור התחיל להתעורר לעושק הכלכלי, צריך להתעורר למדיניות צרכנית, לתבוע יותר מהחברות איתן עובד, שישים לב מה הוא רוכש באיזה מחיר, אם אין בזול שלא ירכוש בכלל.


אלמוני

לפני המחאה הנוכחית הייתה צרכנית על קוטג', צרכנית קצת מתחת לאזרחית, כדי להוכיח שהפתרון לצרכנית סוציאלית, מחר יש הפגנה של הרפתנים בשש וחצי, כי התגובה לקוטג' הייתה קפיטליסטית, פתיחת השוק לא ראויה. ההפגנה בכיכר הבימה בשש וחצי בתל אביב


אלמוני

לרפתנים יש קבוצה במדינה, מועצת החלב נשלטת בגופים פרטיים בחוק, שטראוס טרה והם קובעים מחיר, מחיר הרפתנים יורדים אבל השוק לא חופשי, יש מונופול שטראוס טרה תנובה <קהל: זה לא נכון> יש קרטל, הדרך היחידה לפרק זה לפתוח לייבוא, זו הדרך היחידה <קהל: הם יקרסו> אני צריך להקריב קבוצה מסוימת


פרומן

התייחסויות כלליות. עדי, רצית על הדיור, רוצה גם כללי?


עדי

משהו כללי, יותר שיתוף פעולה עם ארגונים כמו שראינו פה נציגת דיור, יש ארגונים שעשו עבודות לפני כן, קצת מתחילים מאפס לפעמים, יש המון ארגונים בעניין תחבורה יש תחבורה היום ומחר, בעניין פיקוח חוקי עבודה יש במעגלי צדק, זה רק שתי דוגמאות


אלמוני

דיברתי בתחילת המליאה, אני מארגן צוות שיעשה קשר בין המאהל הזה לבין גן העצמאות. <קהל: יש עוד שני מאהלים> שוויה שוויה, קודם כל שם


פרומן

יש חמישה שישה (מפרט). יונתן? <קהל: מס על דירות <לא ברור>> מופיע, דיברנו קודם. עופר? ברק?


ברק

רוצה לחזק אנשים כאן, מי שכאן אכפת לו. דבר שני, לא כל מי שרושם שם יכול לדבר, צריך לדעת מה מדבר בראשי פרקים, ולא תוכן ימין שמאל, והיו דברים. דבר שני, העניין של המליאה צריך להביא את זה לתודעת תקשורת. עצם זה שנמצאים כאן ומנהלים דיון של העם ומעלים כלפי הממשלה, וככה גם העלו דברים לפרלמנט, זה יכול להמשיך הרבה מאוד זמן, ויכול לדון על כל מיני נושאים. לא את כולם נפתור בבת אחת. <הערת קהל> איך שמנסים לצייר בתקשורת את המאבק, אם זה עיתונים, מנסים לצייר שזה סוג של קרנבל, נרגילות, אבל הנה מליאה, דיון ערכי, ודוחים אותנו בטענה שאנחנו <קהל: שאנטיפיסטים> <מסכים>. המסמך הכניס אותנו בלחץ לגבש סוג של עקרונות. הטיוטה לא צריכה להיות כ"כ בלחץ, כן צריך לעשות את זה בתור עם, אבל בצורה נכונה. אנחנו לא ממהרים לשום מקום, אלא רוצים משהו באמת יועיל לעם.


גיורא

לפני שבוע ישב צוות שגיבש שני דפים של נייר עמדה, זה נתקע בצינורות, נעשה מאמץ לפרסם אותו מחדש באינטרנט, בגדול אומר שאי אפשר להמשיך להתייחס לתחבורה ציבורית כעול, להתחיל להתייחס אליהם כצרכנים, לעשות מחקר שוק, צרכים, מי האוכלוסיה, והרעיון לא לצאת נגד רכבים פרטיים, אלא ליצור תחבורה ציבורית אטרקטיבית יעילה מסונכרנת, שעונה על צרכי המשתמשים, גם אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם רכב, וגם לא בגיל המתאים, בין אם נוער או מבוגרים. <קהל: או שבוחרים לא להשתמש> יש פלקט גדול שרשמנו בנקודות מה מצוי ומה רצוי, למי שמעניין


מעין

אין פה תחום בריאות, אבל ממה שקראתי – אין אחיות בתחום החינוך בגלל הפרטה, וצריך להלחם בזה. או לחלופין רגולציה שמחייבת יעילות. דבר נוסף בטחון אישי, משטרה, צריך התייחסות בין אם העדר תקנים או אפקטיביות יותר שטח פחות מטה, ותשתיות – מים חשמל, הורדת המע"מ להוריד מזה – אלה זכויות יסוד. להגדיל מכסה לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדות כמו קשישים נכים שמשלמים ביוקר כי משתמשים יותר. ועדות משותפות לתאגידי מים ורשויות מקומיות לאוכלוסיות נזקקות.


נריה

תיקון שיטת הממשל. הכנסת והממשלה דוחקים את הנושא. קשור לשחיתות וכל מיני עניינים.


פרומן

מזכיר שמחר בשמונה וחצי התכנסות מול הכנסת ויש צוותי עבודה, מי שצריך ורוצה, צריכים אנשים שתביאו אנשים, נוכחות, דיון על חוק הוד"לים מתקיים מחר. יוסי-


יוסי

הנציג החרדי של המחאה על דעת עצמי. רציתי לדבר על המו"מ, המחאה הגיעה לישורת האחרונה, וחבל שהוא מתחיל מהרגשה בציבור שהעסק מתחיל לדעוך, אתמול מהדורות החדשות של שמונה פתחו בנושא שלא קשור למחאה. ארגוני הימין הצטרפו ולכאורה חיזוק, אולי ברמת השטח, ותדמיתית כולם מחוברים, ואיתמר בן-גביר יתקע יתדות עם ראאד סלאח, אבל אפקטיבית כשבממשלה יודעים שימין בעניין פחד שממשלה תיפול פג, ולכן <משהו משהו> לא יציב ובטוח. גם אם כולם מאוחדים לא שממשלה תיפול אלא שיהיה חשש, לא יהיה חשש אם בני עקיבא וימין יהיו בסיפור, הם לא רוצים שהממשלה תיפול. איך מעלים את זה בחזרה, את האווירה של מוצ"ש של 150000 או אווירת מסיבת עיתונאים של נתניהו, ככה אולי נשיג חצי מהדברים שהעלו פה.


דנה

אני צריכה שניים-שלושה מתנדבים, יש פה משפחה מי שלא יודע סורין ונגה ושמונת ילדיהם, רוצים לתת להם ערב חופשי לשדרוג זוגיות, אני אעשה בייביסיטר לילדים, וצריכה עוד אחד או שניים, בואו אליי


אלמוני

לא רואה שהמטרה להפיל את הממשלה אלא לשנות את הגישה שלה, אנחנו לא ימין או שמאל אלא עם


פרומן

עוד רגע מסיימים, מילת סיכום. המאבק והתהליך מתמשך, מה שמדהים זה מה שפה במאהל אם מליאה ואם משפחות נפגשות ואיך מחר ייראה, התקשורת והממשלה "אתם לא מבינים, איפה הדרישות שלכם", צריך להבין שמה שאנחנו עושים חשוב לחברה, צריך להבין שהתהליכים קורים כאן וזה חשוב מאוד – הממשלה מנסה ליצור קו תקשורתי תקיף כלפינו – כל מי שכאן שיציף מה שקורה למעלה. זהו, מבחינתי נגמרה ישיבה, אפשר להמשיך א-פורמלית


אביה

להזכיר לכם שיש אתר אינטרנט zedek.tk, בפייסבוק ב' זה אוהל מאהל ירושלים, היום כבר שידור חי מהמליאה, ממחר מחמש, התוכנית של ירון בשש, צריך אנשים למלא שקי חול – עוד הלילה.


פרומן

דיון פתוח


אביבית

בעיניי לא צריכים להסתיים עוד שבוע או שבועיים, בימים האחרונים יצא לי להיות במליאת הכנסת, מקום נוראי, גם חבר הסביר לנו איך היה בועדה שדיברה על הוד"לים שהגיעה להחלטות שמחר יצביעו עליהן והסביר איך זה נעשה, אנחנו צריכים לחשוב על משהו בזמן שאנחנו פה ועושים מה שעושים עכשיו וכל המו"מ, צריך לחשוב – מפלגה. אין לי כוונה להיות במפלגה. – אוקיי, רוצים לדבר על מפלגה בעתיד?


פרומן

תתכנסו צפוף ותשמעו אחד את השני.


<סוף>

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים