סינגולריות

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

תוכן עניינים

מקור המונח

במקור, זהו מונח מתמטי, המשמש את האסטרו-פיזיקאים. המונח הזה מתאר את מה שמתרחש בחור-שחור, ואת "בריאת העולם" לפי תאוריית "המפץ-הגדול".

סינגולריות טכנולוגית

זהו הרגע בו המחשבים יגיעו ליכולת החשיבה האנושית, ובנקודה זו, יוכלו לעזור לאדם לפתור בעיות שהוא לא מצליח לפתור במצב התודעה הנוכחי שלו. המונח פותח לכדי המשמעות הזו והוכנס לשיח הציבורי ע"י החוקר וממציא ריי קורצווייל. לפי קורצווייל, נגיע לסף הזה בסביבות שנת 2040.

הוא מבסס את התחזית שלו על שני עקרונות:

  1. קצב ההתפתחות הטכנולוגי הולך ומאיץ - פיתוח שעד לא-מזמן לקח שנים, כיום לוקח חודשים, והקצב רק הולך ומתגבר, באופן אקספוננציאלי.
  2. "חוק מור" של פיתוח מעבדי-מחשב: כל שנה וחצי, יכולת העיבוד מוכפלת.

ההקשר החברתי

בין הבעיות שהאנושות לא מצליחה לפתור, ושהסינגולריות עשויה לעזור: הכאוס החברתי, כלכלי, סביבתי, פוליטי, כאשר המטרה היא לשים קץ ל"עידן הפוליטי", ולהחליף אותו ב"עידן הניהול הרציונאלי, מדעי ושיטתי". ואת זה כמובן, רק מחשב-על, בעל יכולות-על, יוכל לבצע, או אנשים ששודרגו באמצעות אותם מחשבי-על.

ככל שאנו מתקרבים אל התאריך המיועד, כך מתעצם הדיון בנושא.

כחלק ממגמה זו, כבר עכשיו, ישנן הצעות ותהליכים המגלמים את רוח הסינגולריות זו: ביטקוין, Ethereum, "פרויקט וונוס" ו"כלכלה מבוססת משאבים" של יוצאי "צייטגייסט", פרויקט המחקר "תבונה מלאכותית", ננו-טכנולוגיה, חקר הגנום ותנועת הטרנס-הומניזם.

ניסוח אחר לאותה תופעה, יהיה "קפיצה קוונטית", שזה גם מונח שלקוח מהפיזיקה המתקדמת והמופשטת, ו"התרחבות התודעה", "שינוי תודעתי", "התוודעות", Transcendence.

בעד הסינגולריות, והאפשרות להתממשותה בהווה

כפי שג'ררד דן רואה זאת, אנו, בני-האדם, תקועים. לא משנה מהם הרעיונות שעפים סביבנו, אנו תקועים בתוך מערכות ומנגנוני הדיכוי והניצול. מכאן, הצורך ב"קפיצה קוונטית סינגולרית".

בימים אלו, התפשטות הפרסומים אודות הפרשיות הפוליטיות הרועשות, מהווה בדיקה להשערה, שאולי עידן האינטרנט והטלפון הנייד החכם יכולים להתגבר על אותם מנגנוני דיכוי. ובכך אני צופה בדריכות - האם חשיפת כל השחיתויות והשקרים הללו אכן תביא לקריסת המערכת, וכינונה של חדשה, אנושית, סביבתית ומקיימת יותר.

נגד הסינגולריות

שתי טענות עיקריות:

  1. לא ניתן לשלב בין המוח למחשב כפי שחולם קורצווייל,
  2. בעיות חברתיות הינן מורכבות יותר מאלגוריתמים מתמטיים, מחוכמים ככל שיהיו. הפתרון הוא ברמה הערכית-מוסרית ובשיתוף-פעולה בין בני-אדם, לא בטכנולוגיה שתחליף זאת.

על הסינגולריות בקולנוע

מקורות חיצוניים

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים