פרוטוקול הצגת תכנית המתווה לקיץ והעבודה בצוותים

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

כתבה: שיר אלוני

כיכר רבין, 19.4.2012

ד"ר נחי אלון: הגיע הזמן לעליית מדרגה. הכוחות הנגדיים עתידים להתעורר. שינוי המצב הקיים פוגע בקבוצות בציבור שזה היה להן טוב ונוח ולכן עלינו להתכונן למאבק. מתאימים להם שנישאר מפוצלים וללא ארגון. אנחנו חייבים לפתח עוצמה, סולידריות בין המאבקים, לשתף פעולה ביחד, להתגבר על הפרד ומשול בין פריפריה/מרכז וכו'. אנחנו צריכים לפתח עוצמה כנגד כוח. לא כמו מתאגרף אלא כמו אמן לחימה- שכל, זריזות אבחנה, תיאום, ביטוי. לא באים בדרישות- אנחנו נערער את הסדר הקיים ולא נדרוש מאחרים. זה אפשרי לסדר גם בין אנשי מאבק שהולכים בכיוונים נפרדים, שיתוף פעולה פורה. אורנה מור עמוס: העקרונות שעלינו להתחייב עליהם- כפי שהוצעו במתווה א. רוצים לתת מקום לכולם. המתווה מאפשר לכל פעילות מקום שווה בפלטפורמה מאפשרת.

ב. שת"פ ותיאום- סינכרון בין הפעולות והמשאבים (למנוע בזבוז כספים ציוד ואנשים). ג. כוח לעם- מאמינים שלכולנו יש כוח לשנות. ד. נגישות- במאבק הקודם הפריפריה הייתה עם פחות קול, עלינו לטשטש את אי השוויון. עלינו להנגיש את המאבק לכל האוכלוסיות הרחוקות. פריפריה גם כלכלית. הנגשה לחוץ+ Reaching Out+ הנגשה שפתית (ערבית/רוסית/אמהרית). ה. אי-אלימות- לא פוגעים באנשים, בגופם או ברכושם ולא פוגעים בבעלי חיים. ו. ריבוי מעמדות ושיוכים- כל דגל יכול להיות מונף, מלבד סמלים אלימים.

ז. לא נאפשר פוליטיקאים שמוצגים ללא שוויון ביניהם אם בכלל מוצגים. לא ניתן במה לפוליטיקאים במובן המקובל של המילה.


דניאל דור:

עקרונות יסוד של המתווה א. פלורליזם לצד עקרונות יסוד שיאפשרו עבודה מהפכנית. ב. הרוב הגדול של ההחלטות ייפול ע"י הקהילות המקומיות- מדי סופ"ש נקיים דיון ארוך כל פעם ביישוב אחר בארץ. ת"א היא רק עוד יישוב ברשימה. הקמת עיר אהלים בכל עיר, צעדה, שינה במקום וקיפול ביום ראשון. שאלות מכריעות כמו מי מדבר על הבמה, מה התכנים של העצרת וכד' ייקבעו על ידי המנהיגות המקומית של המאבק. ג.מדי ערב נתכנס מול מרכז השלטון המקומי בכל עיר בארץ ונפעל שם כדי לעורר את דרך הפעולה החדשה שלנו.

ד. ניצור 2 פעולות מתגלגלות: 1. לחץ צרכני- לייצר מהלך דרמטי של חרמות, משבוע לשבוע מחרימים עוד ועוד חברות. 2. הצבת דרישות ואולטימטומים מול גורמים שלטוניים.

3. במקביל כל פעולה ויוזמה יבוצעו וישתלבו. ה. אנחנו נפעל בשקיפות ונראות- קבוצת 12 הא/נשים שכתבו את תכנית המתווה לקיץ וארגנה את הערב, עשתה זאת כפעולת התנעה בלבד ולא ינהלו את המאבק. מכל אחד מצוותי המנגנון ייבחרו 2 נציגים/ות לצוות ההיגוי, שתפקידו יהיה להרים את כל מערך הפעולות האמור: פעולות סופ"ש גדולות וכריזמטיות, פעולות לחץ פוליטי, בניית הנהגת השטח, חרם צרכנים, פעולות מול הרשויות המקומיות.


יפתח בריל: המבנה הארגוני המוצע קיימת מחלוקת בקרב הפעילים באשר למבנה הארגוני, מחלוקת פוליטית: מצד אחד יש את אלה שדוגלים בהקמת צוותים קטנים ריכוזיים ומקצועיים ומצד שני יש את אלה שדוגלים בשיטת עבודה דמוקרטית ופתוחה. האתגר החשוב הוא לא רק דמוקרטיה אלא גם להצליח לתפקד. צוות לוגיסטי, תקשורת,

תיאום ושנצליח להרים אירועים. בשלב זה של הערב נתחלק לצוותי עבודה, המתאימים ליישום המתווה אך מותר להקים גם צוותי משנה. אנו מבקשים להכניס לצוותים אלו אנשים מכל הארץ. צוות היגוי יתזמר את המהלכים, יורכב מנציגים של צוותי העבודה. נציגים אלו צריכים להיות מסוגלים להתמיד ולתפקד תחת לחץ ועומס, ומסוגלים לעבוד באופן פתוח ושוויוני. זרוע 1- תכנון: מכיל בתוכו את הצוותים צוות תכנון שבועי- תכנון הפעולות היומיות מול מרכזי השלטון המקומי. צוות סופ"ש- ארגון אירועי סופ"ש בכל עיר, הכנת התשתית הלוגיסטית לאירועים ועבודה מול ההנהגה המקומית של המאבק. צוות תכנון פעולות צרכניות. צוות תכנון פוליטי- יצירת פעולות/תגובות מול המערכת הפוליטית. צוות כנסת. זרוע 2- מבצעים: צוות הפקה/לוגיסטיקה+צוותיאום. זרוע 3- תשתיות: . גיוס משאבים- להשיג כסף מכל הארץ. צוות תקשורת- דוברות אסטרטגיה תקשורתית, הכשרת פעילים לפעולות מול התקשורת. צוות קריאייטיב. צוות שת"פ/ קשרי חוץ- ביסוס קשרים עם ארגונים חיצוניים מהארץ ומהעולם. צוות הכשרת מנחים ופעילים. צוות ייעוץ אסטרטגי וקישור. צוות נוער (הוקם בערב זה בהחלטה של כמה פעילים במקום).

ניתן כאמור ליצור עוד צוותי משנה במידת הצורך.


אופיר אביגד: נקראתי לכאן לדבר על זה שצריכים להביא כיף למחאה. מדהים לראות את שיתוף הפעולה שנוצר כאן. זה לא מובן מאליו שאנחנו מוכנים לשים שניה בצד את האגו ולפעול יחד. חלק שאלות מהקהל (יש לציין כי באופן לא מפתיע רוב השואלים הסיקו כי המילה "שאלות" משמעה "נאומים ארוכים אודות דעתי על אופן הפעולה שלנו". הערה אישית ממני- בחיאת, בואו נתקדם.


שאלות:


דורין כפיר: האם אנחנו מוכנים לוותר על הדגלים למען מטרת אחדות המאבק? (פירטה דעתה בנושא). הרבה אנשים בקהל ענו לא. ליה נירגד בתשובה לדורין: לא חושבת שזה ריאלי ופרקטי לדרוש כזו דרישה, ודאי שלא נוכל לדרוש לא להביא את דגל ישראל. המסר הוא גם וגם, תביאו כל דגל שבא לכם ועלינו לכבד את הדגלים של כולם.


דוד קשאני: מי זה הצד השני (אליו התייחס נחי אלון בתחילת הערב)?

דניאל דור בתשובה לדוד: אנחנו צריכים להתמקד בשאלות של עשייה כרגע, לא להתעסק בשאלות אידאולוגיות שיהיה להן מקום בתוך עבודת הצוותים.


נילי לרנר: רוב הנושאים חשובים אבל אי אפשר להיות מעשיים לפני שמגבשים את האידאולוגיה. המתווה נחמד אבל על כל נקודה כאן יש על מה לדבר. יפתח בריל בתשובה לנילי: אנחנו לא רוצים לקבוע הכל מראש, אנחנו לא נוכל להקים צוותים מעשיים אם כל הזמן נתעכב על האידאולוגיה.


בועז רקוץ: צוות דרישות פוליטיות- אעשה הכל כדי שלא נבוא עם דרישות לשלטון, אך מצד שני ברור לי שאנחנו חיים במציאות של מוקשים פוליטיים ואנחנו יכולים להתמודד בצוות עם נושאים פוליטיים כמו נושא הדגל שהועלה כאן. אין דעה פסולה.


מוטי: ההתייחסויות הפוליטיות- לא נכון לא לדרוש תשובות, מה שהיה חסר במאבק בקיץ היה סיבה כלשהי למה בכלל אנחנו צועדים. מטרת העל לדעתי היא להציב יעד אולטימטום לממשלה. כדי לתת פתרונות. אם לא יעמדו בכך- לקרוא להפלת הממשלה. דניאל דור בתשובה למוטי: עלינו להתארגן כעת באופן טנטטיבי לצוותים הרלוונטיים ולדון שם בדברים האלה. ליה נירגד: מסמך המתווה נמצא באינטרנט וניתן לשים של הערות שנלקחות בחשבון. בחור כלשהו: מציין כי צוות ספיבק יונה עומד לשירות המאבק בכל עת. בחור כלשהו 2: אומר בין היתר "סיסמאות הן לא פעולות קונקרטיות".

אוריאל רז: האם אתה יכול לראות שיתוף פעולה בין כל הקבוצות למרות כל האגו? ד"ר נחי אלון בתשובה לאוריאל: כדי שתהיה עוצמה וביטוי גדולים עלינו לאחד בין הקהלים. עלינו לפנות אקטיבית לקבוצות עולים, לא יהודים וכן הלאה, שזה נשמת אפם של הצוותים.


אבי בלכרמן: האם יושם דגש בחינוך שלנו לאהבה וסולידריות? ליה נירגד בתשובה לאבי: זה בדגש שלנו.


בחלק זה של הערב הפעילים והפעילות התחלקו לצוותים המדוברים, ישבו כל צוות במקום אחר והתחילו לעבוד עם מנחים מתוך האנשים שכתבו את המתווה. בחלק שבא אחר כך היה מעין הייד פארק פתוח ללא הגבלה. לצערי לא כתבתי בחלק זה פרוטוקול למרות שנאמרו כמה דברים נפלאים שאנסה לדלות את העיקריים שבהם מזכרוני. קרן קסטנבנד ממאהל קריית שמונה סיפרה על דרכי הדיבור והפעולה במאהל שקיים עדיין מאז הקיץ, סיפרה שהם מקיימים חוגי בית והדבר הכי חשוב שהם עושים זה להקשיב- האחד לשני ולהקשיב בעיקר לאנשים חדשים מהסביבה- לא אומרים להם מה לחשוב אלא מקשיבים להם.


בחור צעיר דתי שאת שמו לצער לא קלטתי (אולי תדעו מי הוא) סיפר על עקרון השמיטה והיובל ביהדות, שהיהדות קבעה שבכל שבע שנים מתקיימת שמיטת חובות ובאי של ימי קדם משמעות המצווה הזו הייתה שאין בעלות על כלום בשנה השביעית, כל החובות נשמטים וכל מי שאין להם יכולים ליהנות מהשפע הקיים מבלי לקנות דבר (ובעלי הנכסים לא היו מורשים למכור דבר). הבחור סיפר זאת כדוגמא כיצד ניתן לתרגם את ערכי המאבק לשפתם של הציבורים השונים בישראל, ולראות כי יש הרבה מן המשותף למרות חילוקי דעות שקיימים בנושאים שונים.


שיר אלוני: א. חשוב מאוד שאנשים ישימו לב לאירועים המתקיימים כפי שיפורסמו בלוח האירועים (בעמוד הרשמי של צוותיאום, ב-J14 ובטוויטר שלנו @teumaavak) ויפעלו מתוך תשומת לב וחשיבה על האסטרטגיה הכללית של המאבק: לשים לב לפני שאנחנו מכניסים עוד אירוע לפייסבוק או ללוח- מה עוד קורה באותו יום? מה עוד קורה באותו שבוע? האם יש אירועים דומים שכבר קיימים שאפשר להתחבר אליהם ולסייע להם כדי שלכולם תהיה על הנושא הזה פעולה יותר גדולה ומוצלחת? לשים לב גם שהאירוע שאנחנו קובעים לא יתנגש עם אירוע אחר באותו יום, מקום, שעה- גם כדי לאפשר ליותר פעילים להגיע לשתי הפעולות וגם כדי לא לפגוע בכמות הפעילים שאמורים להגיע לפעולה השניה שכבר נקבעה. עדיף לנו לשתף פעולה על הפגנות ופעולות גדולות מאשר ליצור המון אירועים קטנים.

ב. חשוב שלכל צוות יהיה קוד אתי ובמיוחד לצוות ההיגוי- קוד שמוסכם הסכמה רחבה, כזה שגם ימנע בעיות בעתיד. בהתאם, גם הפרוטוקולים והנהלים של כל צוות צריכים להיות שקופים לכולם. הצעתי בסוף דבריי למי שמעוניינים לקחת כדוגמא את הקוד האתי/נהלים של צוותיאום המאבק החברתי, ולנסות לעשות קודים אתיים דומים לצוותים האחרים, והנה הם מובאים כאן לנוחותכם: (הערה בתחילת המסמך: מה שכתוב כאן ניתן לעריכה ושינויים לאורך הדרך והלמידה שנעשה ולאור ההתפתחויות הטכנולוגיות שאולי יתאפשרו לנו כדי לייעל ולהקל את העבודה. בפגישות הצוות שנקיים מפעם לפעם נוכל להציע הצעות חדשות, לתקן דברים וכד'.)


הקוד האתי ונהלים כלליים של צוותיאום המאבק החברתי

א. תפקידי הצוות: לעדכן באופן שוטף את לוח האירועים, הפעולות והמפגשים הקשורים למאבק החברתי, לתאם בין הצוותים השונים, לנהל מרכז מידע טלפוני ואינטרנטי ולנהל לוח דרושים/צרכים לוגיסטיים עבור ציבור הפעילים.

ב. צוותיאום ישים דגש על שיתוף פעולה עם ההנהגות המקומיות של המאבק החברתי בכל הארץ, על מנת להעצים את הפעולות והאירועים המתקיימים גם בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית.

ג. צוותיאום לא יפרסם אירועים המעודדים שנאה בין ציבורים, אירועים בעלי אופי מפלגתי מובהק ואירועים מסחריים.

ד. מלבד הסייגים המופיעים בסעיף ג', צוותיאום יפרסם את כלל אירועי המאבק ללא משוא פנים ותוך מתן במה לדעות שונות ומגוונות בחברה הישראלית.

ה. הצוות פועל על יומן אינטרנטי הניתן לעדכון בין כולנו ולשיתוף עם הפעילים ועם הציבור הרחב באמצעי שיווק שונים.

ו. על הצוות להביא לתשומת לבם של מארגני האירועים את קיומם של אירועים מתנגשים ולקשר בין מארגנים על מנת שיוכלו יחדיו לפתור את הבעיה, לטובת המטרה של אפשור מפגינים רבים בכל הפגנה ומיקוד של המסרים של המאבק בכל יום (ובמילים אחרות, מניעת עומס פעולות ומסרים).

ז. צוות התיאום ישכלל לאורך הדרך את אמצעיו על מנת לאפשר כלי תיאום נגיש, משוכלל ואיכותי לקהל הרחב.

ח. צוות התיאום ישתף פעולה עם גופי המאבק האחרים על מנת לסייע להם בפעולותיהם ולעדכנם.

ט. צוות התיאום יעדכן את פורום הפעילים הרחב אודות שינויים חשובים ומהותיים בנהלי הצוות, כאלה שיכולים להשפיע על תפקוד מנגנון המאבק.

י. צוות התיאום יארגן תיק חפיפה מסודר על מנת לקיים את עיקרון החלפת המתנדבים בכל גוף מאבקי- זאת כדי למנוע ריכוזיות של כוח בידי פעילים ולמנוע אפשרות ניצול לרעה של המידע הקיים במערכת.

יא. צוות התיאום יקיים פגישות צוות לפי הצורך, לשיפור הכלים העומדים ברשותו, לטיפול בבעיות ולהעלאת רעיונות נוספים לשיפור תפקודו.

יב. באחריות צוות התיאום לחפוף את המתנדבים הבאים של הצוות, במהלך החודש השני לפעילות הצוות.

יג. באחריות צוות התיאום לעבוד על שיווק הפעילות של הצוות על מנת שהכלי הזה ישמש בידי כמה שיותר פעילים וגם כדי שהציבור הרחב יוכל להתעדכן באירועי המאבק ולהצטרף אליהם.

יד. מתנדבים חדשים לצוות יציעו את עצמם לפורום הפעילים הרחב ובמידה ולא תועלה לגביהם התנגדות- הם ייכנסו כצוות חדש.התנגדות יכולה להיות מהטעמים הבאים:-ניגוד עניינים מוכח (בין מטרות המאבק לבין אינטרסים פוליטיים/מסחריים זרים).-תפקיד קיים בצוות אחר של מנגנון המאבק.

טו. ניסוח הנהלים ושינויים בהם חייבים לקבל אישור מפורום הפעילים הרחב, ברוב של 60 % מכלל הנוכחים בישיבת הפורום.

טז. פרוטוקולים בעניינים מהותיים (לא טכניים) של צוותיאום יפורסמו בעמוד הרשמי של צוותיאום, יופנו לגופי התקשורת של המאבק ויפורסמו בטוויטר של הצוות, מעת לעת.

ראו גם

כנס פעולה ארצי של המחאה בבאר שבע 29-30.3.2012

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים