קואופרטיב הפקות

מתוך שקוף באוהל
גרסה מתאריך 06:36, 26 באוגוסט 2014 מאת Knohl (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

זהו דף הקשור ליוזמת מאגר ידע קואופרטיבי. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

תוכנית עבודה דמוקרטית-קואופרטיבית ל2014


תוכן עניינים

קואופרטיב המפיקים

חזון ורקע

על מפיקות, מפיקים ושיתופי פעולה

בקיץ 2013 השתתפתי בפעילותו של קואופרטיב מסיבות ירושלמיות. יחדו יצרנו מסיבות עצמאיות, שלא למטרות רווח, בשותפות של מספר מפיקים וחברות/ים נוספים. רוב החברים לא נהגו ליצור יחד בקביעות לפני כן. חלקם כן. המסיבות הצליחו, אנחנו היינו מבסוטים והציבור הירושלמי נהנה מרוח היצירה, השיתוף והעצמאות שבקעה מהמגברים. כך הכרתי יותר מקרוב את עולם ההפקות העצמאיות על קסמיו.

בנוסף להרבה הנאה ופיזוזים, למדתי שלמרות הרצון הטוב, למפיקים קשה לשתף פעולה ביצירת אותה ההפקה ממש. נתיב זה עלול להוביל להתנגשות מתמדת בין הרצון לשותפות מחד, לבין כוחות יצירה ואגו בריא מאידך.

טבעי יותר למפיק, ליצור בראש שקט במרחב ההפקה שלו, במיוחד כאשר מדובר על מרחב התלוי בזמנים ולחצים שונים - מה שאופייני במיוחד להפקות של אירועים כמו מסיבות והופעות.

הבנתי שמפיקות/ים בוחרים לשתף פעולה בינהם ביצירה משותפת כאשר יש בניהם אמון, היכרות עמוקה והערכה מקצועית; אז קל יותר ליצור יחד, ולתקשר בקלות בזמני הלחץ. שיתופי פעולה קבועים בין מפיקים נבנים בעקבות היכרות מתמשכת והפקות רבות; ולרוב,הפקה תנוהל על ידי מפיק בודד, לפעמים בזוג. נדיר שיותר משלושה יפיקו יחד עם אותם סמכויות, במיוחד באופן קבוע.

תחום ההפקות העצמאיות

בעקבות הפעילות בקואופ המסיבות, ובהפקות עצמאיות נוספות, הבנתי שהיוצרים הפורחים בתחום הזה הם יזמים יצירתיים ונחושים מאוד. רבים מהם פועלים למען הכלל, ורואים את פועלם כתרומה לתרבות ולרווחת החברה, ונכונים להושיט יד באחווה ליוצרים בתחום. אף הנהנים מהיצירה - הקהל הפוקד את האירועים, רואה ביוצרים חלק ממנו, וכאשר נוצרת אווירה מתאימה אף נכון להתנדב, ולהשתתף ביצירתן ושיווקן של ההפקות. אולם מכיוון ששוק התרבות והבילוי בישראל הוא ריכוזי, המפיקים העצמאיים מתקשים ליזום וליצור בצורה יציבה לאורך זמן, ללא תלות בגורמים ציבוריים כמו עיריות או עמותות אשר נוטות להגביל את תחומי ההפקה ולהתערב בה כתנאי לתמיכה. חלק מההפקות והיוצרים אף סובלים מרדיפת גורמים שונים בשוק או בממשל, כמו הפקות הטרנס למשל.

חזון

יחד עם חברי לקואופרטיב המסיבות ועם שותפי לפעילות הקואופרטיבית גיבשתי את המסקנה כי יש תחומים הסובבים את ההפקה, אך חיוניים לה; תחומים בהם מפיקים רבים היו שמחים לשתף פעולה. במיוחד היכן שהמפיק/ה העצמאי/ת מתקשה להגיע לפעילות יציבה. אני סבור שיחד עם תמיכה ברשת החברתית ושיתוף של המפיקים והבליינים בהתאגדות עצמאית, שיווינית, פתוחה ודמוקרטית; נוכל לתרום רבות לכלל היוצרים והנהנים מההפקות, ולאגד את כוחם של התומכים ביצירה העצמאית לטובת ייצוג נאמן בכל הזירות; זאת מבלי לפגוע בעצמאות ובחופש היצירה.

לדעתי, בעזרת השקעה וסבלנות ניתן יהיה לאגד את היוצרים והתומכים בתחום ההפקה העצמאית, ולקיים כר פורה ויציב ליוצרים.

עיקר תחומי השיתוף בהם אני מציע להתמקד, הם אלו שפחות מתנגשים עם תחום היצירה העיקרי, או עם אופן העבודה השגרתי של המפיקים לקראת יום האירוע.

אם נתמקד בחלק מהתחומים המפורטים להלן, נוכל לדעתי לקיים דיון רגוע ומתעדכן בעקרונות, והסכמים לטווח ארוך. ואף נגיע להישגים מעניינים. זאת ללא לחץ של הפקה כזו או אחרת, הון אישי או מוניטין, המאפיינים את שיתופי הפעולה בתחום.

הנה הצעתי להתאגדות:

קואופרטיב המפיקים: רשת מפיקים יוצרים - עצמאיים וחופשיים.

פעילות הקואופ

מה זה קואופרטיב, ולמה להתאגד כך?

כדאי לקרוא במאגר ידע בנושא קואופרטיבים.

משאבי הקואופ

משאבי הקואופ יחולקו בין החברים וההפקות בתנאים מסוימים עליהן יחליטו: ע"פ ערכים משותפים, כמו מטרות ההפקה, אי אלימות, טווחי מחירים/ אחוזי רווח הוגנים לפי קירטריונים מסוימים, תנאי מינימום בתחום התוכנית הכלכלית של ההפקה, תנאי שקיפות בתוך הקואופ, בטיחות וכו', כדי לעודד את את החברים לשפר את רמת ההפקות.

מימון הקואופ

תחומי השיתוף השונים, הסכמי ספקים, פרויקטים מיוחדים וכו, יתנהל בצורה עצמאית, וכל חבר/ה בקואופ יבחרו אם להצטרף אליהם בכל תקופת פעילות. תחומים אלו ימומנו על ידי החברים שיצטרפו לכל תחום שיתוף שכזה. את הפעילות המתמשכת והקבועה יותר של הקואופ, ארגון, מידע, קשרי חברים, רישוי וכו' יבסס הקואופ על מספר צורות אפשריות:

תחומי שותפות ותיאום

תחומים בהם יכולה להתקיים שותפות ותיאום של משאבים ביעילות בין החברים או רכש משותף של שירותים:


- הסכמי ספקים משותפים לשירותי הובלה, הגברה, תאורה, חשמל, שתייה, מזון, מחזור, פסולת, שירותים, תפאורה, מאהלים, מבנים וכו'.

- שירותי שיווק, פרסום, מאגר ידע. יצוג בכלי התקשורת השונים, יחסי ציבור ולובי.

- ייצוג מול רשויות, רישוי עסקים, משטרה, עיריות, תאגידים, קהילות וכו'.

- שירותי ראיית חשבון, הנה"ח, יעוץ ויצוג משפטי, הנדסה, וכו'

- עידוד פעילות הוגנת לחברה ולסביבה בתחומים כמו תוצרת מקומית, קיימות, נגישות לבעלי מוגבלויות, בריאות והגיינה, בטיחות, זכויות עובדים/ועד, קואופרצייה, בקרת איכות, תקנים ועוד.

- כלים לתיאום אירועים מקבילים או במתחם כולל משותף - פסטיבל בו לכל אחד יש מרחב ואחריות עצמאית לגמרי.

- גיבוש, פיתוח קהילת החברים, אירועים חברתיים משותפים, כינוסים וכו'. קיום פגישות קבועות, הפעלת מרחב מידע מקוון שבו החברים יכולים מעדכנים תוכניות ומצבי פרויקטים, משאבים ויכולים לדון, להחליף/לשתף משאבים ולתאם.

- שילוב החברות/ים בתפקידי התנדבות באירועים שאינם למטרות רווח, במיוחד את קהל הבליינים שאינו מפיק בשגרה.

- הטבות כאלו ואחרות לחברים באירועים, למשל הנחות והטבות באירועים אותם מפיקים החברים.

- מערכת משאבים פנימית - מטבע עצמאי: החלפות של זמן התנדבות בקואופ תמורת כרטיס כניסה להפקה בתשלום וכו'.

- עידוד התנסות וחונכות הדדית של החברים בתחומים או הז'אנרים השונים בהם הם עוסקים, וכן בקרב נוער וילדים המתעניינים בתחום.

- יעוץ, ליווי והכשרות בנושאים השונים בהם עוסקים החברים בהפקות, וכן קרן למלגות הכשרה מקצועית בתחומים הללו.

- קרן לביטוח או גיבוי לחברים שעובדים בתחום, במיוחד מי שמרכיב תפאורות, מתעסק עם חשמל וכו.

- קרן תמיכות ואשראי לחברים להפקות ציבוריות ללא מטרות רווח.

פרטי קשר

מעניין אותי לאגד יוצרים, מפיקים ובליינים עצמאיים לטובת שיתופי פעולה יצירתיים וכלכליים בניהם.

אם אתן/ם בעניין, צרו קשר:

שי

shay.knohl@gmail.com

פייסבוק shay.knohl

--שי קנוהל

ראו גם

מאגר ידע בנושא קואופרטיבים

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים