שדה האוהלים 2: חוכמת הפטריות: התמקדות והתמקצעות מול התפזרות ורישות בקהילה

מתוך שקוף באוהל
גרסה מתאריך 09:48, 13 בפברואר 2013 מאת ברוך אורן (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
TentField.jpg

זהו דף הקשור ליוזמת שדה האוהלים. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

הקלדה ע"י כרמל - במעגל השני חסרים מספר התייחסויות בתחילת הדיון, אבל הוא מקיף את רוב ההתייחסויות (לא הקלטתי אותו כך שהוא מבוסס רק על הקלדה במקום)

מנחה – חמי שטורמן

חמי - ראשית אני רוצה לשמוע מכם אסוציאציות לגבי איך נראית הרשת, איפה אני בתוך הרשת ומה התפקיד שלה. על הצעות לייעול הרשת נדבר בהמשך. (חסרה ההקדמה של חמי לגבי רשת המחאה כטרבית פטריות והתייחסויות ראשוניות של יוסי ואיליה).

יוסי - קשר אישי – הכרויות אישיות...

כרמל – משהו סמוי, תת קרקעי שלאט לאט עולה על פני הקרקע ואנו רואים את ההשפעות הישירות והעקיפות שלו. בשבילי זה מעין דרך חיים, מסע שלא נגמר שילווה אותי לאן שאלך.

מעיין – רשת של נוירונים שזזים מהר ממקום למקום בו זמנית.

אורי - פסטיבל אקטיביזם – הפייסבוק הצליח להמשיך את הקשר מהפסטיבל לדברים נוספים.

קרן – הרשת לא על בסיס גיאוגרפי, אבל יש לזה חשיבות גבוהה. החיבור הוא רשתי ומאפשר להוסיף חברים לפייסבוק בקלות, השאלה היא מה קורה אם אנשים שהם לא ברשת שלנו, והם תופסים עצמם כחלק מהמחאה – איך יוצרים את ההרחבה פיזית, יש הרבה אירועים שלא היו מתרוממים ללא אדם מסוים. צריך לחזק את הרשת התודעתית ולא את האישית. אני בתוך זה, אם אתה לא שם אתה לא קיים, ברמה שאתה צריך להיות מאד מחובר כל הזמן למה שקורה כדי להיות חלק מהרשת, אם אתה לא נוכח ולא מחובר אז רואים שהחיבור יותר קשה. התפקיד שלי הוא חיזוק הסולידריות ברמת העשייה – להבין שכל מה שאנו עושים נוסע מאותו מקום, גם ברמה הפיזית.

איתמר – קרתה טראומה שניתקה אותי ממה שקורה סביבי, ממעגלים שהייתי שייך אליהם, כמו בתאונה הגוף איבד את השליטה, את הקשר העצבי, במחאה הטסנו אותה לרופא מומחה וזה יכול לקחת חצי שנה או עשר שנים שמשהו מתאחה ומתחילים להרגיש עקצוצים באצבע. התפקיד שלי הוא לחבר את כולם דרכי, אני איתמר, אני עושה דברים בטבריה, תראה איך אתה יכול להתחבר לזה.

נטלי – אסוציאציה - משהו גדול ממני. מה המקום שלי ברשת – לחבר בין אנשים להביא דברים לידי ביצוע, אבל עמוק יותר בתוכי אני כמו ילדה בחנות סוכריות, יש את זה ויש את זה, יכולה לבלות שם כל החיים, נמצאת ממול אינספור שדרות שנפתחות מולי, זה בעייתי מבחינת המיקוד.

גיא – רשת\כוורת . המחאה תמיד היה קיימת ותמיד תהיה קיימת, היא פשוט חזרה למימדים הטבעיים שלה שהם יותר מינוריים. אני מסתכל על זה בקטע האנושי, רשתות תמיד היו וכיום בזכות הטכנולוגיה הן גלויות ושקופות, והן חלק מהחיים שלנו כיצור חברתי. בתוך זה אני משתנה, לפעמים פעיל מאד, לפעמים רק מייעץ, לפעמים נמצא בצד, משתנה לפי הצרכים של מה שאני רוצה לקדם, במי אני מאמין, וגם לפי משאבים שלי – אנרגיות.

קרן – אני רוצה להוסיף שאלה. האם במבחינתך, אנשים שלא רואים עצמם חלק מקהילת המחאה הם חלק מהרשת?

נילו - אסוציאציה – אינטרנט. תפקיד – אני צומת שמעבירה מידע ומתי שאני רואה את הנקודה הנכונה אני פועל, זה משהו שבא כל הזמן, החיבורים לרחוב הם המון חיבורים קטנים ואישיים, אבל בעיקר של העברת מידע. האם הם חלק מהרשת? כן ולא. אם הם מעוניינים לקבל מידע מהרשת, הם חלק ממנה ואם לא אז במידה רבה הם לא, אין שום חיבור. האם הם חלק מהרשת שלך? הם חלק מהרשת גם אם באותו רגע חשבתי שהם צריכים להיות חלק ממשהו חשוב ואם לא היו זה נתפס בעיני כחמור, אני אתגבר על הקיצוניות שלי.

גיא – יכול להיות אפקט לרשת וירטואלית עד גבול מסוים, בלי מציאות אין לה קיום של ממש.

שי – התפקיד שלי הוא להעביר מידע ביני לבין עצמי ואנשים אחרים. המאהל היה נקודה ששוברת מקום אורגני, שם יכולתי לקבל פרספקטיבה על רשתות אחרות ושכבות שמשתלבות אחת בשניה, אתה נחשף לצורות שונות של רשתות, כי לא תמיד ניתן לתפוס שאנשים תופסים דברים אחרת. יכול להיות ממשק עם אנשים אחרים ממקומות שונים, נפגשים ויוצרים שיתופי פעולה.

גבי – מוח - רשתיות , הוא מודע לקיום של עצמו ולמוות של עצמו. אנחנו לעולם לא נבין את הרשת הזאת, וזה מפחיד, אנחנו בה הנוירונים הקטנים ויכול להיות שיש מיליארדי אנשים בעולם, שיש משהו מקביל, אבל הנוירון הקטן טיפשי ולא מודע לעומת המוח הגדול. תמיד נישאר הנוירונים הטפשים ותמיד לא נבין מה נוצר, טוב רע מוסרי או לא, למי הוא מצביע וכדומה.

חמי – חשוב לשבור את האינדיבדואליות הזו ולראות איך עושים את זה.

איליה – תת-מודע קולקטיבי – זה די פותר לנו את רוב הדברים, לפטריות אין התנגדות ולנו יש, השאלה היא מה ההאויב של הפטריה ואיך היא מתמודדת איתה.

ברוך – אסוציאציה – אני לא מצליח לראות את הרשת בעיני רוחי – אלא רק אנשים מתחברים – קשרים אנושיים. תפקיד שלי – אני רוצה שהשאלה תענה על עצמה, חייב להיות מה שאני עושה עכשיו, לא רוצה להתקבע בתוך המקום שאני נמצא בו – אלא לומד, משתפר וחווה את הדברים בצורה יותר עמוקה ועשירה, להתפתח, להיות מי שאני בכל המובנים האלה – להיות בנאדם – להיות חיה של רגשות גם ברמה האישית וגם ברמת הקבוצה – להציף רגשות ולא לתת להם להעלם, וזה מאפשר לדברים לזרום יותר בקלות. לשמור על זה שאני סקרנון ורוצה ללמוד, מעין מפיק שלא עושה כלום ומחלק דברים לאנשים אחרים. ההומו של המחאה זה התפקיד שלי, זה המשבצת שלי, וככזה יש לי תפקידים וסמכויות. וזה הוביל לזה שיום אחרי מצעד הגאווה בחיפה הוצאנו אנשים מהמצעד כדי לתמוך בדפני וזה היה המעצר. ויום אחרי זה היתה הפגנה של הקהילה הגאה והתפקיד שלי היה לחבר בין שתי המאבקים – שימשיכו להפגנה אח"כ. כל העניין של להאבק כדי לחבר בין מאבקים, להסביר למה הקהילה הגאה זה אקטיביזם (בפסטיבל אקטיביזם). עוד תפקיד – סוג של שבש – מערבב דברים, אני לא מוכן להשתתף בפורומים סגורים, אני מפרסם דברים גם אם אנשים לא רוצים, אני מערבב דברים, זה התפקיד שלי. תפקיד הרשת – המציאות כל כך קשה ומורכבת ומכבידה, התפקיד של זה מעין פרוזאק לתת תקווה לכולם – (יותר נכון מעכב פירוק של סרוטונין). מי נמצא ומי לא? תפטיר הוא מאד ריזומי – קצת כמו גוש שורשים שמחובר לכל מיני דברים אבל לא יודעים איפה הקצה של החוט, בתוך הריזום הזה התשובה היא שאני בוחר לראות את זה כריזום – כל מי שמדבר על מה שקורה בה או רוצה להיות חלק ממה שקורה לה. קרן – אני מתעצבנת שאומרים מחאה חברתית כי זה מכליל ולא מכליל פעילויות מסוימת, לא אוהבת שמכניסים דברים למסגרות, ומה שפורץ את המסגרת זה שיש פעילויות בנושאים אחרים – אני פעילה במגמה ירוקה, אנשים חושבים שהם לא חלק מהרשת אבל הם כן. הרשת היא לא פיזית – אנחנו הרשת, כל נוירון הוא רשת.

חמי – המסגור והתיחום לא אומר שזה לא דינמי לפריצה חדשה – זה פתוח לכל דבר של צדק לכל וזכויות אדם. מבחינתי זה גם נהר גדול של שינוי – מה שמחבר בינינו זה שינוי/צינור/נהר – כל אחד יושב על הסירה שלו – מדי פעם עוצרים בצד ולוקחים אנשים, אבל כל הזמן הנהר לוקח אותנו, כל הזמן מתקדמים איתו ושומרים על קשר עין. אני חייט – אוהב לעשות חיבורים בין דברים. זה כמו אולם ענק מלא בצעצועים – הרכבתי לגטו ופלסטלינה, אין ספור של מרחבים עם אפשרויות לעשות טוב יותר לאנשים. גם לבנות וגם ללכת לאנשים ולהגיד יש פה אולם ענק תצטרפו לחגיגה. המטרה שלי בתיאור הרשת זה לעורר השראה ולהניע לפעולה. כשרואים משהו גרפי זה מחבר יותר. אני רוצה לחבר אדם למאבק החברתי, כמיסיונר של המאבק , איש שיווק של רעיון, אני אמצא את הדרך שלי להוביל אותם לרמה תודעתית יותר. עד שיגיד אוקיי השתכנעתי מה עושים? וכדי לחבר אותו לזה יצרתי מפה של המחאה החברתית. קרן – רוצה להפסיק לדבר על מה קרה מאז הקיץ ולאן זה מוביל אותנו. המחאה היתה לפני ולהפסיק לחשוב שהשמש זורחת לנו מהתחת. כן עלינו המלאכה , אמנם היו מחאות לפנינו ויהיו גם אחרינו, אבל זה התפקיד שלנו "לא עליך המלאכה לגמור לא עליך להתבטל ממנה". ברדע שנפסיק להגיד מה קרה מאז, נוכל להגדיל את הרשת הרבה יותר, כי יש אנשים שעושים ועשו הרבה לפני וזה מתחבר גם לעתיד, איך אפשר לחבר אנשים למאבק כמאבק ולעשייה ולקיחת אחריות על החיים, בלי להגיד אני חלק מהמחאה, שיבינו את הצורך לקדם שינוי בלי "המחאה" או "המאבק". חמי – מפת המחאה.

זה נועד לצאת לציבור הרחב ולמתג את המחאה, כמובן בתור משהו זמני. תהיה אולי גם אופציה לנוע לעומק במימד שלישי. ולהוסיף גם רוסית, ערבית,אנגלית, ספרדית. זה כלי שיווקי כדי להראות לאחרים מה קורה ולאט לאט זה מתפשט ומתרחב. חלוקה מרחבית ונושאית – ("איך הכל מתחבר") ראשית, היה תהליך מרחבי וזהות של מקום במאהלים עם נציגות ארצית, תוך חצי שנה הפסיקה את פעילותה. כנס ב"ש דיבר על חלוקה לפני נושאים, ואח"כ המתווה של הקיץ וכנס חיפה המשיך עם חלוקה מרחבית – מקומית – בחירות מקומיות, יוזמות מקומיות.

אורי – ניסיתי להכניס צניעות למאהל קרית שמונה, ואת העובדה שאחנו לא פועלים במרחב ריק. יש כמויות עצומות של ארגונים כאלה, ברגע שמסתכלים על העולם כדבר הוליסטי אי אפשר לעשות לו סכמות, אבל בכל זאת צריך להכניס את מאות הארגונים שכבר פועלים. הייתי רוצה לעשות את אותו הדבר רק על ידע.

גיא – נעשה את זה בשדה האוהלים עם דוקו וכו'

ברוך – באתי לשבש – אני זועם על המפה יש משהו מקבע ברגע שמייצרים מפה, גם את הפוליטיקה. זה חוסם את המחאה כדבר אוורירי ופתוח, הרבה דברים לא מופיעים פה, לא מוגדרים וכאלה, ואז אנשים מרגישים שהעיפו אותם מהמחאה. זה הכוח שמצד אחד מכניס אנשים ומצד שני מדיר אנשים. אין דבר כזה מחאה חברתית עם התחלה אמצע וסוף.

חמי – אנחנו מציגים את חוכמת הרשת כלפי חוץ כדי לשרת את מטרות הרשת או המאבק או איך שלא קוראים לזה.

איליה - חלק מהכוח הכי גדול הוא שאתה יכול להצטרף לאורך זמן גם אם זה לא רציף. בוא נראה איך כל אחד יכול להיות סוג של מכונה שיכול להשתלב בדברים האלה. צריך למפות את הבעיות, אויבים והזדמנויות וסט הכלים שאנחנו תורמים. מה סט הכלים שלי כאזרח, כמישהו שרוצה להיות פעיל Anarchist cook book")"), ואז גם ניצור ארגונים חדשים מתוך הקיימים. http://www.scribd.com/doc/387846/The-Anarchist-Cook-Book

חמי – זה חשוב לראות איך יוצרים דבר אופרטיבי שבו כל אחד יכול לפעול גם כקבוצה וגם כיחיד

נילו – בעיני, הביקורת על המפה יכולה להוביל לשיתוק מערכות, כל דבר מגביל משהו, כל דבר יש לו גבול ואפשר להזיז את הגבול ואחרת לא תעשה כלום. אני רואה בצרכים ברחוב שזה משהו שיש לו ביקוש, זה ידידותי למשתמש. גבי – שיווק לא מניע לפעולה , הוא נועד למכור, לפחות כפי שהוא נעשה, לא חושב שאפשר להניע אנשים מבחוץ לפעולה. אנשים מבפנים הם אנשים שאפשר להשפיע עליהם, מבחינתי חסר מאמץ שכזה, זה נקרא Theory of Change – להציג מידע שקרוב יותר לציבור כדי למשוך אותו. אני מאמין במשהו אחר, אני אציג בדיוק את העמדה שלי לאנשים שקרובים אליי והם כבר יעבירו את זה הלאה (מעיין - זה מה שפייסבוק עושה).

נטלי – ראשית, חומסקי – השלטון לא רוצה שנדע מה האחר עושה, שנישאר טמבלים. זה לא מושלם אבל עוזר לנו לצאת מהבדידות, הוא לא עושה חומות אלא מציע לאחר שלא מחובר, ולא נמצא במרכז להרגיש שהוא יכול להיות חלק ממשהו, וזה חלק מההצלחה של הרשתות החברתיות לתת לך להרגיש שאתה לא לבד.

שנית, שיווק – יש דימוי של איש בחליפה עם תיק שמוכר לך משו שאתה לא רוצה ולוקח את הכסף שלך. אני רואה את זה בתור יידוע - להפיץ מידע על מוצר/שירות/מחאה ולאפשר לאדם אחר להתחבר לזה דרך הצדדים החיוביים. אתה כן איש שיווק, הסחורה שלך זה המחאה/השינוי, אתה לא דוחף את זה לפה של אחר, אתה רוצה ממני משהו (לא כסף) אבל השתתפות, שאהיה חלק ממני. קוראים לזה שיווק ביתי – אני משתמש בזה ואני רוצה להעביר את זה לך.

גיל – מאהל ערבי-יהודי יפו – שיווק – שמנו אוהל על רכב והלכנו בשכונה, כל דבר הוא שיווק – פוסט בפייס ודיבור עם חבר.

ברוך – הגדרת מושגים: שיווק המונים מול רקימת קשרים אישיים – שיווק זה לא כלי עבודה, לעומת ליצור קשר עם מישהו שמעניין אותי לדבר איתו. אבל כשאני רוצה לדבר למסות, שווה לי לארוז משהו ולשלוח להמונים.

גיל – עם הפייסבוק הההגדרה הזו כבר לא רלוונטית.

ברוך – האם הציור הזה הוא רשת המחאה? בכל פעם שיוצרים משהו דו ממדי חותכים את המציאות וזה צריך להיות ניכר כשמדברים על הדבר הזה, זה נעלם כי מה שמעניין זה הניוז פיד, מה קורה ברשת ולא הרשת עצמה. זה מכתיב לפעילים – תהיה בקוביה שלך ותישאר שם ואני רוצה לערבל בין הקופסאות. דבר אחרון – התפקיד שלי ברשת זה להיות מי שאני ואני רוצה שהתפקיד שלהם יהיה להיות מי שהם, ולא רוצה שהם יצטרפו אלא שהם יפתחו את הראש ויבינו שהם כבר בפנים.

קרן – יש עוד שאלות, האם ארגון בערכים שלי שהוא לא שקוף נכנס, האם ארגונים קודמים שלא מחוברים לערכים שלי קיימים.

שי – המשמעות החדשה של המחאה היא לא סתם שאתה יכול למצוא אותם בפייסבוק אלא הקישור לאנשים, במאהל מסוים יש אנשים שקשורים ליוזמות שונות. זה כלי תודעתי לתת לאנשים תחושה טובה אבל לא עושה את האפקט החוצה, אפשר לשדרג ולתת להכניס את המקום שלך אבל זה לא יותר מזה.

אורי – בנקודת מבט כוללת מה זה המחאה זה אנשים שרוצים שיהיה פה טוב ורוצים לשלוט על החיים שלהם. זאת הגדרה מאד כוללת. המפה מאד אינטראקטיבית , למרות שהמאהל לא פעיל יש אנשים משם שעדיין פעילים. כדי ליצור משו חזק ככלי עבודה צריך להיות מבנה נתונים – האם הקבוצה פעילה, באיזה תחומים וטלפון ליצירת קשר. יש לנו גם תפיסה של או – או , או שהוא איתי או נגדי, זה לא נכון. נטוורקינג לעומת שיווק לא מסתכל במונחים של מה זה אנחנו ולא אנחנו. הדיון צריך להיות איך אנחנו מחזקים את הרשת כשאין את העגילוים של התקשורת שהיתה בקיץ 2011.

איתמר – חשוב להוסיף מול מה היוזמות הללו מתמודדות, להגדיר מה המענה שהוא נותן?

יוסי – השיווק בא להסביר דברים בצורה אחרת, בדרך שהאדם מבין. להגיד "אני אסביר מה שאני אסביר ומי שיבין יבין" זה מתנשא ומנכר – זה להגיד "אידיוטים לכו ללמוד ותעזבו אותי".

חמי – זה כלי שנבע מצורך אישי שלי אחרי שיחה כדי לפתוח לתת לו אפשרות לטפס מדרגה, לעורר השראה ולהניע לפעולה, ולעורר דיון וחשיבה נוספת, אין סגירה, הכל פתוח, זה פרשנות אינטואיטבית במקום ובזמן. רעיונות נוספים שעלו: להוסיף תיבה שבה אדם מוסיף את עצמו – את התפקיד שלו להוסיף אופציה להיכנס לתוך המפה כדי לקבל מידע נוסף על הארגונים (בשל ריבוי הארגונים) ליצור הבלטה של הארגונים לפי מספר הקישורים שלהם (כמו במילות קישור בבלוגים)

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים