ארגוני מחאה

מתוך שקוף באוהל
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

תוכן עניינים

הגדרה

קיים קושי בהגדרת המונח "ארגוני מחאה" מכיוון שזהו שילוב של שני מושגים שהם עצמם, ללא הגדרה חדה וברורה - מחאה ו"ארגון".

בהגדרה הצרה, "ארגון" הוא ישות רשמית, כגון עמותה רשומה, מפלגה, עסק כלכלי עם מבנה ארגוני של בעלי תפקידים, תקציב, סטטוס משפטי.

כך גם עם "תנועה", כגון תנועת מחאה, תנועה חברתית, תנועה פוליטית.

בהגדרה הרחבה, אנו מדברים על התרחשות חברתית שהיא גדולה יותר מגבולות הארגון הפורמלי, ולעיתים גם לא נשענת על כזה ארגון. הדוגמה העדכנית המוכרת ביותר היא המחאה החברתית של 2011 אשר פרצה משד' רוטשילד בת"א, ב-14 ליולי 2014.

כניסת האינטרנט לחיינו בסוף שנות ה-90, יצרה פלטפורמה ושדרגה את יכולת ההתארגנות של הציבור ללא תלות בארגונים פורמליים, כאשר ההפגנה נגד הגלובליזציה בסיאטל (ארה"ב) ב-1999 היתה המופע המשמעותי הראשון של יכולת התארגנות זו. מאז, התפתחות הרשתות החברתיות העניקה עוד ועוד כלים להתארגנות ציבורית זו, כאשר "האביב הערבי" והמחאה הספרדית ב-2014 חשפו יכולת זו.

ארגונים סביבתיים מול ארגונים חברתיים-כלכליים

יש לעשות אבחנה בין שתי זירות פעולה אלו - הסביבתית מול החברתית-כלכלית, למרות החפיפה המהותית של שני תחומים אלו.

הזירה החברתית-כלכלית

הזירה החברתית-כלכלית הינה סבוכה יותר עקב הרקע הפוליטי, הכלכלי שנתפס כמדע מדוייק ולכן שמור רק למקצוענים, והאידאולוגי. לכן, ניתן לזהות פעילים שהתחילו דרכם בזירה זו, זולגים לזירה הפשוטה יותר - הזירה של המאבקים הסביבתיים.

הזירה הסביבתית

זירה זו פשוטה יותר עקב המיקוד ביעדים מוחשיים יותר, שניתן לנתק מההקשר הפוליטי והכלכלי אשר מסבך את המאבקים החברתיים, כגון מאבק נגד זיהום ובנייה בחופים ושמורות-טבע. במאבקים סביבתיים קל יותר להוכיח שחיתות והתעלמות מממצאים מדעיים.

ארגוני מחאה בולטים, נכון לסוף 2014

[רשימה בבנייה לפי הנוכחות במדיה]

עיתונות אינטרנטית המבקרת את השלטון

ראו גם

קישורים אודות ארגוני מחאה

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים