מאגר ידע בנושא קואופרטיבים

מתוך שקוף באוהל
(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(מקורות ידע קואופרטיבי)
(קישורים חיצוניים)
 
(92 גרסאות ביניים של 8 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
 
{{מאגר ידע קואופרטיבי}}
 
{{מאגר ידע קואופרטיבי}}
  
[[תוכנית עבודה דמוקרטית-קואופרטיבית ל2014]]
+
מוזמנות ומוזמנים להוסיף, לעדכן, להעתיק, ובמיוחד לשתף את המידע, בציון המקור כמובן :-)'''
  
'''מאגר ידע בנושא קואופרטיבים: מוזמנות ומוזמנים להוסיף, לעדכן, להעתיק, להשתמש ובמיוחד לשתף את המידע'''
+
=ה[[קואופרטיב]] והקואופרציה Co-operative & Cooperation=
 +
 
 +
 
 +
'''קוֹאוֹפֶּרָטיב''' הוא האיגוד המיישם את רעיונות הקואופרציה. [...]
 +
הקואופרטיבים נפוצים מאוד ברחבי העולם בצורותיהם השונות בצריכה, בתחום הפיננסי, בייצור ועוד. כיום חברים כמיליארד איש ברחבי העולם בקואופרטיבים. '' [...]"
 +
[http://he.wikipedia.org/wiki/קואופרטיב קואופרטיב | ויקיפדיה]
 +
 
 +
 
 +
*עיקרון יסוד של העסק הקואופרטיבי הוא בעלות מבוזרת בין חבריו,וניהול דמוקרטי: לפיו החלטות ניהוליות וכלכליות מתקבלות בהצבעה ע"י אסיפת כלל החברים או באמצעות נציגיהם בהנהלה הנבחרת מתוך האסיפה.
 +
*לרוב, חברי הקואופרטיב הם הצרכנים שלו. ישנם גם קואופרטיבים בבעלות העובדים, ולעיתים במודל משולב של שניהם: כאשר הבעלות נחלקת בין העובדים והצרכנים. | במקרים מיוחדים כמו בקיבוץ, החברים מנהלים כמעט את כל תחומי חייהם במסגרת הקואופרטיב. במקרה זה, חברי הקיבוץ יהיו גם העובדים וגם הצרכנים של הקואופרטיב.
 +
 
 +
- זאת בניגוד למודל הרווח במשק של ''עסקים וחברות רגילות'', לפיו מנהל ודריקטוריון ממונים ע"י בעלי השליטה הריכוזיים בעסק, כלומר בודדים מתוך מחזיקי המניות לטובת רווח הם אלו שקובעים את מדיניות העסק. לרוב הם אלו שביכולתם להשקיע את ההון הרב ביותר, והקדימו את האחרים בהשקעתם.
 +
*בקואופרטיב, החברים והנציגים הנבחרים מבינהם הם בעלי עניין ישיר בתוצרי הקואופרטיב וקיומו ''למטרות רווחה'' ורווחת הקהילה: 'אנשים לפני רווחים' לדוגמא:
 +
ב'''קואופרטיב צרכנים''', החברים הם מלקוחותיו הקבועים של הקואופרטיב ומעוניינים במוצרים טובים וזולים, לאורך זמן.
 +
 
 +
ב'''קואופרטיב עובדים''', החברים מעוניינים במקום עבודה יציב, בתנאים הוגנים ובשכר מקיים.
 +
 
 +
- לעומת זאת, ''בעסקים ריכוזיים'' בעלי השליטה משקיעים ומכווינים את העסק למטרות השאת ''הרווחים''. הם יהיו מוכנים לסכן את קיום העסק, ולהגדיל את רווחיו ככל האפשר על חשבון עובדיו ולקוחותיו.
 +
*עסקים קואופרטיבים רבים מתאגדים בעצמם לקואופרטיב למטרות שיתוף פעולה עסקי למשל בתחומי הרכש, ההובלה, או השיווק - תוך שמירה על עצמאותו של כל עסק השותף במיזם וערבות הדדית בין החברים וקהילותיהם. | דוגמא מהמשק החקלאי: החברים - חקלאים פרטיים או אגודות חקלאיות (מושבים/קיבוצים וכו'), ירכשו מקואופרטיב אספקה זרעים, דשנים ומיכון. לאחר שיגדלו תוצרת, ימכרו או יפקידו החברים את התוצרת החקלאית שלהם בידי קואופרטיבים נוספים לטובת עיבוד, אריזה, תובלה ושיווק של התוצרת החקלאית, תוך שמירה על עצמאותם ורוחייהם של החברים.
 +
 
 +
- ''עסקים רגילים'' לא מרבים לשתף פעולה עם עסקים אחרים, חוץ מעסקים בשליטה משותפת של אותם משקיעים ( [[קונגלומרט]] ), או אם שיתוף הפעולה מביא ליצירת חזית של מחיר גבוה לרעת הצרכנים או תנאים מגבילים לרעת העובדים, תוך מלחמה בעסקים חדשים בתחום ( [[אוליגופול]] ).
 +
 
 +
 
 +
===יסודות===
 +
 
 +
"[...] למן הקמתה של הקואופרציה הראשונה ברוצ'דייל התפתחה התנועה הקואופרטיבית בארצות רבות בעולם. התנועה הקואופרטיבית בעולם מאוגדת כיום במסגרת הארגון הבין-לאומי: 'הברית הקואופרטיבית הבין-לאומית' (I.C.A – International Cooperative Alliance) במסגרת זו חברים למעלה מ-800 מליון חברים וחברות ברחבי העולם.
 +
 
 +
*'''יסודות הקואופרציה''' - כפי שנוסחו ב-1995 בוועידת ברית הקואופרציה הבינלאומית, שהתקיימה במנצ'סטר, אנגליה [...]
 +
 
 +
א. '''ההגדרה''' -
 +
''הקואופרטיב הוא התאגדות עצמאית של בני אדם, המתאחדים מרצונם החופשי על מנת לספק את צרכיהם הכלכליים, החברתיים והתרבותיים באמצעות מיזם עסקי שהוא בבעלותם המשותפת ובשליטתם הדמוקרטית.''
 +
 
 +
ב. '''הערכים''' -
 +
''יסוד מסד לקואופרציה הם ערכי האחריות ההדדית, העזרה ההדדית, הדמוקרטיה, שוויון ערך האדם, הצדק החברתי והסולידריות. בנאמנות למסורת אבות התנועה, דוגלים חברי הקואופרציה בערכי היושר, הפתיחות, הדאגה לזולת והאחריות הכלל-חברתית.''
 +
 
 +
ג. '''העקרונות -
 +
''העקרונות הם סימני הדרך ודרכי הגישה המאפשרים לחברי הקואופרטיב לתרגם ערכים אלה לשפת המעש.'' [...]"
 +
[http://cooperazia.org.il/%D7%A4%D7%99%D7%A1%D7%AA-%D7%94%D7%A1%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%94/ פיסת היסטוריה] | [http://cooperazia.org.il/ מרכז הקואופרציה]
 +
 
 +
 
 +
===שבעת עקרונות הקואופרציה===
 +
'''גללו מטה כדי לראות את השאר'''
 +
<div style=" font-size:100%; height:29em; overflow:auto; border: 1px solid #088">
 +
"[...]
 +
* עקרון מספר 1: '''חברות וולונטרית ופתוחה'''
 +
 
 +
הקואופרטיבים הם ארגונים וולונטריים הפתוחים לכל אדם היכול להפיק תועלת מעשייתם והנכון לקבל על עצמו את החובות הכרוכות בחברות בהם, וזאת ללא כל אפליה הנובעת מהבדלי מין, מצב חברתי, גזע, דת, לאום או דעה פוליטית.
 +
 
 +
* עקרון מספר 2: '''ניהול דמוקרטי על ידי החברים'''
 +
 
 +
הקואופרטיבים הם ארגונים דמוקרטיים המנוהלים על ידי חבריהם, המשתתפים באופן פעיל בקבלת ההחלטות ובקביעת המדיניות. חברים וחברות הנבחרים לתפקידי ניהול בקואופרטיבים חייבים בדיווח תקופתי לכלל החברים. בקואופרטיבים בסיסיים (בהם החברים הם בני אדם) כל החברים הם בעלי זכות הכרעה שווה, ז.א. לכל אחד קול אחד. גם הקואופרטיבים האזוריים, הארציים והבינלאומיים (בהם החברים הם קואופרטיבים) מאורגנים בצורה ודמוקרטית הולמת.
 +
 
 +
* עקרון מספר 3: '''ההשתתפות הכלכלית של החברים'''
 +
 
 +
חברי הקואופרטיב תורמים להונו על פי יסודות הוגנים המוסכמים ביניהם. הון זה הוא בשליטתם הדמוקרטית. בדרך כלל, חלק מהון הקואופרטיב הוא רכושם המשותף של כלל החברים ואינו ניתן לחלוקה ביניהם. ברוב המקרים חברי הקואופרטיב מקבלים תשלומי רבית זעירים או אפסיים על ההון שהשקיעו בקואופרטיב כדמי החברות בו. החברים הם המחליטים על יעוד והשימוש בעודפים וברווחים של הקואופרטיב בין אחד או יותר מהיעדים הבאים: פיתוח הקואופרטיב, כאשר הגדלת ההון שאינו ניתן לחלוקה היא אפשרות אחת לכך; תגמול החברים בהתאם לחלקם היחסי בפעילות הכלכלית של הקואופרטיב; או קידום כל פעילות או יעוד אחר עליו יחליטו חברי הקואופרטיב.
 +
 
 +
* עקרון מספר 4: '''עצמאות ואוטונומיה'''
 +
 
 +
הקואופרטיבים הם ארגונים עצמאיים הפועלים לחיזוק העזרה ההדדית בין חבריהם במסגרת שהיא בשליטתם הדמוקרטית. אם וכאשר הם משתפים פעולה עם ארגונים או מוסדות אחרים, כולל מוסדות ממלכתיים, או מגייסים הון ממקורות חיצוניים, הם עושים זאת בתנאים המבטיחים את המשך השליטה הדמוקרטית של החברים בקואופרטיב והמבטיחים את עצמאותו.
 +
 
 +
* עקרון מספר 5: '''חינוך, הכשרה ומידע'''
 +
 
 +
הקואופרטיבים מעניקים הכשרה, הדרכה וחינוך לחבריהם, למנהיגיהם הנבחרים, למנהליהם ולעובדים המועסקים על ידם, על מנת לחזק את תרומתם לקיומו ולהתפתחותו של הקואופרטיב. הם מספקים מידע וידע לצבור הרחב – ובמיוחד לקובעי המדיניות ולבני הדור הצעיר – אודות טבעם, תרומתם ויתרונותיהם של הקואופרטיבים והקואופרציה.
 +
 
 +
* עקרון מספר 6 : '''שתוף פעולה בין קואופרטיבים'''
 +
 
 +
הקואופרטיבים משרתים את חבריהם ביעילות מרבית ומחזקים את התנועה הקואופרטיבית כאשר הם משתפים פעולה במערכות מקומיות, ארציות, אזוריות ובינלאומיות.
 +
 
 +
* עקרון מספר 7: '''מחויבות לקהילה'''
 +
 
 +
הקואופרטיבים פועלים לקידום פיתוח אנושי בר-קיימא בקהילותיהם ובחברתם בצורות ובדרכים עליהן החליטו חבריהם."
 +
</div>
 +
 
 +
[http://cooperazia.org.il/%D7%A4%D7%99%D7%A1%D7%AA-%D7%94%D7%A1%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%94/ פיסת היסטוריה] | [http://cooperazia.org.il/ מרכז הקואופרציה]
 +
 
 +
==היסטוריה ורקע פוליטי==
 +
 
 +
'''ראו גם'''
 +
*[[קואופרטיב]]
 +
 
 +
 
 +
'''לקריאה נוספת'''
 +
* [http://tnuathaavoda.info/economy/home-2-1105641553.html הקואופרציה בישראל] | [http://tnuathaavoda.info/ תנועת העבודה הישראלית] - אתר היסטורי
 +
* [http://on-the-left-side.org.il/%D7%94%D7%A7%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%A8%D7%A6%D7%99%D7%94-%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%A3-%D7%9C%D7%A9%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%99/ דוד סנדובסקי (2014),"הקואופרציה: מנוף לשינוי"]
 +
* ג'. ט. פרליי, סופר לועד הפועל הממשלתי, '''[http://www.nevo.co.il/law_html/law21/PG-1196-2.pdf צו פיטורי מס הכנסה (אגודות שיתופיות), 1942]''' תוספת מס' 2 לעיתון הרשמי, גליון, 1196  - המדנט הבריטי בא"י-פלסטינה, 21/5/1942
 +
 
 +
=תרבות קואופרטיבית: רדיפת הוגנות ודמוקרטיה=
 +
כדאי לתמצת מתוך המאמר המופלא: [[גיילס סיימון: לקחים לקואופרטיבים על הבטחת מבנה הוגן ודמוקרטי]]
 +
 
 +
=איך להקים [[קואופרטיב]]?=
 +
 
 +
 
 +
'''חושבים על הקמת קואופ?'''
 +
 
 +
 
 +
 
 +
==רישום משפטי של קואופרטיב בישראל==
 +
 
 +
''אגודה שיתופית, עמותה, חל"צ, חברה, שותפות; או שבכלל אין צורך ברישום?''
 +
 
 +
'''אגודה שיתופית בערבון מוגבל''' היא אחת מצורות הרישום המשפטי של תאגיד בישראל, כלומר ישות משפטית. בדומה לחברה בע"מ, האגודה השיתופית מאפשרת לנו לנהל עסקים באופן חוקי, כאשר הערבות להון וחובות האגודה, מוגבלים לסכום שכל חבר העמיד כאשר רכש יחידת השתתפות (מנייה).
 +
כמה מהמאפיינים אשר מתאימים את האגודה השיתופית לרישום קואופרטיב על פני חברה בע"מ:
 +
*אגודה שיתופית מתנהלת בצורה דמוקרטית, כלומר חברי האגודה מכריעים באסיפה על מדיניות והחלטות מהותיות, וממנים נציגים לניהול שוטף - ועד מנהל, בבחירה דמוקרטית.
 +
*לכל חבר אגודה, יש קול אחד באסיפה, לא משנה כמה יחידות השתתפות (מניות) רכש, וכמה השקיע ותמך בהון האגודה. לכל חבר או חברה לפחות יחידת השתתפות אחת.
 +
*יחידות השתתפות (מניות) של אגודה שיתופית אינן יכולות להיסחר, לא בבורסה ולא בכל דרך אחרת, אלא רק האגודה מוכרת אותן לחברים, וקונה אותן מהם. כך בעלי ההשפעה על האגודה הם החברים בה, אשר יש להם אינטרס בקיום היציב של האגודה ובפעילות העסקית שלה - הם הצרכנים הרוכשים מהאגודה, המתנדבים, העובדים בה, המספקים לה סחורה ושירותים - ולפעמים כולם יחדיו.
 +
*אגודה שיתופית פתורה מתקנות ופיקוח של רשויות מסוימות בהן חייבות חברות, כמו התשקיף לרשות לניירות ערך.
 +
*אגודה שיתופית יכולה לזכות בפטור מתשלום מס הכנסה, באם תוכיח כי רוב מכירותיה היו לחברי האגודה (יתכן בעיקר באגודות צרכנים).
 +
 
 +
 
 +
==ראו גם - הקמת קואופרטיבים==
 +
 
 +
<div style=" font-size:100%; height:28em; overflow:auto; border: 1px solid #088">
 +
*'''שקוף באוהל'''
 +
*[[רישום משפטי של קואופרטיב Cooperative Legal Structure]] | על מבני הרישום של קואופרטיב בישראל, בין אגודה לעמותה, דיוידנד, שכר לועד, דוח שנתי, קרן שמורה, סחר פנים, ושאלות לרשם
 +
*[[הוראות להקמת אגודה שיתופית (קואופרטיב)]], כלומר רישום משפטי בישראל, באמצעות [[רשם האגודות השיתופיות]]
 +
*[[תקנון מצוי לאגודה שיתופית אינו בנמצא: המדריך להרכבה, פיענוח והשוואת תקנוני קואופרטיבים]] | על תהליך הרישום המשפטי של אגודה שיתופית
 +
*[[פיתוח קואופרטיבים Cooperative Development]]
 +
* [[סדנת פיתוח קהילתי]]
 +
 
 +
 
 +
*'''קישורים חיצוניים בעברית'''
 +
 
 +
* [http://economy.gov.il/Trade/Cooperatives/Services_and_Authorities/Pages/Cooperative_Registration.aspx הקמת אגודה שיתופית ורישומה], מדריך, טפסים ופרטי קשר, באתר האגף לאיגוד שיתופי, משרד הכלכלה
 +
* [http://www.cooptlv.org/open_a_coop/ רוצה לפתוח קואופ?] מדריך להקמת קואופרטיב צרכני אורגני מאתר [http://www.cooptlv.org/open_a_coop/ הקואופרטיב האורגני - דרום ת"א].
 +
* [http://ecowiki.org.il/wiki/%D7%A4%D7%99%D7%AA%D7%95%D7%97_%D7%A2%D7%A1%D7%A7%D7%99%D7%9D_%D7%A9%D7%99%D7%AA%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%99%D7%9D:_%D7%94%D7%A6%D7%A2%D7%94_%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%94_%D7%94%D7%95%D7%92%D7%A0%D7%AA פיתוח עסקים שיתופיים: הצעה לכלכלה הוגנת] באתר [[אקו-ויקי]]
 +
* [http://opr8.org/miflezet/node/89 תהליך רישום 'המפלצת אגודה שיתופית' על תלאותיו וסופו הטוב] | המפלצת: בר-קפה קואופרטיב בקרית יובל
  
=מאגר מידע קואופרטיבי=
 
==מקורות ידע קואופרטיבי==
 
*'''[[רשימת יוזמות קואופרטיביות וקואופרטיבים]] | כאן בשקוף באוהל - הכנסו ועדכנו את הקואופרטיב שלכןם!'''
 
* [http://www.tamas.gov.il/NR/exeres/CC935B83-80AB-49AA-916D-12D46B75EF2B.htm מצבת האגודות השיתופיות] | רשם האגודות השיתופיות, משרד הכלכלה (לאחר החיפוש / סינון בחרו חלק מהטקסט, לחצו על shift ועל חץ מטה, לסימון שאר הרשימה והצגתה)
 
* [http://ica.coop/ ברית הקואופרטיבים הבינלאומית ICA - International Co-oprative Alliance]
 
* [http://prezi.com/uavnodmfawpk/once-upon-a-co-operative/# Once upon a co-operative...] - מצגת המתארת קואופרטיבים והשפעתם | ICA ברית הקואופרטיבים העולמית , באתר Prezi
 
* [http://ica.coop/en/whats-co-op/co-operative-identity-values-principles זהות, ערכים ועקרונות הקואופרציה] | ICA - ברית הקואופרטיבים העולמית
 
* [http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%91 קואופרטיב] | ויקיפדיה
 
* [http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fhe.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25D7%25A7%25D7%2595%25D7%2590%25D7%2595%25D7%25A4%25D7%25A8%25D7%25A6%25D7%2599%25D7%2594&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNGLt8ijHAzfwK7yBnXdKTv_aXNqeg עקרונות הקואופרציה, מידע נוסף] | ויקיפדיה
 
* [http://cultivate.coop/wiki/Main_Page Cultivate.Coop] ויקי עם מידע ותכני הדרכה על קואופרטיבים באנגלית
 
* [http://cultivate.coop/wiki/Cooperative דף: 'קואופרטיב'] | http://cultivate.coop/
 
* [http://ecowiki.org.il/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%91%D7%99%D7%9D פורטל קואופרטיבים] | אקו-ויקי - מקום המפגש של אקולוגיה, חברה וכלכלה
 
* [http://www.gfood.co.il/communities  שער לקהילות  מזון] | [http://www.gfood.co.il/ מזון טוב]
 
* [http://www.activism-festival.org.il/תמיכה-ורישות/ תמיכה ורישות] | עמותת פסטיבל אקטיביזם
 
* [https://drive.google.com/folderview?id=0By83DfioJ7sSb1dtWGw4anhfaUk&usp=sharing תיקיית מסמכים משותפת - קואופ ידע שיתופי]
 
* [http://www.shavim.org.il/ שווים] - אתר ידע וחברה של "הזרם השיתופי" ו"המעגל השיתופי" בתנועה הקיבוצית
 
* [http://www.shavim.org.il/takanonim/ בקיבוץ: אתר ידע לקיבוץ המתקדם] - מאגר תקנונים וידע ציבורי מקיבוצים שיתופיים | [http://www.shavim.org.il/ שווים]
 
* [https://groups.drupal.org/node/85584 רשימת קואופרטיבים בתחומי הטכנולוגיה והשינוי החברתי], האתרים השונים הם מאגר מידע חי לאתרים של הקואופים והקבוצות להן הם בונים אתרים.
 
* [[קואופרטיב טפסים - רשת הגנה מהבירוקרטיה]]
 
* הידע שנצבר אצל "דבורים ופרפרים" שמעורבים בכל מיני יוזמות קואופרטיביות.
 
* מאגרי ידע נוספים שאנחנו טרם מכירים.
 
* אקדמיות וגופי מחקר. אנשים שכותבים על זה מחקרים.
 
  
==איך להקים קואופרטיב?==
+
*'''קישורים  חיצוניים באנגלית'''
*[http://www.cooptlv.org/open_a_coop/ רוצה לפתוח קואופ?] מדריך להקמת קואופרטיב צרכני אורגני מאתר [http://www.cooptlv.org/open_a_coop/ הקואופרטיב האורגני - דרום ת"א].
+
*[[הוראות להקמת אגודה שיתופית (קואופרטיב)]], כלומר רישום משפטי בישראל, באמצעות [http://www.moital.gov.il/NR/exeres/51952055-3974-4CFF-8349-56F170C41F6F.htm רשם האגודות השיתופיות, משרד הכלכלה]
+
*[http://ecowiki.org.il/wiki/%D7%A4%D7%99%D7%AA%D7%95%D7%97_%D7%A2%D7%A1%D7%A7%D7%99%D7%9D_%D7%A9%D7%99%D7%AA%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%99%D7%9D:_%D7%94%D7%A6%D7%A2%D7%94_%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%9B%D7%9C%D7%94_%D7%94%D7%95%D7%92%D7%A0%D7%AA פיתוח עסקים שיתופיים | אקו ויקי]
+
  
<h2>How To Start a Coopreative - Resources in English מקורות באנגלית</h2>
 
 
*[http://cultivate.coop/wiki/Reasons_to_start_a_cooperative סיבות להקמת קואופרטיב, וסיבות למחשבה נוספת על הרעיון] | אתר הידע הקואופרטיבי http://cultivate.coop/  
 
*[http://cultivate.coop/wiki/Reasons_to_start_a_cooperative סיבות להקמת קואופרטיב, וסיבות למחשבה נוספת על הרעיון] | אתר הידע הקואופרטיבי http://cultivate.coop/  
*[http://cultivate.coop/wiki/Starting_a_cooperative הקמת קואופרטיב], מאמר מקיף | http://cultivate.coop/  
+
**[http://cultivate.coop/wiki/Starting_a_cooperative הקמת קואופרטיב], מאמר מקיף | http://cultivate.coop/  
*[http://cultivate.coop/wiki/Steps_to_starting_a_cooperative שלבים בהקמת קואופרטיב] | http://cultivate.coop/ .
+
**[http://cultivate.coop/wiki/Steps_to_starting_a_cooperative שלבים בהקמת קואופרטיב] | http://cultivate.coop/ .
*[http://cultivate.coop/wiki/Category:Cooperative_basics קטגוריה: מידע בסיסי על קואופרטיבים] | http://cultivate.coop/ .
+
**[http://cultivate.coop/wiki/Category:Cooperative_basics קטגוריה: מידע בסיסי על קואופרטיבים] | http://cultivate.coop/ .
 +
 
 +
 
 +
*[http://www.plunkett.co.uk/resources/index.cfm מקורות מידע לפיתוח של פאבים קואופרטיבים, חנויות קהילתיות ומזון מקומי] | [http://www.plunkett.co.uk/ Plunkett Foundation]
 +
**[http://www.pubs.coop/support/tools-and-resources/pubs כלים ומקורות להקמה והפעלת פאב קהילתי] | [http://www.pubs.coop/ Plunket - Co-operative Pubs Online]
 +
**[http://www.communityshops.coop/support/tools-and-resources/shops כלים ומקורות להקמה והפעלת חנות קהילתית] | [http://www.communityshops.coop/ Plunket - Community Shops Online]
 +
**[http://www.makinglocalfoodwork.co.uk/resources.cfm כלים וקישורים להקמה והפעלת מיזמי מזון קהילתיים] | [http://www.makinglocalfoodwork.co.uk/ Plunket - Making Local Food Work]
 +
 
 +
 
 
*[http://www.cdi.coop/resource-center/self-learning/ מקורות למידה עצמית ומדריכים להקמת קואופרטיב] | [http://www.cdi.coop/ Cooperative Development Institute - CDI המרכז לפיתוח קואופרטיבי]
 
*[http://www.cdi.coop/resource-center/self-learning/ מקורות למידה עצמית ומדריכים להקמת קואופרטיב] | [http://www.cdi.coop/ Cooperative Development Institute - CDI המרכז לפיתוח קואופרטיבי]
 
*[http://ica.coop/en/whats-co-op/start-co-op קישורים למקורות מידע על הקמת קואופרטיבים] | ICA - ברית הקואופרטיבים העולמית
 
*[http://ica.coop/en/whats-co-op/start-co-op קישורים למקורות מידע על הקמת קואופרטיבים] | ICA - ברית הקואופרטיבים העולמית
שורה 44: שורה 151:
 
*[http://usworker.coop/education Educational and Instructional documents] |  The United States Federation of Worker Cooperatives
 
*[http://usworker.coop/education Educational and Instructional documents] |  The United States Federation of Worker Cooperatives
 
*[http://www.creatives.uk.coop/ Creative Co-operatives] |  for workers in the creative industries who are interested in collaborating and co-operating with other people
 
*[http://www.creatives.uk.coop/ Creative Co-operatives] |  for workers in the creative industries who are interested in collaborating and co-operating with other people
*[http://www.sustainweb.org/foodcoopstoolkit/ FOOD CO-OPS TOOLKIT] | http://www.sustainweb.org/
+
*[http://www.sustainweb.org/foodcoopstoolkit/ FOOD CO-OPS TOOLKIT] | sustainweb.org
 +
</div>
 +
<font size="3">
 +
*גללו מטה כדי לראות עוד
 +
</font>
  
=רישום משפטי של קואופרטיב כתאגיד בישראל=
+
='''ראו גם:''' מידע כללי בנושא קואופרציה וקואופרטיבים=
'''אגודה שיתופית, עמותה, חל"צ, חברה, שותפות או שאפשר בלי יישות משפטית כלל?'''
+
  
===קישורים חיצוניים===
 
*[http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%92%D7%95%D7%93%D7%94_%D7%A9%D7%99%D7%AA%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%AA אגודה שיתופית] | ויקיפדיה
 
  
*[http://www.nevo.co.il/law_html/law01/002_001.htm פקודת האגודות השיתופיות. נבו]
 
  
*[http://www.moital.gov.il/NR/exeres/A862C335-8560-4CAE-A7AB-2D498BA3574B.htm פקודת " כולל תקנות משנה]
+
* [[קואופרטיב]]
 +
* [[התנועה הקואופרטיבית]]
 +
* [[כלכלה דמוקרטית]]
 +
* [[רשם האגודות השיתופיות]]
  
*[http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwww.moital.gov.il%2FNR%2Fexeres%2FA862C335-8560-4CAE-A7AB-2D498BA3574B.htm&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNH4UDsu2a_cjMD00J5rWgjWEhsw4g פקודת האגודות השיתופיות באתר משרד הכלכלה]
 
 
*[http://www.google.com/url?q=http%3A%2F%2Fwww.moital.gov.il%2FNR%2Fexeres%2F51952055-3974-4CFF-8349-56F170C41F6F.htm&sa=D&sntz=1&usg=AFQjCNFPgb9-P7CNAAQsVO3P9EfciRHxDQ אתר רשם האגודות השיתופיות במשרד הכלכלה]
 
  
*[https://drive.google.com/file/d/0By83DfioJ7sSRGRiWWdUc1dnWHc/edit?usp=sharing פיתוח עסקים שיתופיים - מסמך של מכון צפנת]
+
* [[הבאר - קואופרטיב באר שבע]]
 +
* [[הבר קיימא | הבר-קיימא: בר מסעדה טבעוני]] | פלורנטין, ת"א
 +
* [[קפה חברותא | קפה חברותא: בית העם בקריית שמונה]]
 +
* [[המפלצת בר קפה קואופרטיבי - קריית יובל ירושלים | המפלצת: בר קפה קואופרטיב]] | קריית יובל, ירושלים
 +
* [[שלנו]], הסופר-מרקט הקואופרטיבי | שדרות ההשכלה, ת"א
 +
* [[אופק]], הבנק הקואופרטיבי - בהקמה
 +
* [[שפע חדיש]]
 +
* [[ישראקבב]]
 +
* [[מגפון אתר חדשות קואופרטיבי]]
  
*[http://ica.coop/sites/default/files/Factsheet%20-%20Differences%20between%20Coops%20Corps%20and%20NFPs%20-%20US%20OCDC%20-%202007.pdf  Factsheet: Differences between Co-operatives, Corporations and Non-Profit Organisations] טבלת השוואה בין קואופרטיבים, תאגידים ומלכ"רים | ICA ברית הקואופרטיבים העולמית
 
  
*[http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%AA%D7%94 עמותה | ויקיפדיה]
+
* co-opr8 [[דמוקרטיה אקטיביסטית]]
 +
** [[קואופרטיב הפקות]]
 +
** [[קואופרטיב טפסים - רשת הגנה מהבירוקרטיה]]
 +
** [[קואופרטיב אחסון אתרים Cooperative Web Hosting]]
 +
** [[תוכנית עבודה דמוקרטית-קואופרטיבית ל2014]]
  
*[http://old.justice.gov.il/mojheb/RasutHataagidim/RashamAmutot אתר רשם העמותות] | [http://index.justice.gov.il/ משרד המשפטים]
 
  
*[http://www.justice.gov.il/MOJHeb/RasutHataagidim/RashamAmutot/ChapesMeyda/ChokHaamutot.htm חוק העמותות המשולב] | רשם העמותות, משרד המשפטים
+
* [[שדה האוהלים]]
 +
** [[שדה האוהלים 2]]
 +
* [[דיור קואופרטיבי Cooperative Housing]]
  
*[http://old.justice.gov.il/NR/exeres/29A7BD5E-B58B-4A76-B8C0-C8879FAFDFDC,frameless.htm?NRMODE=Published חוקים ותקנות] | רשם העמותות, משרד המשפטים
 
  
*[http://www.guidestar.org.il/ גיידסטאר: מאגר המידע על עמותות וחל"צ בישראל] - זכיין משרד המשפטים, מפועל ע"י [http://nptech.org.il/ NPtech]
 
  
*[http://www.justice.gov.il/NR/rdonlyres/7B0E4444-43F4-4860-B651-6CDC7D2ABE25/38901/peilotiskit.pdf הנחיות רשות התאגידים בעניין פעילות עסקית של עמותה] - אתר [http://old.justice.gov.il/MOJHeb/RasutHataagidim/ רשות התאגידים] | משרד המשפטים
+
<center>
 +
=='''[[רשימת יוזמות קואופרטיביות וקואופרטיבים | רשימת הקואופרטיבים ~]]  מומלץ לעדכן על הקואופ שלך'''==
 +
</center>
 +
{{תבנית:רשימת קואופרטיבים}}
  
*[http://www.6tzvaim.com/node/160 ניהול מלכ"רים - ידע מקצועי] | אתר [http://www.6tzvaim.com/ עמותת שישה צבעים].
+
=מה זו הצלחה בקואופרטיבים? איך לגרום לקואופרטיב להצליח?=
 +
==המיקוד הדו-ראשי: עסק משתלם מחד וקהילה בעלת ערך מאידך==
 +
;[http://theconversation.com/murray-goulburn-saga-has-roots-in-deregulation-59607 Tim Mazzarol(2016), "Murray Goulburn saga has roots in deregulation". The Conversation (Australia Edition), 25/5/2016. נדלה ב28/5/2016]
 +
:אמ;לק - "קואופ, כעסק, צריך להיות ממוקד לספק ללקוחותיו את המחירים הטובים ביותר בעלויות הנמוכות ביותר שהוא יכול.. כל השקעה צריכה להיות מעוצבת כך. שוות-ערך בסולם החשיבות היא יכולתו של הקואופ לשמור על נאמנות בעליו, לא רק בזכות המחירים או הדיוידנדים שהוא מחלק, אלא מתוך כך שהם מרגישים חוש בעלות ושייכות לקהילה בעלת ערך, שתאבד עם הקואופ ייעלם". (מאת ברוך אורן)
  
*[http://opr8.org/node/144 בין קואופרטיבים לעסקים חברתיים] - מאמר דעה | שי קנוהל, [http://opr8.org/ co-opr8 - קואופרטיב דמוקרטיה אקטיביסטית]
+
<div dir="ltr">
 +
:"Cooperative enterprises are owned by their members who also have a trading or patronage relationship with them. What differentiates them from other businesses is the democratic governance of the business, with member-owners having a say in major strategic decisions.
  
*[[קואופרטיב או עמותה: איך כדאי לנהל את המחאה?]]
+
:"Management of a cooperative is therefore more complex and the board and executive leadership team must maintain the trust and loyalty of the members to keep the business strong. They also need to balance the member’s interests as suppliers (patrons) and as investors, while encouraging them to see themselves as owners of the cooperative and members of a community of purpose.
  
*[[רשת המאהבים: המגזר החמישי]]
+
:"The financial strength of the cooperative is only as important as the financial strength of its members. To survive the cooperative must maintain a clear social and economic purpose with the members' interests first and foremost.
  
==על התקנון של אגודה שיתופית==
+
:[...]
'''[[תקנון מצוי לאגודה שיתופית אינו בנמצא: המדריך להרכבה, פיענוח והשוואת תקנוני קואופרטיבים]]'''
+
  
 +
:"As a business it must be frugal and focused on delivering its members the best prices at the lowest costs it can. Any investment and growth should be designed to provide its members with the best long term returns to their businesses as suppliers or buyers, not just to see the value of its share capital appreciate.
  
==השוואה בין אגודה שיתופית לעמותה ברישום קואופרטיב כתאגיד בישראל==
+
:"Of equal importance is the cooperative’s ability to keep its members loyal not just through the prices or dividends that it offers, but because they feel a sense of ownership and being part of a community of purpose that would be lost if the cooperative disappeared."
 +
</div>
 +
=קישורים חיצוניים=
  
===דיווידנד===
+
* [http://ica.coop/ ברית הקואופרטיבים הבינלאומית ICA - International Co-oprative Alliance]
דיוידנד, בשפת בני אדם, הוא החלק היחסי של בעל מנייה ברווחי התאגיד/עסק. לרוב,מחושב הרווח בסוף השנה, והועד המנהל באישור האסיפה הכללית/הדריקטוריון מחליט על החלק שיופרש כרווח לבעלי המניות.
+
** [http://ica.coop/en/whats-co-op/co-operative-identity-values-principles זהות, ערכים ועקרונות הקואופרציה], באתר ברית הקואופרטיבים העולמית ICA
*באגודה שיתופית מותר להפריש דיוידנד מהרווחים,וכאשר עושים זאת, חובות המס על הרווחים וחובות המס האישיות על בעלי המניות דומות לחברה בע"מ.
+
*** [http://prezi.com/uavnodmfawpk/once-upon-a-co-operative/# Once upon a co-operative...],מצגת המתארת קואופרטיבים והשפעתם, ברית הקואופרטיבים העולמית ICA , באתר Prezi
*אין חובה לחלק דיוידנד באגודה, ויש אגודות המגבילות בתקנון את החלוקה מראש: למשל שהרווח לא יחולק כדיוידנד, אלא רק כהטבות לחברי האגודה בתחום פעולתה - למשל בקואופרטיב מזון-מכולת, החברים יזכו להנחה על המוצרים הקשורה לרווח.
+
** [http://ica.coop/en/directory/members רשימת חברי הברית Find Alliance Memebers], באתר ברית הקואופרטיבים העולמית ICA
יש גם אפשרות להגביל את החלוקה לגמרי, ולפעול ללא כוונות רווח - כלומר לא לחלק כלל הטבות יחסיות לרווח, ולפעול בדומה לחל"צ.
+
*** [http://stories.coop/ סיפורי הקואופרטיבים ברחבי העולם במילים, תמונות ווידאו Stories.coop]
*בעמותה ובחברה לתועלת הציבור (חל"צ), אסור לחלק דיוידנד, או הטבות יחסיות לחברים, וכל הרווחים חייבים להיות מושקעים בפעילות העמותה - הוצעות תפעוליות, רכש, שכירות/ או נדל"ן, שכר עובדים וכו'. כספי העמותה מוגדרים ככספי ציבור, וכך היא יכולה להנות מתקציב ציבורי מהממשלה ומרשויות מקומיות.
+
  
===שכר חברי ועד מנהל===
 
בעמותה אסור לשלם שכר לחבר ועד פרט לגמול סמלי (15 אש"ח) - [ חוק העמותות סעיף 26א, נבו]
 
:שכר חברי הועד (תיקון מס' 3)  תשנ"ו-1996 (תיקון מס' 10) תשס"ז-2007
 
:26א.  האסיפה הכללית רשאית להחליט על תשלום שכר לחברי הועד; החליטה כי יש לשלם שכר, תקבע את גובה השכר בכפוף להוראות לפי סעיף 34א.
 
  
אגודה מרכזית - קואופ של קואופים. שם אי אפשר לנהל עסקים וגם להיות יו"ר בתפקיד מנהל או גזבר.
 
  
באגודה שיתופית, יו"ר יבצע את תפקידו כיו"ר בהתנדבות. אבל, הוא יכול להיות מועסק ע"י האגודה השיתופית בתפקיד אחר, ועל התפקיד האחר יכול לקבל שכר (כך בשיחה עם איציק ממרכז הקואופרציה). למשל, יו"ר אגד אגודה שיתופית לתחבורה בע"מ יכול לעשות משמרות כנהג אוטובוס, ויקבל על כך שכר. באותו עניין ראו [http://www.moital.gov.il/NR/exeres/4EFB0344-CD3B-4945-BBB3-AA74B3A83198.htm תקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה), סעיף 24א]
+
* [http://economy.gov.il/Trade/Cooperatives/Pages/default.aspx  האגף לאיגוד שיתופי - רשם האגודות השיתופיות], באתר משרד הכלכלה
24א. בחירת יושב ראש ועד באגודה מרכזית (תיקון: תשמ"א)
+
** [http://economy.gov.il/Trade/Cooperatives/Pages/Registrar_Cooperative.aspx אודות רשם האגודות השיתופיות], באתר האגף לאיגוד שיתופי, משרד הכלכלה
:באגודה מרכזית לא ייבחר כיושב ראש הועד או המועצה חבר המכהן בתפקיד של מנהל או גזבר באותה אגודה; בנסיבות מיוחדות רשאי הרשם לפטור אגודה מרכזית פלונית מהוראת תקנה זו אם אינה מנהלת עסקים כלכליים ועיקר מטרותיה הן ארגוניות.
+
*** [http://www.moital.gov.il/NR/exeres/F78A9144-6B80-4463-A270-8DAE441DAF77.htm תפקידים ופרטי קשר באגף לאיגוד שיתופי], באתר הישן, משרד הכלכלה (תמ"ת)
 +
*** [http://www.moital.gov.il/NR/exeres/58AF375C-7123-4A8F-96D6-4FCDA088EB92.htm רשם האגודות השיתופיות, האגף לאיגוד שיתופי], באתר הישן, משרד הכלכלה (תמ"ת)
 +
* [http://apps.moital.gov.il/Cooperatives/default.aspx רשימת האגודות השיתופיות] | באתר האגף לאיגוד שיתופי, משרד הכלכלה
  
24. כינוס ישיבה ראשונה של ועד ובחירת יושב ראש הועד (תיקון: תשמ"א תשמ"ב, תשמ"ד)
 
:(א) הוועד יקיים את ישיבתו הראשונה תוך 30 יום מיום פרסום תוצאות הבחירות; לא כונסה ישיבת הוועד הראשונה במועד האמור, רשאים לכנסה שני חברי הוועד, או שליש ממספר חבריו, לפי המספר הגדול יותר.
 
:(ב) בישיבתו הראשונה יקבע הוועד את סדרי עבודתו ויבחר מבין חבריו יושב-ראש ובעלי תפקידים לפי הוראות תקנות האגודה, זולת אם נבחרו קודם לכן באסיפה הכללית. אולם לא ייבחר ליושב ראש הוועד חבר המשמש מזכיר או גזבר האגודה או בעל תפקיד דומה בה, למעט באגודות מסוג קיבוץ או מושב שיתופי.
 
:(ג) יושב ראש הועד לא יכהן בתפקיד מינהלי או ביצועי באגודה, לרבות תפקיד בניהול עסקי האגודה. בנסיבות מיוחדות רשאי הרשם לפטור אגודה פלונית או סוג של אגודות מהוראה זו.
 
  
מה אמר על כך רשם האגודות השיתופיות בשאלה ממוקדת בנושא? "בקיבוץ ליו"ר מותר ללכת לעבוד ברפת. כן, אבל בקיבוץ, יש שיוויון מלא בין החברים, ללא תלות ברמת ההשקעה. שכר שווה ותקציב שווה. אין עובדים בקיבוץ."
+
* [http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%91 קואופרטיב] | ויקיפדיה
 +
** [https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%A8%D7%A6%D7%99%D7%94 קואופרציה] | ויקיפדיה
 +
** [https://en.wikipedia.org/wiki/Rochdale_Principles Rochdale_Principles], עקרונות הקואופרציה, באנגלית | ויקיפדיה
 +
** [https://en.wikipedia.org/wiki/Co-operative_economics Co-operative Economics] כלכלה קואופרטיבית, באנגלית | ויקיפדיה
  
===חובת הגשת דוח שנתי===
 
*עמותה חייבת להגיש דו"ח כספי שנתי. [http://www.nevo.co.il/law_html/law01/p182k1_001.htm#Seif31 חוק העמותות סעיף 38]
 
:(א)  עמותה חייבת להגיש לרשם את המסמכים המקוריים הבאים או העתקיהם המאושרים כדין, חתומים בידי שניים מחברי הועד:
 
:[..]
 
:(ב)  (1)  המסמכים המפורטים בפסקאות (1) עד (5) יוגשו תוך שבועיים מיום קבלת ההחלטה או מיום האירוע;
 
:[..]
 
:(ב)(3)  דו"ח כספי ודוח מילולי יוגשו במועד הקבוע בסעיף 36(ד).
 
  
*גם אגודה שיתופית חייבת בהגשת דו"ח שנתי לרשם האגודות. העלויות הבסיסיות יותר גבוהות משום שעל אגודה מוטלת חובת ניהול ספרים כפולים כמו חברה בע"מ (כדאי להרחיב בענייני מס).
+
* [http://cultivate.coop/wiki/Main_Page Cultivate.Coop] ויקי עם מידע ותכני הדרכה על קואופרטיבים באנגלית
 +
** [http://cultivate.coop/wiki/Cooperative דף: 'קואופרטיב'] | http://cultivate.coop/
  
===קיום קרן שמורה לרווחת החברים===
 
בעמותה אין קרן לרווחת חברי העמותה.
 
  
באגודה שיתופית יש אפשרות להקים קרן שמורה - אוסף הון מופרד מנכסי האגודה, אשר מנוהל באופן נפרד וזמין להשקעה חוזרת באגודה, אבל מוגן מקשיים כלכליים של האגודה. http://www.bdo.co.il/?CategoryID=201&ArticleID=2161
+
* [http://ecowiki.org.il/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%91%D7%99%D7%9D פורטל קואופרטיבים] | אקו-ויקי - מקום המפגש של אקולוגיה, חברה וכלכלה
===סחר פנים בין חברי האגודה השיתופית===
+
* [http://www.gfood.co.il/communities  שער לקהילות  מזון] | [http://www.gfood.co.il/ מזון טוב]
* בין חברי קואופ אפשר לעשות עסקאות פטורות ממס.
+
* [http://www.activism-festival.org.il/תמיכה-ורישות/ תמיכה ורישות] | עמותת פסטיבל אקטיביזם
* בין חברי עמותה העסקאות ממוסות כמו בין כל 2 אזרחים.
+
* [https://drive.google.com/folderview?id=0By83DfioJ7sSb1dtWGw4anhfaUk&usp=sharing תיקיית מסמכים משותפת - קואופ ידע שיתופי]
 +
* [http://www.shavim.org.il/ שווים] - אתר ידע וחברה של "הזרם השיתופי" ו"המעגל השיתופי" בתנועה הקיבוצית
 +
* [http://www.shavim.org.il/takanonim/ בקיבוץ: אתר ידע לקיבוץ המתקדם] - מאגר תקנונים וידע ציבורי מקיבוצים שיתופיים | [http://www.shavim.org.il/ שווים]
 +
* [https://groups.drupal.org/node/85584 רשימת קואופרטיבים בתחומי הטכנולוגיה והשינוי החברתי], האתרים השונים הם מאגר מידע חי לאתרים של הקואופים והקבוצות להן הם בונים אתרים.
 +
* (-:
  
===שאלות לרשם האגודות השיתופיות בנושא קואופ ועמותה===
+
=עקרונות, מקורות ותובנות ביצירת מאגר הידע=
מתוך תכתובת בין ברוך אורן לנציג רשם האגודות, בעקבות דחיית רישום 'דמוקרטיה אקטיביסטית' - אגודה שיתופית לשינוי חברתי
+
igudshitufi@moital.gov.il
+
* רישום הקואופ - יש להגיש תקנון מתוקן, במיוחד להעיף את "שינוי חברתי" מהמטרות ולהוסיף דמי פדיון ריאליים אם מדובר בקואופ למתן שירותים. עד שנתיים מיום בקשת היציאה מהקואופ.
+
:לחלופין, לרשום אגודה צרכנית סטנדרטית לפי תקנון חברותא, עם שם צרכני יותר, שתספק את שירותי המסחר והחלפת הכספים הנדרשים לד"א.
+
* האם שכר לחברי ועד? לפי מה שעונה הרשם - הם לא אוהבים את זה בכלל ולפרשנותם, ליו"ר הועד אסור ממש בפקודה וחברי הועד צריכים להיות כאלו בהתנדבות. ולכן לא לרשום בתקנון שחברי הועד מתוגמלים. לדעתו של טל, אפילו צריכים להיות בתגמול צנוע יותר ממה שמקובל בעמותות.
+
* איפה אפשר לראות פרטים של קואופים כמו בגיידסטאר? אין גישה דרך הרשת, צריך להגיע פיזית ולצלם. זה נגיש ציבורית אבל לא זמין
+
:שווה אולי ליזום מהלך עם הסדנא להשקפת המידע הזה.
+
  
=על מאגר הידע=
+
 
==עקרונות מנחים ותובנות ביצירת מאגר הידע==
+
==שתי רמות של איסוף ידע==
יש שתי רמות של איסוף ידע:
+
 
#הרמה של הסקרנות הטבעית והרצון לתעד את התהליך האישי/קבוצתי ואולי גם לדאוג לפרסם תוכנית עסקית וכדומה.
 
#הרמה של הסקרנות הטבעית והרצון לתעד את התהליך האישי/קבוצתי ואולי גם לדאוג לפרסם תוכנית עסקית וכדומה.
#"שרשרת המזון" של הידע: נכונות להיות פתוחים לאנשים סקרנים (חוקרים), נכונות של החוקרים להעמיד מחקרים גולמיים ושל חוקרים נוספים לעבד את המחקרים הגולמיים לכדי ידע מעובד יותר. קצת כמו הסדנא לידע ציבורי ובלוגרים. במשמר החברתי זה מחלקת כנסת ומחלקת מחקר.=רשימת ענפי ידע=
+
#"שרשרת המזון" של הידע: נכונות להיות פתוחים לאנשים סקרנים (חוקרים), נכונות של החוקרים להעמיד מחקרים גולמיים ושל חוקרים נוספים לעבד את המחקרים הגולמיים לכדי ידע מעובד יותר. קצת כמו הסדנא לידע ציבורי ובלוגרים. במשמר החברתי זה מחלקת כנסת ומחלקת מחקר.
 +
 
 +
 
 +
==רשימת ענפי ידע==
 
* איך ידע נולד?
 
* איך ידע נולד?
:הזנב הארוך: מאגרים סודיים ומישהו אורז ומוכר אותו למשל ספרים שאבא של ברוך קונה
+
:הזנב הארוך: מאגרים סודיים ומישהו אורז ומוכר אותו למשל ספרים מקצועיים
:ידע שארוז בעטיפות של ספרים בחנות ספרים. מצליחים לארוז. והרבה מהעניין זה הרשת שבה הם מצליחים להפיץ את המוצרים שלהם.
+
:ידע שארוז בעטיפות של ספרים בחנות ספרים. מצליחים לארוז. הרבה מהעניין זה הרשת שבה מצליחים להפיץ את המוצרים.
 
:ידע שנצבר בתוך חברות מסחריות קוקה קולה, גוגל וכדומה.
 
:ידע שנצבר בתוך חברות מסחריות קוקה קולה, גוגל וכדומה.
 +
 +
 +
==ידע בנושא קואופרטיבים - היכן כדאי לחקור עוד?==
 +
* הידע שנצבר אצל "דבורים ופרפרים" שמעורבים בכל מיני יוזמות קואופרטיביות: [[קואופרטורים - יוצרי קואופרציה Cooperators]]
 +
* מאגרי ידע נוספים שאנחנו טרם מכירים.
 +
* אקדמיות וגופי מחקר. אנשים שכותבים על זה מחקרים
 +
* אתרים של קואופרטיבים וארגונים לפיתוח קואופרטיבי
 +
* סרטים וסרטונים על קואופרטיבים באינטרנט

גרסה אחרונה מתאריך 02:24, 28 במאי 2016

זהו דף הקשור ליוזמת מאגר ידע קואופרטיבי. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.

מוזמנות ומוזמנים להוסיף, לעדכן, להעתיק, ובמיוחד לשתף את המידע, בציון המקור כמובן :-)

תוכן עניינים

הקואופרטיב והקואופרציה Co-operative & Cooperation

קוֹאוֹפֶּרָטיב הוא האיגוד המיישם את רעיונות הקואופרציה. [...] הקואופרטיבים נפוצים מאוד ברחבי העולם בצורותיהם השונות בצריכה, בתחום הפיננסי, בייצור ועוד. כיום חברים כמיליארד איש ברחבי העולם בקואופרטיבים. [...]" קואופרטיב | ויקיפדיה


- זאת בניגוד למודל הרווח במשק של עסקים וחברות רגילות, לפיו מנהל ודריקטוריון ממונים ע"י בעלי השליטה הריכוזיים בעסק, כלומר בודדים מתוך מחזיקי המניות לטובת רווח הם אלו שקובעים את מדיניות העסק. לרוב הם אלו שביכולתם להשקיע את ההון הרב ביותר, והקדימו את האחרים בהשקעתם.

בקואופרטיב צרכנים, החברים הם מלקוחותיו הקבועים של הקואופרטיב ומעוניינים במוצרים טובים וזולים, לאורך זמן.

בקואופרטיב עובדים, החברים מעוניינים במקום עבודה יציב, בתנאים הוגנים ובשכר מקיים.

- לעומת זאת, בעסקים ריכוזיים בעלי השליטה משקיעים ומכווינים את העסק למטרות השאת הרווחים. הם יהיו מוכנים לסכן את קיום העסק, ולהגדיל את רווחיו ככל האפשר על חשבון עובדיו ולקוחותיו.

- עסקים רגילים לא מרבים לשתף פעולה עם עסקים אחרים, חוץ מעסקים בשליטה משותפת של אותם משקיעים ( קונגלומרט ), או אם שיתוף הפעולה מביא ליצירת חזית של מחיר גבוה לרעת הצרכנים או תנאים מגבילים לרעת העובדים, תוך מלחמה בעסקים חדשים בתחום ( אוליגופול ).


יסודות

"[...] למן הקמתה של הקואופרציה הראשונה ברוצ'דייל התפתחה התנועה הקואופרטיבית בארצות רבות בעולם. התנועה הקואופרטיבית בעולם מאוגדת כיום במסגרת הארגון הבין-לאומי: 'הברית הקואופרטיבית הבין-לאומית' (I.C.A – International Cooperative Alliance) במסגרת זו חברים למעלה מ-800 מליון חברים וחברות ברחבי העולם.

א. ההגדרה - הקואופרטיב הוא התאגדות עצמאית של בני אדם, המתאחדים מרצונם החופשי על מנת לספק את צרכיהם הכלכליים, החברתיים והתרבותיים באמצעות מיזם עסקי שהוא בבעלותם המשותפת ובשליטתם הדמוקרטית.

ב. הערכים - יסוד מסד לקואופרציה הם ערכי האחריות ההדדית, העזרה ההדדית, הדמוקרטיה, שוויון ערך האדם, הצדק החברתי והסולידריות. בנאמנות למסורת אבות התנועה, דוגלים חברי הקואופרציה בערכי היושר, הפתיחות, הדאגה לזולת והאחריות הכלל-חברתית.

ג. העקרונות - העקרונות הם סימני הדרך ודרכי הגישה המאפשרים לחברי הקואופרטיב לתרגם ערכים אלה לשפת המעש. [...]" פיסת היסטוריה | מרכז הקואופרציה


שבעת עקרונות הקואופרציה

גללו מטה כדי לראות את השאר

"[...]

  • עקרון מספר 1: חברות וולונטרית ופתוחה

הקואופרטיבים הם ארגונים וולונטריים הפתוחים לכל אדם היכול להפיק תועלת מעשייתם והנכון לקבל על עצמו את החובות הכרוכות בחברות בהם, וזאת ללא כל אפליה הנובעת מהבדלי מין, מצב חברתי, גזע, דת, לאום או דעה פוליטית.

  • עקרון מספר 2: ניהול דמוקרטי על ידי החברים

הקואופרטיבים הם ארגונים דמוקרטיים המנוהלים על ידי חבריהם, המשתתפים באופן פעיל בקבלת ההחלטות ובקביעת המדיניות. חברים וחברות הנבחרים לתפקידי ניהול בקואופרטיבים חייבים בדיווח תקופתי לכלל החברים. בקואופרטיבים בסיסיים (בהם החברים הם בני אדם) כל החברים הם בעלי זכות הכרעה שווה, ז.א. לכל אחד קול אחד. גם הקואופרטיבים האזוריים, הארציים והבינלאומיים (בהם החברים הם קואופרטיבים) מאורגנים בצורה ודמוקרטית הולמת.

  • עקרון מספר 3: ההשתתפות הכלכלית של החברים

חברי הקואופרטיב תורמים להונו על פי יסודות הוגנים המוסכמים ביניהם. הון זה הוא בשליטתם הדמוקרטית. בדרך כלל, חלק מהון הקואופרטיב הוא רכושם המשותף של כלל החברים ואינו ניתן לחלוקה ביניהם. ברוב המקרים חברי הקואופרטיב מקבלים תשלומי רבית זעירים או אפסיים על ההון שהשקיעו בקואופרטיב כדמי החברות בו. החברים הם המחליטים על יעוד והשימוש בעודפים וברווחים של הקואופרטיב בין אחד או יותר מהיעדים הבאים: פיתוח הקואופרטיב, כאשר הגדלת ההון שאינו ניתן לחלוקה היא אפשרות אחת לכך; תגמול החברים בהתאם לחלקם היחסי בפעילות הכלכלית של הקואופרטיב; או קידום כל פעילות או יעוד אחר עליו יחליטו חברי הקואופרטיב.

  • עקרון מספר 4: עצמאות ואוטונומיה

הקואופרטיבים הם ארגונים עצמאיים הפועלים לחיזוק העזרה ההדדית בין חבריהם במסגרת שהיא בשליטתם הדמוקרטית. אם וכאשר הם משתפים פעולה עם ארגונים או מוסדות אחרים, כולל מוסדות ממלכתיים, או מגייסים הון ממקורות חיצוניים, הם עושים זאת בתנאים המבטיחים את המשך השליטה הדמוקרטית של החברים בקואופרטיב והמבטיחים את עצמאותו.

  • עקרון מספר 5: חינוך, הכשרה ומידע

הקואופרטיבים מעניקים הכשרה, הדרכה וחינוך לחבריהם, למנהיגיהם הנבחרים, למנהליהם ולעובדים המועסקים על ידם, על מנת לחזק את תרומתם לקיומו ולהתפתחותו של הקואופרטיב. הם מספקים מידע וידע לצבור הרחב – ובמיוחד לקובעי המדיניות ולבני הדור הצעיר – אודות טבעם, תרומתם ויתרונותיהם של הקואופרטיבים והקואופרציה.

  • עקרון מספר 6 : שתוף פעולה בין קואופרטיבים

הקואופרטיבים משרתים את חבריהם ביעילות מרבית ומחזקים את התנועה הקואופרטיבית כאשר הם משתפים פעולה במערכות מקומיות, ארציות, אזוריות ובינלאומיות.

  • עקרון מספר 7: מחויבות לקהילה

הקואופרטיבים פועלים לקידום פיתוח אנושי בר-קיימא בקהילותיהם ובחברתם בצורות ובדרכים עליהן החליטו חבריהם."

פיסת היסטוריה | מרכז הקואופרציה

היסטוריה ורקע פוליטי

ראו גם


לקריאה נוספת

תרבות קואופרטיבית: רדיפת הוגנות ודמוקרטיה

כדאי לתמצת מתוך המאמר המופלא: גיילס סיימון: לקחים לקואופרטיבים על הבטחת מבנה הוגן ודמוקרטי

איך להקים קואופרטיב?

חושבים על הקמת קואופ?


רישום משפטי של קואופרטיב בישראל

אגודה שיתופית, עמותה, חל"צ, חברה, שותפות; או שבכלל אין צורך ברישום?

אגודה שיתופית בערבון מוגבל היא אחת מצורות הרישום המשפטי של תאגיד בישראל, כלומר ישות משפטית. בדומה לחברה בע"מ, האגודה השיתופית מאפשרת לנו לנהל עסקים באופן חוקי, כאשר הערבות להון וחובות האגודה, מוגבלים לסכום שכל חבר העמיד כאשר רכש יחידת השתתפות (מנייה). כמה מהמאפיינים אשר מתאימים את האגודה השיתופית לרישום קואופרטיב על פני חברה בע"מ:


ראו גם - הקמת קואופרטיבים


  • קישורים חיצוניים בעברית


  • קישורים חיצוניים באנגלית



  • גללו מטה כדי לראות עוד

ראו גם: מידע כללי בנושא קואופרציה וקואופרטיבים





רשימת הקואופרטיבים ~ מומלץ לעדכן על הקואופ שלך

עדכון 2014

תחום תת תחום קישור ותק אשת/אישקשר
שיתוף פעולה דמוקרטי יעוץ אירגוני דמוקרטי, בניית אתרים ומאגרי מידע, הדרכה, מימון קהילתי, תקשורת מקרבת co-opr8 - דמוקרטיה אקטיביסטית אתר אינטרנט, קבוצת פייסבוק 2013 צרו קשר דרך האתר
תוכנה וטכנולוגיה בניית אתרים, יעוץ אירגוני, הדרכה ותמיכה רשימת קואופרטיבים, בעיקר מארה"ב המספקים שירותים אירגוניים, באמצעות דרופל - מערכת תוכן בקוד פתוח, מאגר מידע קואופרטיבי בקבוצת דיון של דרופל, דרופל - מערכת תוכן בקוד פתוח Drupal, 2010
תוכנה וטכנולוגיה בנייה ופיתוח אתרים, מערכות מידע ואפליקציות סלולאריות קואופרטיב תוכנה כרמל דף פייסבוק, אתר, 2013 צרו קשר דרך האתר יוס ברוך
חינוך ויקי ויקי על קואופרטיבים
חינוך קהילה לומדת, ספרי תיעוד קואופרטיבים שדה האוהלים
כספים בנק בנק אופק
ביטוח קופת גמל ופנסיה אג"ש של עובדי התעשייה האווירית לניהול קופות גמל
משאבים מערכת החלפות - מטבע עצמאי מערכת אושר, מערכת החלפות קהילתית צור קשר
מסעדנות פאב/בר קפה אחוות גלים - בר גלים, בת גלים, חיפה: דף פייסבוק 2013 מייל: achvatgalim@gmail.com
מסעדנות בר מסעדה טבעוני, גלריה, הופעות הבר קיימא, המשביר 22, ת"א 2012
מסעדנות ברקפה קפה חברותא, קרית שמונה: דף פייסבוק, קבוצת עבודה 2013 קבוצת פייסבוק: 'דלת העם - תנועה למהפכה קריית שמונה' - לשעבר 'חברותא - בית העם בקריית שמונה', מייל: havrutak8@gmail.com
מסעדנות פאב/בר קפה המפלצת - קריית יובל, ירושלים: דף פייסבוק, קבוצת עבודה, אתר 2013 בהקמה מייל: barcafe.ky@gmail.com
מסעדנות קפיטריות אוניברסיטאיות קואופ מזון בקמפוס אונ תל אביב טרם הוקם ברוך אורן שי קנוהל

רקהם האדום

מסעדנות קפיטריות אוניברסיטאיות מקימים קפיטריה קואופרטיבית באוניברסיטה אונ עברית טרם הוקם ORI ZIV
מסחר צרכנות (מכולת) קואופ אשדוד יניב קקון טרם הוקם
מסחר צרכנות הבאר - קואופרטיב באר שבע פעיל באופן רציף - מפברואר 2013 דף הפייסבוק, כתובת מייל: habeercoop@gmail.com, נילו
מסחר צרכנות קואופרטיב בשותף דף פייסבוק, אתר אינטרנט יותר מ-שנה צרו קשר דרך האתר, מייל jerucoop@gmail.com, יונתן - john.barzilai@gmail.com
מסחר צרכנות קואופרטיב העגלה, מצפה רמון בפייסבוק 2011 דף פייסבוק, מייל haagala@gmail.com
מסחר צרכנות סופר חברתי - הקואופרטיב של אורלי וגיא בהרצליה דף פייסבוק בהקמה מייל superhevrati@gmail.com טלפון: 054-2257739
הפקות מסיבות קואופרטיב מסיבות ירושלמיות: דף פייסבוק, קבוצת עבודה קיץ 2013, מוקפא מייל: jerusalem.coopartyve@gmail.com, אודי, חגי, שי
הפקות הגברה ותאורה שומעים חזק [מייל: office@sound-coop.com עמית פרידמן
הפקות הפקות מוזיקליות הקואופרטיב המוסיקלי 054-4936030 נדב
לוגיסטיקה ציוד מכאני, תפעול נמלים http://www.9697.fm/html/page.asp?PageID=3134&CatId=104 צ.מ.ת (ציוד מכאני, תפעול) – קואופרטיב עובדי נמל אשדוד אגודה שיתופית בע"מ] אלון חסן
לוגיסטיקה תפעול נמלים http://www.port2port.co.il/article/הובלה-ימית/עובדי-נמל-חיפה-הקימו-אגודה-שיתופית/ (קואופרטיב עובדי נמל חיפה) אגודה שיתופית בע"מ] מאיר תורג'מן
בריתות וגופי ייעוץ וסיוע לקואופרטיבים ברית קואופרטיבים בינלאומית ברית הקואופרטיבים הבינלאומית International Co-oprative Alliance רישום סיומת coop. לאתר באמצעות הICA
בריתות וגופי ייעוץ וסיוע לקואופרטיבים ברית סיוע ברית הקואופרטיבים לצדק חברתי וסביבתי אתר זמני לפעילים עו"ד יפעת סולל
בריתות וגופי ייעוץ וסיוע לקואופרטיבים אגודה שיתופית מרכזית מרכז הקואופרציה ליזמות שיתופית בישראל בע"מ צור קשר
בריתות וגופי ייעוץ וסיוע לקואופרטיבים ברית פיקוח - ראיית חשבון ברית פיקוח אגודה שיתופית בע"מ צור קשר
בריתות וגופי ייעוץ וסיוע לקואופרטיבים אגודה שיתופית מרכזית אמנה - תנועת התישבות של גוש אמונים - אגודה שיתופית מרכזית בע"מ צור קשר
בריתות וגופי ייעוץ וסיוע לקואופרטיבים מרכז ממשלתי ליעוץ ופיתוח עסקים קטנים מט"י - המרכז לטיפוח יזמות
שונות קרנות תומכות בפיתוח קואופרטיבים קרן יוסף קיציס
שונות קרנות תומכות בפיתוח קואופרטיבים ajeec -המרכז לפיתוח קואופרטיבי ב:מרכז ערבי-יהודי לשיווין , העצמה ושיתוף – מכון הנגב לאסטרטגיות של שלום ופיתוח
גופי פיקוח, רישום והנחייה ממשלתיים מאגר מידע על אגודות שיתופיות בישראל מצבת האגודות השיתופיות באתר רשם האגודות, משרד הכלכלה
שונות קרנות תומכות בפיתוח קואופרטיבים שתי"ל
שונות קרנות תומכות בפיתוח קואופרטיבים סוכנות יהודית
שונות קרנות תומכות בפיתוח קואופרטיבים האגודה להלוואות ללא ריבית ליהודים בלבד

כדי לעדכן את הרשימה לחצו כאן

זהו דף הקשור ליוזמת מאגר ידע קואופרטיבי. דפים נוספים הקשורים ליוזמה ניתן למצא כאן.


  • גללו מטה כדי לראות עוד

מה זו הצלחה בקואופרטיבים? איך לגרום לקואופרטיב להצליח?

המיקוד הדו-ראשי: עסק משתלם מחד וקהילה בעלת ערך מאידך

Tim Mazzarol(2016), "Murray Goulburn saga has roots in deregulation". The Conversation (Australia Edition), 25/5/2016. נדלה ב28/5/2016
אמ;לק - "קואופ, כעסק, צריך להיות ממוקד לספק ללקוחותיו את המחירים הטובים ביותר בעלויות הנמוכות ביותר שהוא יכול.. כל השקעה צריכה להיות מעוצבת כך. שוות-ערך בסולם החשיבות היא יכולתו של הקואופ לשמור על נאמנות בעליו, לא רק בזכות המחירים או הדיוידנדים שהוא מחלק, אלא מתוך כך שהם מרגישים חוש בעלות ושייכות לקהילה בעלת ערך, שתאבד עם הקואופ ייעלם". (מאת ברוך אורן)
"Cooperative enterprises are owned by their members who also have a trading or patronage relationship with them. What differentiates them from other businesses is the democratic governance of the business, with member-owners having a say in major strategic decisions.
"Management of a cooperative is therefore more complex and the board and executive leadership team must maintain the trust and loyalty of the members to keep the business strong. They also need to balance the member’s interests as suppliers (patrons) and as investors, while encouraging them to see themselves as owners of the cooperative and members of a community of purpose.
"The financial strength of the cooperative is only as important as the financial strength of its members. To survive the cooperative must maintain a clear social and economic purpose with the members' interests first and foremost.
[...]
"As a business it must be frugal and focused on delivering its members the best prices at the lowest costs it can. Any investment and growth should be designed to provide its members with the best long term returns to their businesses as suppliers or buyers, not just to see the value of its share capital appreciate.
"Of equal importance is the cooperative’s ability to keep its members loyal not just through the prices or dividends that it offers, but because they feel a sense of ownership and being part of a community of purpose that would be lost if the cooperative disappeared."

קישורים חיצוניים





עקרונות, מקורות ותובנות ביצירת מאגר הידע

שתי רמות של איסוף ידע

  1. הרמה של הסקרנות הטבעית והרצון לתעד את התהליך האישי/קבוצתי ואולי גם לדאוג לפרסם תוכנית עסקית וכדומה.
  2. "שרשרת המזון" של הידע: נכונות להיות פתוחים לאנשים סקרנים (חוקרים), נכונות של החוקרים להעמיד מחקרים גולמיים ושל חוקרים נוספים לעבד את המחקרים הגולמיים לכדי ידע מעובד יותר. קצת כמו הסדנא לידע ציבורי ובלוגרים. במשמר החברתי זה מחלקת כנסת ומחלקת מחקר.


רשימת ענפי ידע

הזנב הארוך: מאגרים סודיים ומישהו אורז ומוכר אותו למשל ספרים מקצועיים
ידע שארוז בעטיפות של ספרים בחנות ספרים. מצליחים לארוז. הרבה מהעניין זה הרשת שבה מצליחים להפיץ את המוצרים.
ידע שנצבר בתוך חברות מסחריות קוקה קולה, גוגל וכדומה.


ידע בנושא קואופרטיבים - היכן כדאי לחקור עוד?

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
תיבת כלים